"Bog ponovo stavljen na svoje mesto": Šta sve može izazvati nova karikatura "Šarli ebdoa"

16.12.2020

20:00 >> 20:25

0

Na marici kojom se na karikaturi Bog sprovodi do zatvora piše Bog ponovo stavljen na svoje mesto

"Bog ponovo stavljen na svoje mesto": Šta sve može izazvati nova karikatura "Šarli ebdoa"
Copyright

Prošlo je tačno pet godina od napada u prostorijama satiričnog lista “Šarli ebdo” u Parizu u kojem je ubijeno 12, dok je ranjeno 11 osoba, a strasti se, bar sudeći po reakcijama ne smiriju. Sud u Parizu danas je izrekao kazne od četiri do 30 godina zatvora optuženima za terorističke napade 2015. godine, među kojima je napad na redakciju satiričnog nedeljnika “Šarli ebdo”, a pre samog izricanja presude ovaj list jutros je objavio karikaturu Boga prikazujući ga u policijskoj marici kojom ga sprovode u zator.

Suđenje za logističku podršku

Suđenje za napade iz januara 2015. u Francuskoj počelo je početkom septembra ove godine pred specijalnim sudom u Parizu. Grupa od 14 osoba optužena je da je na različite načine pružila logističku podršku braći Saidu i Šerifu Kuaši, izvršiocima napada koji su pokrenuli niz džihadističkih napada u Francuskoj.

Na marici kojom se na karikaturi Bog sprovodi do zatvora piše “Bog ponovo stavljen na svoje mesto” (Dieu remis a sa place).

Natpis, kao i sama karikatura izavala je brojne reakcije kako vernika, tako i boraca za slobodu govora, a glavni urednik tog časopisa rekao je da će se presudom konačno zatvoriti krug nasilja koji je počeo u njihovim prostorijama.

“Jedna sloboda ne sme da ugrozi drugu”

Međutim odgovor na pitanje da li se ovde radi o slobodi govora ili provokaciji pokušali smo da dobijemo od sociologa Ratka Božovića. On je za naš portal rekao da je lično sklon satiri, ali da jedna sloboda ne sme da ugrožava drugu.

Pročitajte još:

– Sklon sam satiri i ironiji ali mislim da je sloboda pretpostavka za neku vrstu stvaralaštva, ali jedna sloboda i te kako može da ugrozi drugu. Civilizacijski je braniti karikature i satirički iskaz, ali biti deleikatan i voditi računa o posledicama, jer u ovom slučaju to “udara” na slobodu i verskih opredeljenja i stavova. Očigledno nisu stavili tačku na tu priču i smatraju da njihov pristup nije usmeren protiv vere, nego se odnosi na ono što sim se dogodilo – objašnjava Božović.

Kako kaže, sloboda jeste hrabrost i satira mora da bude “što slobodnija”.

– Što se tiče umetnosti, hrabrost je biti dosledan u svojoj slobodi. Inače mislim da kada se spoje umetnost i realnost to može da izaziva probleme i konflikte, satira mora da bude slobodna, ali može nekog da povredi ako se čita bukvalno… Sve u svemu to je deo naše neskladne komunikacije, ne bi trebalo izazivati ponovne konflikte – zaključuje naš sagovornik.

“U ovim situacijama treba da pokazujemo više ljubavi”

Sa druge strane muftija beogradski i vojni Mustafa Jusufspahić povodom nove karikature lista “Šarli ebdo” kaže za 24sedam da kada dođe do ovih situacija treba uzvraćati većom ljubavlju prema Bogu.

– Jednu stvar moramo da znamo kada neko sa namerom zloupotrebe slobode govora radi to kako bi obesmislio slobodu govora i izražavanja i pokazao osnovne vrednosti na pogrešan način, mi moramo samo da pokazujemo više ljubavi i radimo ono što je radio naš Božiji poslanik. Na tu vrstu kulture, gde nema granica, mi moramo da odgovorimo svojom kulturom. Kada su u vreme Muhameda a.s. pesnici, književnici i umetnici počeli da pričaju pšrotiv njega onda je Hasan, njegov lični pesnim, izlazio sa svojom poezijom.

Profimedia

Setimo se, oni su uspeli da urade ono što muslimani nisu uspeli za 15 vekova, da Muhameda iznesu na scenu. Hajde sada mi da to iskoristimo. Gde su sada islamski književnici, naučnici, umetnici, da pokažete ono što je islam zaista doneo. Mi tako treba da radimo i oni koji vode zajednice tako treba da govore svojim sledbenicima, ali ne možemo svi isto da mislimo i reagujemo. Sad je prilika da se čuje naš glas, sada je epicentar, treba pričati o istoriji, o primerima da li je Muhamed pri ulasku u Jerusalim rušio crkve….

Šta se desilo te 2015. godine?

Te 2015. godine dvojica maskiranih naoružanih napadača upala su u sedište redakcije i ubili 12 ljudi, uključujući 11 zaposlenih i dva policajca.

Povod za teroristički napad krio se u karikaturama sa prorokom Muhamedom koje Šarli ebdo često objavljuje, a koje su uvredljive za islamski svet. Najpre su te karikature dovele do pretnji islamskih ekstremista redakciji ovog časopisa, zatim bacanja bombe na uredništvo časopisa, a potom i nizom hakerskih napada 2011. godine. Redakcija je nastavila sa radom i pored velikih pritiska, ali i sa objavljivanjem karikatura proroka Muhameda u šaljivom kontekstu.

A onda je usledio 7. januar 2015, dan koji cela Francuska pamti.

Profimedia

Naime, dva maskirana napadača, za koje se kasnije da su braća Šerif i Said Koaši, naoružana jurišnim puškama, sačmaricom, pištoljima, ručnom bombom i ručnim bacačem oko 11.30 časova ušla su u zgradu lista Šarli ebdo i počela da pucaju uzvikujući “Alahu Akbar”. Tokom napada je ispaljeno oko 50 metaka.

Policija je nakon detaljne istrage identifikovala napadače i već 9. januara opkolila štampariju u predgrađu Pariza, u kojem su se krila braća Šerif i Said Kuaši. Na početku se mislilo da oni drže taoca, međutim, kasnije se ispostavilo da se 26-godišnji muškarac krio od terorista i da oni nisu ni znali da je on tu. Već oko 18 časova, policija je potvrdila da su likvidirali obojicu terorista, u trenutku kada su se molili.

“Je suis Charlie”

Zbog ovog tragičnog događaja, nekoliko dana kasnije, oko 2 miliona ljudi, uključujući i 40 svetskih lidera okupilo se u Parizu na mitingu nacionalnog jedinstva. Okupljeni su nosili transparente sa natpisom “Ja sam Šarli” (Je suis Charlie), koji je u međuvremenu postao slogan podrške kako žrtvama tako i slobodi medija u društvu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike