Marinkova bara postaje urbano naselje: Dobija nove vrtiće, škole, puteve i kanalizaciju

20.12.2020

11:39 >> 09:22

0

Naručila radova je Direkcija za građevinsko zemljište, a obrađivač Urbanistički zavod Beograda

Marinkova bara postaje urbano naselje: Dobija nove vrtiće, škole, puteve i kanalizaciju
Copyright Plan detaljne regulacije

U voždovačkom naselje Marinkova bara uskoro će početi izgradnja stambenog i poslovnog prostora, što je predviđeno Planom detaljne regulacije (PDR), koji će se do 20. janura naći na javnom uvidu, a obuhvaćena površina iznosi oko 82.58 hektara.

Planom detaljne regulacije obuhvaćene su ulice Mokroluška, Miška Jovanovića, Kraljevačka i Zaplanjska, a predviđena je izgradnja mešovitih gradskih centara, novih vrtića i škola, doma zdravlja, biciklističkih staza, nove vodovodne i kanalizacione mreže i magistralih toplovoda.

Plan detaljne regulacije

– Očekivani efekti planiranja su stvaranje planskih mogućnosti za transformaciju prostora i unapređenje urbanističkog i društvenog standarda stanovništva, uklanjanje nehigijenskog naselja u Marinkovoj bari, rekonstrukcija postojeće i dogradnja funkcionalne saobraćajne mreže i planiranje nedostajućih infrastrukturnih i komunalnih sadržaja – navodi se u planskoj dokumentaciji.

Takođe, predviđena je i transformacija porodičnog stanovanja u višeporodično stanovanje, a broj stanova će se povećati sa 5.100 na 7.313, dok će broj stanovnika sa sadašnjih 12.282 porasti na 19.015, a broj zaposlenih sa 900 na 8.630.

Plan detaljne regulacije

Pored toga, biće izgrađene i dve nove predškolske ustanove i dve nove osnovne škole, kao i jednog objekta za ustanovu primarne zdravstvene zaštite, sa stanicom hitne medicinske pomoći, i proširenje Centralnog groblja.

U planu je i izgradnja nove saobraćajne mreže, te se planira širina regulacija dvosmernih saobraćajnica na području plana iznosi minimalno 9.0m (sa kolovozom širine 6,0m), dok planirana širina regulacija jednosmernih saobraćajnica iznosi minimalno 6.5m (sa kolovozom širine 3,5m).

Što se tiče izgradnje kanalizacije, u planu je zamena cevovoda novim većeg prečnika, kao i izgradnja nove trafo stanice i telekomunikacione mreže za nove objekte.

Pročitajte još

Snabdevanje toplotnom energijom planiranih potrošača unutar planira se povezivanjem na dva toplotna izvora – TO Medaković i TO Voždvac, putem magistralnih toplovoda duž ulice Ignjata Joba, a snabdevanje planiranih objekata prirodnim gasom putem izgradnje niskopritisne polietilenske gasovodne mreže.

Naručila radova je Direkcija za građevinsko zemljište, a obrađivač Urbanistički zavod Beograda.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike