Čudna svetlost obasjala Beograd na Bogojavljenje: Isplivao misteriozni snimak, a niko ne zna o čemu je reč (VIDEO)

21.01.2022

16:00

0

Bilo je prilično veliko, imalo je čak i rep, rekao je Beograđanin Saša Kostić

Čudna svetlost obasjala Beograd na Bogojavljenje: Isplivao misteriozni snimak, a niko ne zna o čemu je reč (VIDEO)
Printscreen/ Facebook

Iznad beogradskog naselja Braća Jerković, u Bogojavljenskoj noći, šest minuta iza ponoći, jedan sugrađanin zabeležio je neobičnu pojavu na nebu koja je bila vidljiva golim okom.

Beograđanin Saša Kostić kaže da je video-snimak napravio njegov sestrić Neven Đokić, a on je to podelio na društvenim mrežama, pretpostavljajući da je reč o kometi koja se zove panSTARRS.

- Bilo je prilično veliko, imalo je čak i rep. Videli su se povremeni krugovi i crvenilo. Moj sestrić je jednostavno bio na pravom mestu u pravo vreme - naveo je on.

24sedam

Ipak, za 24sedam u Astronomskom udruženju "Eureka" iz Kruševca kažu da je u pitanju neki određeni objekat. 

- Ovde nije reč o kometi, jer se oko nje ne vide crveni krugovi i crvenilo. Moguće da se radi o nekom objektu poput letelice ili satelita, ukoliko su u pitanju gornji slojevi atmosfere - objašnjavaju oni i dodaju da nije ni meteorit.

Iz "Eureke" ističu da kometa ima jezgro i rep koji se vidi, kao i da se sporo kreće, te ne menja brzo poziciju na nebu. 

PanSTARRS prvi put uočena 2011.

Kometa panSTARRS prvi put je uočena 2011, a njena vidljivost je bila najveća 2013. godine. Sama kometa je oko 20-30 kilometara u prečniku, ali gas i prašina oko nje se mogu prostirati i na milione kilometara.

Najpoznatija

Jedna od najpoznatijih je Halejeva kometa, koja tokom puta od približno 76 godina stiže sasvim do periferije planetarnog sistema, da bi se zatim vratila do Zemljinog komšiluka. Prvi zapis je iz 240 godine pre naše ere i potiče iz Kine. 1682. godine posmatrao ju je i mladi astronom Edmond Halej.

Bonus video:

24sedam

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi