"Napustite vozilo ili ću pozvati miliciju": Šta je građanima dozvoljeno, a šta zabranjeno da unesu u gradski prevoz?

14.04.2021

17:30 >> 08:03

0

Autor: Jovana Vrećo

U JKP GSP Beograd za 24sedam kažu da je situacija u kojoj je mladić ušao u autobus u rolerima rizična, jer je pitanje šta bi moglo da bude ukoliko bi došl

"Napustite vozilo ili ću pozvati miliciju": Šta je građanima dozvoljeno, a šta zabranjeno da unesu u gradski prevoz?
Copyright ATA Images/Pixabay

“Napustite vozilo gradskog prevoza ili ću zvati Komunalnu miliciju.”

Ovu rečenicu izgovorio je vozač GSP-a, nakon što je ugasio autobus, jer je video mladića na rolerima u retrovizoru.

Naime, mladić je ušao u autobus na stajalištu kod Beogradskog sajma, dve stanice pre Ade Ciganlije, a vozač mu je rekao, čim ga je uočio, da napusti vozilo ili će da zove Komunalnu miliciju.

Mladić je u početku negodovao, zatim prišao šoferu i pitao ga zbog čega da izađe iz autobusa kada ništa nije uradio, na šta mu je vozač odgovorio da “nekome može da iseče prste na nogama”.

Profimedia

Po napuštanju autobusa, mladić je za 24sedam rekao da mu se ovako ranije nije dogodilo, iako svaki dan u rolerima gradskim prevozom prelazi petlju “Radnička”.

– Ovo je prvi put da je vozač autobusa zaustavio vozilo zbog mene, jer sam na rolerima. Svaki dan idem tom trasom do Ade Ciganlije, jer tamo radim. Suludo mi je da je zbog toga hteo da zove Komunalnu miliciju i da me izbaci iz autobusa. Pa, kako sam ja mogao nekoga da povredim – rekao je mladić, koji je zaposlen u školi rolera.

S druge strane, iz JKP “GSP Beograd” za 24sedam kažu da je takva situacija rizična i nedozvoljena, jer je pitanje šta bi moglo da bude ukoliko bi došlo do naglog kočenja. Takođe, kratko su rekli dasu prava i obaveze prevoznika, ali i putnika, jasno navedena u Odluci o javnom gradskom prevozu.

Dozvoljeno

Prema Odluci o javnom gradskom prevozu, putnik u vozilo može da unese stvari kao što su: ručni prtljag, dečja kolica, invalidska kolica, lovačka ili sportska opremu (gde spada puška u futroli bez naboja, skije, pribor za ribolov i slično) kao i drugi prtljag. Ističe se da svi ti predmeti ne bi smeli da svojim dimenzijama i svojstvima ugrožavaju sigurnost putnika.

Profimedia

Takođe, ono što je važno za sve vlasnike ljubimaca, postoje određena pravila za prevoz životinja. Navedeno je da “putnik u vozilo može uneti psa visine do 40 centimetara mereno u visini grebena i mačku, u posebnom transporteru prilagođenom vrsti i veličini psa ili mačke, u periodu od devet do 13 časova i 18 do 24 časa”.

Određeno je da transporter mora biti takav da obezbeđuje ventilaciju za životinje, dovoljno slobodne podne površine i visinu koja odgovara njihovoj veličini tako da mogu da stoje ili legnu, osim ako tehnički protokol ili posebni uslovi za dobrobit životinja zahtevaju drugačije. Pored toga, on mora biti zatvoren na odgovarajući način – katancem, bravom ili rajsfešlusom, kojim se onemogućava provlačenje šape, njuške ili bežanje životinja, kao i ispadanje i curenje hrane, izmeta i drugih otpadaka.

Zabranjeno

U delu koji se odnosi na zabranjeno ponašanje u prevozu, istaknuto je da vozač neće dozvoliti ulazak u vozilo licu koje je vidljivo pod uticajem alkohola, zatim licu obolelom od zarazne bolesti, detetu do šest godina starosti ako nije u pratnji odrasle osobe, ali i licu čiji prtljag može izazvati povredu putnika ili oštećenja autobusa.

Posebno je naglašeno, da je zabranjeno: nalaziti se u vozilu linijskog prevoza bez važeće karte, unositi u vozilo prtljag, stvari i životinje, suprotno odredbama ove odluke, osim specijalno dresiranih pasa vodiča slepih lica, ometati vozača, odnosno drugo ovlašćeno lice u vozilu u obavljanju službe, bacati otpatke ili na drugi način zagađivati i uništavati opremu vozila, vozilo i njegove oznake, pušenje u vozilu.

Foto 24sedam/Katarina Mihajlović

Zabranjeno je i ometati naplatu i kontrolu vozne karte, ulaziti u vozilo na vrata koja nisu obeležena oznakom za ulaz u vozilo, odnosno izlaziti iz vozila na vrata koja nisu obeležena oznakom za izlaz, ulaziti i izlaziti iz vozila u pokretu, kao i voziti se ili hvatati na spoljnom delu vozila, onemogućavati otvaranje i zatvaranje vrata, i nasilno otvaranje vrata na vozilu, prosjačenje i prodaja proizvoda i slično.

Pored toga, vozač, odnosno ovlašćeno lice je dužan da opomene putnika koji postupa suprotnom gore navedenom, a ukoliko i pored opomene ono izvrši koju od navedenih radnji, vozač će pozvati lice, odnosno putnika da napusti vozilo.

Pročitajte još:

Takođe, navedeno je da u vozilo nije dozvoljeno unositi: vatreno oružje, eksplozivne lakozapaljive predmete i tekućine, kao i predmete koji mogu ugroziti život, zdravlje i imovinu putnika i vozno osoblje, ali i predmete koji mogu ozlediti, isprljati, oštetiti ili uznemiriti putnike u vozilu ili vozno osoblje.

Ipak, izuzeti od toga su pripadnici policije i Vojske Srbije, kojima je dozvoljeno nošenje ličnog naoružanja, kada su na službenom zadatku, i to na način utvrđen posebnim propisima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike