Bajden je imao težak zadatak: Šta treba da se uradi prilikom sastanka s kraljicom, a šta se nikako ne sme

14.06.2021

07:03 >> 09:06

0

Prilikom susreta sa kraljicom treba se pridržavati određenih pravila, koja nisu obavezna, ali se očekuje da će biti poštovana

Bajden je imao težak zadatak: Šta treba da se uradi prilikom sastanka s kraljicom, a šta se nikako ne sme
Copyright Džo Bajden na prijemu kod kraljice Elizabete II; Tanjug/Chris Jackson/Pool Photo via AP

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden i njegova supruga Džil imali su sinoć prijem kod kraljice Elizabete II u zamku Vindzor. Tako je on postao 13. američki predsednik kojeg je kraljica ugostila za vreme svoje vladavine duge sedam decenija. Kako bi prijem bio što svečaniji, Bajdena je dočekala počasna garda sastavljena od članova Grenadirske garde, što je prethodno saopšteno iz Bakingemske palate. Ova garda, koja je jedna od jedinica sa najdužom istorijom u britanskoj vojsci, pozdravila ga je kraljevskim pozdravom i nacionalnom himnom SAD. Nakon toga usledili su vojni marš i čajanka sa kraljicom.

Pre Bajdena kraljica je u Vindzoru ugostila četiri američka predsednika: Trampa 2018, Obamu 2016, Džordža V. Buša 2008. i Ronalda Regana 1982.

Pravila kojih je Bajden morao da se pridržava kada se našao sa kraljicom

Susret sa monarhom može da deluje zastrašujuće čak i svetskim liderima zbog pravila kojih se treba pridržavati tom prilikom. Kraljica Elizabeta II do sada je ugostila skoro sve američke predsednike koji su bili na čelu države tokom njene vladavine, a kako bi ostavio dobar utisak, i Bajden je morao da se pridržava ustaljenih konvencija.

Džo i Džil Bajden na prijemu kod kraljice Elizabete II; Tanjug/Arthur Edwards/Pool via AP

Šta treba da se uradi prilikom susreta s kraljicom

Prema podacima istaknutim na sajtu britanske kraljevske porodice, ne postoji obavezni kodeks kojeg se treba pridržavati prilikom pozdravljanja s monarhom, iako se neki mogu odlučiti da poštuju “tradicionalni pristup”.

To znači da kraljica ne očekuje da je joj se ljudi poklone, iako to mnogi čine. Muškarci to mogu učiniti blagim naklonom glave, a žene malim čučnjem uz naklon. Osim toga, mogu se i rukovati ukoliko kraljica prva pruži ruku, ali to rukovanje ne treba da traje predugo.

Prilikom susreta s kraljicom tradicija nalaže da prvo govori ona. Nakon toga prvo joj se obraća sa “Vaše Veličanstvo”, pre nego što se pređe na “Gospođo” (“Ma’am”), dok ni u kom slučaju ne treba da joj se obraća imenom.

Džo i Džil Bajden na prijemu kod kraljice Elizabete II; Tanjug/Arthur Edwards/Pool via AP

Iako su kraljevski protokoli u poslednjih nekoliko godina manje striktni, glavni savet je da radite isto što i kraljica. Ako ona hoda, trebalo bi da je pratite, a ako sedi, možete da sednete i vi. Ukoliko sednete da večerate, najbolje bi bilo da sačekate da prvo ona počne da se služi, pa tek onda vi. Svi koji su upoznati sa ovim pravilima sećaju se gafa koji je napravio Donald Tramp kada je blokirao kraljicu i hodao ispred nje tokom prijema u zamku Vindzor. Šta treba izbegavati

Kašnjenje se smatra lošim manirom. Pravilo je da svi stignu pre članova kraljevske porodice i da događaj ne napuste pred nekim od njih, osim u posebnim okolnostima kada treba da traže dozvolu da odu i to tako što će problem izložiti privatnom sekretaru koji će ga preneti kraljici.

Možda to deluje kao očigledno pravilo, ali se na sajtu kraljevske porodice naglašava da kraljicu ne bi trebalo dodirivati bez njene dozvole. Ona treba da bude inicijator svakog kontakta. Kada je 2017. tadašnji generalni guverner Kanade Dejvid Džonston imao prijem kod kraljice, ogrešio se o ovo pravilo uhvativši kraljicu za lakat. Džonston je kasnije rekao da je bio “zabrinut” zbog klizavog tepiha i da je svesno odlučio da prekrši ovu konvenciju “da ne bi došlo do nezgode”.

Džo Bajden u dvorcu Vindzor prilikom obilaska Grenadirske garde; Tanjug/AP Photo/Matt Dunham, Pool

Zagrljaj je u najvećem broju slučajeva najbolje izbeći. Kraljica se prilično iznenadila 2009. godine, kada ju je tadašnja prva dama SAD Mišel Obama zagrlila, iako joj je ona na neki način uzvratila. Svi britanski i većina svetskih medija pisali su tada o nedoličnom ponašanju predsednikove supruge. Druge stvari koje treba imati na umu

Poklon je poželjan, ali treba da bude u skladu sa prilikom. Zvanični pokloni čuvaju se u Kraljevskoj kolekciji – jednoj od najvećih privatnih umetničkih kolekcija na svetu – čak i ako su namenjeni određenom članu porodice.

Pročitajte još

Šta možete da kupite monarhu koji ima skoro sve? Tramp je kraljici Elizabeti poklonio broš od srebra u obliku maka iz “Tifanija”, dok joj je Obama dao iPod sa pesmama sa Brodveja i snimkom njenog puta po Americi iz 2017.

Ukoliko se neko ogreši o ova pravila, neće mu biti zabranjeno da se ponovo sretne s kraljicom, iako je poželjno da ih se pridržava jer se to, bez obzira na to što se smatraju neobaveznim, to očekuje od svih koji imaju konatakt sa Njenim Veličanstvom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike