Mračna strana čoveka razornih apetita: Koje zemlje bi mogle da budu na udaru nove američke administracije?

23.02.2021

20:00 >> 19:03

0

Mnogi stručnjaci predviđaju sledeći scenario: da će čovek, koji je kao vodeći senator pomagao i navijao za katastrofalni irački rat, ponovo podsticati am

Mračna strana čoveka razornih apetita: Koje zemlje bi mogle da budu na udaru nove američke administracije?
Copyright Tanjug/Evan Vucci/AP Photo/Hani Mohammed)

U vreme rekordnih smrtnih slučajeva od pandemije, pobuna širom sveta, protesta i svih nepogoda koje su nas zadesile, na čelu najveće ratne mašinerije nalazi se čovek koji je, od kada se bavi politikom, zagovarao sve sem mira – Džo Bajden. Istina je da se američki mediji trude da sakriju njegovu mračnu stranu, koju su na sopstvenoj koži osetili mnogi narodi Bliskog istoka, ali sa druge strane, gotovo svi oni svesni su Bajdenovih ranijih osvajačkih težnji.

Da bi prikrili sve njegove “nedostatke” mediji i analitičari i dalje se bave sada već bivšim predsednikom Amerike Donaldom Trampom, za kog, nekakvim čudom, zaborave da kažu da je to jedini predsednik Amerike koji u poslednjih nekoliko decenija nije započeo nijedan jedini rat. A ne samo da nije izazivao nerede širom sveta, već je i kroz nekoliko važnih poteza dokazao da to nije cilj njegove spoljne politike. U prilog tome najbolje govori činjenica da se na hiljade američkih vojnika vratilo svojoj domovini.

Bivši piromani ponovo vladaju

Da ovo nisu samo prognoze, govore i Bajdenovi konkretni potezi, gde je na funkcije koje su od presudne važnosti za mir u svetu, upravo stavio osobe koji su poznati kao bivši piromani. Šta onda možemo očekivati od vrhovnog komandanta Bajdena?

Sa druge strane, Bajden je četvrti predsednik koji nadgleda neprekidne američke vojne kampanje nakon 11. septembra. Sada, kada Tramp nije na čelu Amerike, Bajden “nastavlja” globalni rat – i novi Hladni rat – koji se prostire na četiri kontinenta – na čemu je zahvalan ranijim predsednicima ove zemlje.

Iako “ratni predsednici” Amerike posle 11. septembra imaju više toga zajedničkog kada su oružane borbe u pitanju, razlike su bitne, posebno u vreme kada Bela kuća gotovo jednostrano upravlja spoljnom politikom.

Pročitajte još:

Mnogi stručnjaci predviđaju sledeći scenario: da će čovek, koji je kao vodeći senator pomagao i navijao za katastrofalni irački rat, ponovo podsticati “američki avanturizam” u inostranstvu.

Ipak, demokrate iz establišmenta i većina liberala, kojima je laknulo kada su Donaldu Trampu videli leđa, smatraju da je to predviđanje besmisleno.

Teško da je potrebna neka vidovnjačka sposobnost da bi se reklo: Da, Bajden će započeti nove ratove. Bez obzira da li su ti ratovi stvarni, ili pak ekonomski, Bajden je svoju karijeru napravio upravo tako što “dizajnirao” brojne sukobe, počevši od onih u Iraku i Avganistanu, pa sve do Libije, Sirije, zapadne Afrike, Jemena…

Drugim rečima, kakva sudbina očekuje svet? Koja zemlja bi mogla da bude na udaru nove američke administracije?

Analitičari podeljeni

Perišić: Bajden će pokušati da disciplnuje Srbe u BiH

Profesor međunarodnog prava Srđan Perišić kaže za 24sedam da u Evropi postoje tri mesta gde bi Bajden mogao da “otvori vatru”.

– To bi moglo da se desi u Ukrajini, Gruziji i na Balkanu, konkretno u Bosni i Hercegovini. To je prvi prioritet, a sa ove tri države  želi da obuzda Rusiju. Druga sila za koju smatra da ugrožava primat SAD jeste Kina i sasvim je moguće da će hteti da podstakne pobunu u Mjanmaru, i  pokušati da iskoristi trenutnu situaciju, jer je ta država saveznik Kine. Ali, Kina je manje u fokusu trenutno, sada im je Rusija prioritet – objašnjava Perišić i dodaje:

– SAD su u krizi od 2008. godine i njima sada najviše treba konflikt. Moć im opada, u međuvremenu su i Kina i Rusija izrasle kao konkurentne svetske sile. Odavno nisu jedina svetska sila. Moć u opadanju se može zaustaviti samo konfliktima. Bajden bi bio najzadovoljniji kada bi se pogoršalo stanje u Ukrajini ili tako što bi disciplinovali RS, odnosno Srbe u Bosni i Hercegovini. U ključnom NATO dokumentu koji treba da bude usvojen za nekoliko dana jasno stoji ko su neprijatelji SAD, i upravo se tu pominju te tri države – objašnajva naš sagovornik.

Kako kaže, ključna godina za BiH je sledeća, jer su tamo parlamentarni izbori. Sa druge strane, smatra da Bajdenu prioritet neće biti Bliski istok, jer je Amerika “tamo trenutno slaba”.

– Na Bliskom istoku je trenutno jasna situacija, bez obzira na nesuglasice između Ankare i Moskve, Turska je izvučena iz oštrice Zapada. Bajdenu nije prioritet Bliski istok, trenutno su tamo najslabije prisutni. Sada im je bitna samo Evropa – zaključuje Perišić.

Šćekić: Ne mislim da će pokrenuti rat, naročito zbog Trampa

Sa druge strane novinar Jakša Šćekić kaže za 24sedam da će Bajden pokušati da “popravi” američku saradnju sa tradacionalnim saveznicima, kao i odnose između SAD sa NATO paktom.

– Bila je i velika konferencija između novog državnog sekretara i EU. Ne mislim da će sada pokrenuti novi rat, jer se to ne isplati nikome, naročito jer nije naivan da otpiše Trampa, koji smišlja plan kako da bude republikanski kandidat 2024. godine. Prosto, ratovi bi mogli da negativno utiču na ekonomiju, ali i na imidž. Nijednom predsedniku ne prija kada se sa ratišta vraćaju kovčezi sa američkim zastavama. Zato mislim da Bajden tako nešto sebi neće priuštiti – objašnjava naš sagovornik.

Pixabay

Radić: Bajden će na sve načine pokazivati svoju moć

Aleksandar Radić, vojni analitičar, kaže za 24sedam da se već sada može reći da će Bajden usporiti povlačenje američkih vojnika iz Avganistana i Iraka, ali da SAD ne želi da ostane sama na tom terenu.

– Bajden može da uspori povlačenje iz Avganistana i ostane u Iraku, na oba terena. Avganistan je riskantan zbog NATO jer su svi ušli zajedno i očekuje se da ostanu do kraja zajedno. Amerikanci ne žele da ostanu sami u Iraku i Siriji i zbog toga možemo očekivati da se poveća borbeno stanje u tim zemljama – kaže vojni analitičar i dodaje:

– Pritisci su mogući i u drugim delovima sveta. Siguran sam da će predsednik Amerike nastojati da etablira američko prisustvo svuda, naročito u Evropi, a posebno u Rumuniji i Bugarskoj. Trudiće se da pokaže kolika je Amerika sila, i na taj način će pokazivati svoju moć. Kada je reč o Mjanmaru, takođe možemo očekivati određeni pritisak, ali više u vidu sankcija, ne verujem da će doći do veće eskalacije – naglašava Radić.

Novi potezi šalju jasnu poruku

Američko ratno vazduhoplovstvo prvi put raspoređuje bombardere B-1 u Norvešku, što je potez koji šalje poruku Moskvi da će američka vojska delovati u strateški važnom arktičkom regionu i pružati podršku svojim saveznicima u tom području.

Takođe, pored ove odluke predsednik SAD Džo Bajden je formalno obustavio i planirano povlačenje američkih trupa iz Nemačke, koje je naredio prošle godine bivši predsednik Donald Tramp.

Beskrajni ratovi

Istorijski gledano, promene spoljnopolitičke paradigme su izuzetno retke, posebno kada se zalažu za mir. Takav epilog izgleda gotovo nemoguće kada je ogromna snaga američkog vojno-industrijskog kompleksa uložena u beskrajni rat, kao i beskrajne pripreme za buduće hladne ratove.

Ovo je naročito slučaj kada je svakom Bajdenovom kandidatu za nacionalnu bezbednost, metaforično rečeno, hipoteka bila isplaćena od strane neke grane te ratne industrije.

Svet ponovo može da računa na taktike koje uključuju bespilotne letelice, vojne komandante, prevare CIA i uglavnom prikladne medije koji će pomoći Bajdenovoj administraciji da rat učini još nevidljivijim – barem za Amerikance. Većina građana koja se gnuša Trampa i koja je usredsređena na domaće potrebe to neće shvatiti.

Tako, slobodno možemo reć, da će se sa ratovima, barem dok je Bajden predsednik Amerike, nastaviti, a sve je jasnije da će upravo nova američka administracija raditi na tome da budu učestaliji i brutalniji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike