Gde je sve služenje vojnog roka obavezno i u kojoj državi traje čak 10 godina

20.10.2020

11:53 >> 06:41

0

Skoro 60 zemalja širom sveta još uvek ima neki oblik regrutacije

Gde je sve služenje vojnog roka obavezno i u kojoj državi traje čak 10 godina
Copyright Pixabay

Grčki ministar odbrane Nikos Panagiotopulos saopštio je danas da će obavezni vojni rok uskoro biti produžen sa 9 na 12 meseci kako bi se “značajno ojačale oružane snage”. Još nije poznato da li odluka grčkih vlasti može da se dovede u vezu sa sve lošijim odnosima sa Turskom, a takođe, nije precizirano kada bi se sa primenom te odluke počelo.

Skoro tri četvrtine Srba za obavezni vojni rok

Slične argumente, koji su bili glavni za Makronovu odluku, da služenje vojske jača karaker i patriotsku svest – koriste i oni koji se zalažu da se opšta vojna obaveza, koja je u Srbiji ukinuta 2011, ponovo uvede. Neke ankete u našoj zemlji pokazuju da skoro tri četrvrtine građana podržava tu ideju.

I visoki predstavnici drugih država često su najavljivali mogućnost ponovnog uvođenja vojnog roka ili njegovog produženja, pa je tako predsednik Francuske Emanuel Makron još 2018. godine najavio, a sledeće godine i ostvario – obaveznu civilnu službu za nove generacije, bez obzira na pol i status, u trajanju od jednog meseca.

Ipak, pored Francuske, skoro 60 zemalja širom sveta još uvek ima neki oblik regrutacije, a 24sedam je za vas napravio pregled država u kojima još postoji obavezni vojni rok i način na koji je on regulisan.

Južna Koreja

Južna Koreja, koja je formalno još u ratu sa Severnom Korejom, ima vrlo strog sistem vojne obaveze. Svi vojno sposobni muškarci moraju da provedu 21 mesec u pešadiji, 23 meseca u mornarici ili 24 meseca u vazduhoplovstvu. Imaju i mogućnost da služe u policiji, vatrogascima, obalskoj straži, ili u ređim slučajevima u državnoj administraciji.

Severna Koreja

Severna Koreja ima najduže služenje vojnog roka na svetu. Muškarci moraju da služe 10 godina, počevši sa 17 godina. Žene moraju da služe sedam godina.

Eritreja

Svi muškarci i mlade neudate žene u Eritreji moraju da služe osamnaestomesečni vojni rok. U praksi, tvrde humanitarne organizacije, taj rok može da traje nekoliko godina, pa i doživotno.

Švajcarska

U Švajcarskoj je vojni rok obavezan za sve muškarce od 18 do 34 godine. Obuka traje 21 nedelju, a svake godine se ide na doobuku. Švajcarci su dosad tri puta izlazili na referendum o ukidanju obaveznog služenja, i sva tri puta su glasali protiv.

Brazil

Vojni rok je obavezan za muškarce preko 18 godina, s tim što studenti mogu da ga odlože. Potencijalne regrute često odbijaju kada broj osamnaestogodišnjaka preraste broj potrebnih vojnika. Mladići moraju da prođu mnoge fizičke testove da bi bili primljeni..

Izrael

Vojni rok je u Izraelu obavezan kako za muškarce, tako i za žene. Muškarci služe tri godine, a žene dve.

Obaveza važi za sve građane, u zemlji i inostranstvu. Pošteda se može dobiti na osnovu zdravstvenih problema, pripadnosi nekim verskim grupama. Vrhunski sportisti mogu da računaju na skraćenje.

Sirija

U Siriji svi muškarci moraju da služe vojsku. Predsednik Bašar Al Asad je u martu 2011. skratio vojni rok sa 21 na 18 meseci.

Neodazivanje na poziv za regrutaciju može da dovede do gubitka posla, a samovoljno napuštanje jedinice povlači zavorsku kaznu do 15 godina.

Rusija

Godinu dana vojne službe obavezno je za muškarce u dobi od 18 do 27 godina. Zemlja dozvoljava neke izuzetke, pa tako, na primer, sinovi ili braća ubijenih tokom vojne službe oslobođeni su vojnog roka.

Norveška

Norveška je bila prva zemlja NATO-a koja je proširila regrutaciju na žene. Ona je takođe bila jedna od prvih zemalja u svetu koja je transrodnim osobama omogućila da služe, menjajući svoju politiku 1973. godine.

Vojna obaveza zemlje je selektivna: svako mora da se registruje, ali ne mora da bude pozvan da služi.

Iran

Služenje vojnog roka je obavezno za iranske muškarce, a ono traje od 18 meseci do dve godine.

Egipat

Egipatski muškarci moraju da služe vojni rok u periodu od jedne do tri godine, u zavisnosti od stepena obrazovanja.

Austrija

U Austriji muškarci mogu da biraju između šest meseci vojne službe i devet meseci civilne službe. Austrija je dozvolila transrodnim osobama da uđu u vojsku 2004. godine.

Jermenija

Jermenija ima obavezno služenje vojnog roka dve godine za muškarce od 18 do 27 godina.

Azerbejdžan

Azerbejdžan ima obavezno služenje vojnog roka za sve sposobne muškarce koji imaju najmanje 18 godina. Vojna služba traje osamnaest meseci za one koji nemaju visoko obrazovanje, a dvanaest meseci za one koji imaju visoko obrazovanje.

Belorusija

Belorusija ima obavezno služenje vojnog roka za sve sposobne muškarce od 18 do 27 godina. Vojna služba traje osamnaest meseci za one koji nemaju visoko obrazovanje, a dvanaest meseci za one koji imaju visoko obrazovanje.

Turska

U Turskoj se obavezno služenje vojnog roka odnosi na sve muške državljane od 20 do 40 godina. Oni koji se bave programima visokog obrazovanja ili stručnog osposobljavanja pre izrade vojnog roka, mogu odložiti službu dok ne završe programe ili dostignu određenu starost, u zavisnosti od programa. Trajanje osnovne vojne službe varira, od 6 do 12 meseci.

Ujedinjeni Arapski Emirati

Svi muškarci stariji od 18 i mlađi od 30 godina obavezni su da se prijave za vojnu službu. Muškarci koji imaju srednjoškolsku diplomu moraju da odsluže 16-mesečni vojni rok, dok muškarci koji nisu završili srednju školu moraju da završe tri godine. Međutim, muškarci koji steknu srednjoškolsku ocenu preko 90% mogu da odlože vojni rok do završetka fakulteta.

Finska

Finska ima obavezno služenje vojnog roka za muškarce u trajanju od najmanje pet i po meseci. Oni koji su obučeni za oficire ili podoficire služe jedanaest i po meseci , specijalne trupe služe osam i po  ili jedanaest i po meseci, dok niže rangirani služe minimalni period.

Meksiko

Od 2011. godine, svi muškarci koji navrše 18 godina moraju se prijaviti za vojnu službu na godinu dana, mada se izbor vrši sistemom lutrije koristeći sledeću šemu boja: ko izvuče crnu kuglu, mora služiti kao “rezervista”, a oni koji dobiju belu kuglu služe subotom u Nacionalnom vojnom bataljonu.

Gruzija i Litvanija ponovo uvele vojni rok

Samo osam meseci nakon ukidanja, ministarstvo odbrane u Gruziji ponovo je uvelo obavezni vojni rok. Novi sistem obuhvata vojnu obuku tri meseca, a zatim službu u profesionalnoj vojsci u svrhu podrške narednih devet meseci.

Litvanija je ponovo uvela vojni rok 2016, nakon što ga je ukinula 2008. Sada svi muškarci između 18 i 26 godina, sem ako nisu “studenti ili samohrani očevi” moraju da služe vojsku godinu dana.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike