Šta ne znamo o predsedničkim izborima u SAD i da li će pobednik biti proglašen u izbornoj noći

03.11.2020

07:00 >> 11:07

0

Postoji mogućnost da pobednik na izborima 3. novembra ne bude poznat nekoliko dana po okončanju glasova

Šta ne znamo o predsedničkim izborima u SAD i da li će pobednik biti proglašen u izbornoj noći
Copyright 24sedam / Ilustracija

Došao je i taj 3. novembar kada će većina američkog biračkog tela izaći na izbore i izabrati da li u naredne četiri godine želi predsednika iz redova republikanske ili demokratske partije.

Donald Tramp i Džo Bajden će nakon nekoliko meseci nadmetanja za poverenje građana SAD saznati da li glavna fotelja u Ovalnoj sobi menja vlasnika… Ili ipak ne?

Postoji dosta razloga zbog kojih bi ovogodišnje prebrojavanje glasova moglo da potraje, stoga, niko sa sigurnošću ne zna da li će pobednik na izborima u Americi biti poznat prvog jutra po okončanju izbornog procesa.

Šta je novo ove godine

Najveći faktor koji može usporiti stvari ove godine je jasan: Milioni Amerikanaca odlučili su da glasaju poštom, umesto da rizikuju zaražavanje od koronavirusa na biračkom mestu. I generalno, brojanje tih glasačkih listića traje duže.

Radnici u izbornom procesu moraju da izvade glasačke listiće iz koverti, provere da li postoje greške, razvrstaju iste pre nego što mogu da prođu kroz skenere u trenutku kada se biračka mesta zatvore.

Tanjug/Mark Moran/The Citizens’ Voice via AP

U državama sa dobro uspostavljenim programima glasanja putem pošte, ova obrada se odvija nedeljama uoči izbora, a rezultati se često objavljuju veoma brzo. Ali, nekoliko država nije imalo ovaj sistem pre 2020. godine.

Zbog toga praktično ne postoji način da se obrade i prebroje svi glasovi “pošte” na dan izbora, a da ne računamo uobičajene glasove na biračkim mestima.

Države sa ograničenjima

Tri “sving” države sa ograničenjima kada je glasanje poštom u pitanju i obrađivanjem listića su Mičigen, Pensilvanija i Viskonsin.

U tim državama zakonodavstva pod republičkom kontrolom opirala su se molbama izbornih zvaničnika da ažuriraju zakone kako bi se omogućilo brže brojanje.

U Mičigenu vlast je dozvolila da obrada započne 24 sata pre izbornog dana u gradovima, ali zvaničnici kažu da to nije dovoljno za početak.

Umesto toga, oni će u početku prijavljivati glasove sa birališta za koje se očekuje da će favorizovati Trampa i postepeno ažurirati sa više demokratski nastrojenih glasačkih listića nešto kasnije.

Pročitajte još:

Anketa 24sedam: Tramp ili Bajden?
Potres uoči izbora: Trampove pristalice napale Bajdenov autobus?

Kako se zaista dolazi do prvih rezultata

Nikada u istoriji nije bilo predsedničke trke u kojoj su svi glasovi prebrojani u izbornoj noći. Jednostavno, fizički nije moguće odmah izbrojati toliko glasačkih listića – čak oko 150 miliona samo u noći između 3. i 4. novembra.

Mediji i analitičke organizacije proglašavaju pobednike u izbornoj noći na osnovu rezultata koji se nalaze u anketama birača i drugim političkim podacima.

Ali, u “tesnoj” trci, možda će biti potrebno izbrojati veći broj glasova pre nego što može da se proglasi pobednik.

Da li ćemo saznati pobednika u izbornoj noći

Nisu sve države one sa sporim brojanjem. Dakle, ako nekoliko ključnih država odmah objavi svoje rezultate, jedan kandidat može da ima većinu glasova na izborima – čak i bez saznanja ko je pobedio u Viskonsinu, Pensilvaniji ili Mičigenu.

Tanjug/Chip Somodevilla/Pool via AP

To je scenario koji mnogo pažnje pridaje Floridi, jer ova država dozvoljava svojim izbornim kancelarijama da obrađuju glasačke listiće 22 dana pre izbora, sve dok trka nije “tesna” – tu stoji i veliko “ako”, jer postoji mogućnost da mnoge druge stvari budu poznate i odu u korist jednog od dvojice kandidata.

Ako Tramp izgubi Floridu, veoma će teško doći do 270 elektorskih glasova potrebnih da pobedi bivšeg potpredsednika i ostane u Beloj kući.

Severna Karolina i Džordžija takođe mogu da započnu obradu glasačkih listića rano. Obe se smatraju “kritičnim” državama za Trampa, međutim, za razliku od Floride, nijedna država nema evidenciju rukovanja velikim brojem glasačkih listića. Nije poznato koliko će brzo prebrojati te glasove.

Dve države – Ajova i Ohajo takođe omogućavaju ranu obradu glasačkih listića. Tramp je 2016. godine lako osvojio obe, ali demokrate veruju da je Bajden tamo konkurentan.

Rezultati u te dve države u izbornoj noći mogli bi da daju nagoveštaje šta predstoji u “kritičnim” državama kojima je potrebno više vremena da zbroje listiće.

Zbog čega mnogi veruju da Bajden pobeđuje

Ove godine demokrate i republikanci imaju drugačiji sistem glasanja. Ne doslovno, ali Bajdenovi birači su zbog pandemije odlučili da idu na “sistem koverte”, dok će Trampovi ljubitelji mahom da izađu na dan glasanja.

U zavisnosti od vrste glasanja o kojoj se izveštava – glasova putem pošte, ličnim glasovima na mestima za prevremeno glasanje ili glasanja na dan izbora – rezultati bi mogli da idu mnogo više u korist jednog kandidata, nego što je to zaista slučaj.

Zato, strpljenja… Samo zagrevanje je trajalo više od godinu dana, stoga – zašto bi sve bilo gotovo za manje od 24 sata?

Pročitajte još:

Bajden na mitingu u Mičigenu: Po mom sinu nazvana je ulica na Kosovu (VIDEO)
Na izborima u SAD do sada glasalo preko 90 miliona birača: Da li će oboriti rekord u izlaznosti?

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike