Jedino u ovom delu Beograda dočekuju vas nasmejani mališani na ulici, a na svakom delu trotoara možete videti ostavljene igračke (FOTO)

14.04.2022

08:15

1

Ulaskom u Marinkovu baru dočekuju vas raštrkani mališani zaokupljeni sopstvenom igrom i grajom

Jedino u ovom delu Beograda dočekuju vas nasmejani mališani na ulici, a na svakom delu trotoara možete videti ostavljene igračke (FOTO)
Marinkova bara - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Daleko od "kruga dvojke", zvuka tramvaja i saobraćajne vreve, a opet gradskom linijom 31 na samo 15 minuta vožnje od strogog centra grada, smeštena je Marinkova bara.

Ovaj deo Voždovca obiluje niskim, starim kućama, od kojih su neke napravljene od čvrstog i istrajnog kartona, po čemu su neki "kvartovi" Marinkove bare nazvani i "karton sitijem".

Ulaskom u Marinkovu baru dočekuju vas mališani zaokupljeni sopstvenom igrom i grajom, pa tako na skoro svakom ćošku možete videti igračke ostavljene na trotoaru ili bicikl naslonjen na zid nekog stambenog objekta.

Tako su reporteri 24sedam "naleteli" u Ulici đakona Avakuma na porodicu sa četiri dečaka i jednom devojčicom. 

Ovo petoro dece odgajili su mlada majka Vida i njen muž, koji sakupljaju sekundarne sirovine kako bi prehranili svoju porodicu. 

- Muž mi je trenutno na poslu, a ja sam ovde sa njima. Od njih petoro, najstariji sin Marko (7) ide u školu, kao i njegova sestra - kaže Vida. 

24sedam/Goran Sivački
 

Njen sin Marko kaže da pohađa Osnovnu školu "Branislav Nušić", kao i da voli da ide na časove, a na pitanje koji mu je omiljeni predmet, kao iz topa kaže: "Matematika!" 

S obzirom na to da je bio raspoložen za priču, ali i računanje, naši novinari su se uverili u njegovo poznavanje sabiranja i oduzimanja, koje je bilo izvrsno. 

24sedam/Goran Sivački
Tomislav Bojičić

Nedaleko od Vide i petoro njene dece živi Tomislav Bojičić (77), penzioner, koji se u Marinkovu baru doselio devedesetih godina. 

- Moji su iz Berana, a ja sam rođen u Valjevu. Ovde sam devedesetih godina jeftino kupio plac sa malom kućom, koju sam posle nadzidao. Mislio sam da će ovaj kraj da procveta, zbog toga sam se i preselio ovde. Međutim, to se nije dogodilo - navodi Tomislav za 24sedam

24sedam/Goran Sivački
Dvorište penzionera Bojičića

On kaže da bi se rado odselio odavde, ali da ne postoji šansa da se ijedna kuća ili plac prodaju. 

- Postoji veliki problem sa legalizacijom, ali i sa tim što se ovde ništa ne gradi, naselje se ne razvija, zbog toga niko i ne vidi potencijal u Marinkovoj bari. Svoju kuću od 112 metara kvadratnih ne mogu da prodam ni za 50.000 evra - kaže očajno Bojičić.

24sedam/Goran Sivački
 

Pored toga što ima želju da se preseli, ovaj penzioner svoje dane provodi tako što vodi računa o biljkama i cveću koje godinama unazad uspešno gaji. 

- U svom dvorištu sam zasadio drvo koje potiče iz Kine, a u Marinkovu baru je doneto iz Tripolija. Specifično je po tome što cveta u decembru - dodaje on. 

Po svemu sudeći, Marinkova bara nije mesto za one koji ne napuštaju "krug dvojke", već za Beograđane koji žele da upoznaju sve čari gradskog asfalta i makar na tren osete kako je to živeti u besparici i siromaštvu.  

Nema gustog saobraćaja

24sedam/Goran Sivački
 

Saobraćaj je poprilično slab u ovom delu srpske prestonice, jer mali broj vozača zna da prolaskom kroz Marinkovu baru sebi skraćuje put od isključenja sa auto-puta, pre Plavog mosta, ka tržnom centru "Stadion" ili obrnuto. Tako da osim parkiranih automobila stanara ovog dela Beograda, saobraćaja skoro i nema.

Gužva se jedino može videti na samom ulazu u Marinkovu baru, kada se dolazi iz pravca Plavog mosta, jer se tu nalazi auto-perionica, kao i auto-mehaničarska radnja. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike