Zašto je Amerika izgubila rat u Vijetnamu? Bivši diplomata ukazao na tri razloga

07.10.2021

12:40

0

Montgomeri objašnjava svoje viđenje rata u Vijetnamu i razlozima zašto je Amerika taj rat izgubila

Zašto je Amerika izgubila rat u Vijetnamu? Bivši diplomata ukazao na tri razloga
profimedia-0210108903 - Copyright Profimedia

Vilijam Montgomeri, bivši američki diplomata, 2004. godine otišao je u penziju nakon 30-godišnje karijere u službi spoljnih poslova. Njegovo poslednje mesto u diplomatiji je bilo upravo u Beogradu, kao ambasador u tadašnjoj SCG. Prethodno je služio u američkoj vojsci od 1967. do 1970. godine, uključujući jednu godinu službe u ratu u Vijetnamu.

Više nije u diplomatiji, a kao veliki poznavalac Balkana, skrasio se sa porodicom u Cavtatu. Najavljuje knjigu o diplomatskoj karijeri i životu, u kojoj svodi račune o politici SAD u drugoj polovini 20. i prvoj polovini ovog veka.

Prinstcreen
Vilijam Montgomeri

Priznaje, u emisiji "1 na 1" HRT-a da je ozbiljno zapeo već na prvom poglavlju, koje se bavi Vijetnamom. Kaže, tri puta je pokušavao da ga privede kraju i ne uspeva, te objašnjava u emisiji svoje viđenje rata u Vijetnamu i razlozima zašto je Amerika taj rat izgubila.

-Sada o svemu više razmišljam nego pre 20-30 godina, a nisam siguran zašto. Realnost je da je prvi i najvažniji faktor o Vijetnamu da je u to vreme bio pravi hladni rat između SSSR-a i Varšavskog pakta sa NATO-om i Zapadom i to nije bio samo hladni rat. Nadmetali smo se širom sveta. Gotovo kao na šahovskoj tabli, kako bismo protivniku uzeli figure. Oni su doveli Kastra na vlast u Kubi, mi smo nešto drugo uradili negde drugde. Kada je reč o Vijetnamu, prvo što smo pomislili je da je to jedna od tih situacija gde SSSR uz pomoć komunističke Kine pomaže sever. Zato smo mi morali da podupremo jug. Bio je to najvažniji faktor. Ali ogromna greška je nažalost bila u kombinaciji blagog osećaja nadmoći koju smo pripisivali našoj vojsci i uverenja da može da pobedi bilo gde kao i da je važan samo vojni faktor. Treća greška koju smo počinili je nešto o čemu svaki svetski lider treba da razmisli, a to je da ljudi širom sveta razmišljaju drugačije, navodi Montgomeri.

Dodaje da su američke snage ubile ogroman broj vojnika Severnog Vijetnama i Vijetkonga.

Profimedia
 

-Poginulo je više od milion vojnika, a mi smo izgubili 58.000... Bili smo uvereni, gledajući iz naše perspektive da oni neće moći da podnesu taj tempo gubljenja žrtava, da će morati da stanu. Ironija je da su nas poznavali bolje nego što smo mi sebe. Upravo smo mi bili nespremni da podnesemo gubitak 58.000 vojnika dok su oni bili spremni da izgube koliko god treba dok ne pobede. U tome je razlika. To je vanredno važan faktor. Ja sam otišao tamo 1968, stigao sam u avgustu, a još ranije te godine naš ministar odbrane, kasnije je to priznao, znao je da ne možemo da pobedimo u Vijetnamu. Od tog trenutka kada je on to shvatio imali smo više žrtava nego pre njegove spoznaje. Ipak smo nastavili da se borimo još 4-5 godina, kako bismo sačuvali obraz, priznaje Montgomeri. 

Profimedia
 

Objašnjavajući razlike između Amerikanaca i drugih naroda gde je tradicija na ceni, navodi da onog trenutka kada postanete Amerikanac nije važno odakle ste došli, bitno je šta ste sada i šta će biti u budućnosti.

Dvadesetogodišnji rat

Vijetnamski rat bio je sukob između Demokratske Republike Vijetnam (Severni Vijetnam), u savezu sa Vijetkongom, protiv Republike Vijetnam (Južni Vijetnam), u savezu sa SAD u vreme hladnog rata. Trajao je 20 godina od novembra 1955. godine do maja 1975. Tokom sukoba je poginulo oko 58.000 Amerikanaca, 75.000 Francuza i dva miliona Vijetnamaca. Završio se pobedom Severnog Vijetnama nad SAD.

-To je naša vera, naša religija, da je prošlost - prošla. Zaboravite odakle ste došli, sada ste Amerikanac, nemojte se osvrtati unazad, već gledajte napred. U nekim drugim delovima sveta ceni se tradicija, porodice žive vekovima u istoj kući. Evo, još jedan primer iz Vijetnama. Našli smo selo koje proizvodi pirinač više nego što je njima potrebno. Taj pirinač je verovatno išao za Severni Vijetnam, Vijetkong. Grupu meštana smo preselili stotinu kilometara dalje gde pirinač nije tako dobro uspevao, ali dali smo im koliko je njima potrebno. Bili su prisiljeni da napuste porodične kuće, mesto gde su sahranili pretke, u jednom danu. Kada razmišljate o razlozima zašto smo izgubili taj rat i to je jedan od njih. Nismo pokazali poštovanje prema prošlosti, a morali smo, priznao je Montgomeri.  

Rat u Jugoslaviji

Kada je reč o ratovima na prostorima bivše Jugoslavije, Montgomeri priznaje da je mnogo razmišljao o tome i da li se taj rat mogao sprečiti.

-Ako se uopšte mogao zaustaviti bilo je to pre nego što je i počeo. Imali smo izveštaje CIA, dve godine ranije koji su tačno predviđali šta će se dogoditi ako se Jugoslavija raspadne. Znali smo šta će se dogoditi. Svet je znao šta će se dogoditi. A niko u SAD ni u EU ama baš niko nije bio voljan da pripremi jedinice i kaže: Okej, ako želite da se raziđete to će se obaviti ovako i to mirno, inače će krenuti naše jedinice. Niko nije bio voljan to da uradi. Mislim da su samo tada mogla da se spreče kasnija zbivanja, ispričao je Montgomeri.  

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: I.K.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike