Morske anemone napale decu na plaži u Grčkoj! Njihov otrov izaziva paralizu, evo šta ne smete ni slučajno da radite ako vas ožari

23.05.2024

18:53

0

Morske anemone luče kiselinu pri kontaktu sa kožom, što može izazvati bolne opekotine

Morske anemone napale decu na plaži u Grčkoj! Njihov otrov izaziva paralizu, evo šta ne smete ni slučajno da radite ako vas ožari
Morska anemona - Copyright Profimedia

Na popularnoj plaži Karatonas u Nafplionu, Grčka, zabeleženi su slučajevi napada morskih anemona na decu, prenosi Protothema. Ovi morski organizmi, koji su pričvršćeni za stene i ne pomeraju se, predstavljaju ozbiljnu opasnost za kupače.

Prema izveštaju emitovanom na TV Mega, u istom području zabeležena su dva slučaja. Jedno dete je razvilo ozbiljan ekcem zbog čega je bilo hospitalizovano.

Morske anemone luče kiselinu pri kontaktu sa kožom, što može izazvati bolne opekotine. Roditelji su upozoreni da budu posebno oprezni i da prate svoju decu dok se igraju u vodi ili blizu stena gde su anemone prisutne.

Lokalne vlasti su već preduzele mere kako bi obavestile posetioce o opasnosti i postavile su znakove upozorenja na kritičnim mestima. Preporučuje se izbegavanje direktnog kontakta sa stenskim formacijama i pažljivo kretanje u vodi kako bi se smanjio rizik od povreda.

Šta su morske anemone

Morske anemone su morski organizmi iz grupe žarnjaka (Cnidaria) koji žive pričvršćeni za podloge kao što su stene ili korali. Ime su dobile po cvetu anemone zbog svog sličnog izgleda.

Morske anemone imaju cilindrično telo sa šupljim središtem i krunom pipaka koji okružuju usta. Pipci su prekriveni žarnim ćelijama koje koriste za hvatanje plena i odbranu.

Morske anemone su mesožderi. Koriste svoje pipke da ulove sitne ribe, plankton i druge male morske organizme. Žarne ćelije na pipcima parališu plen i omogućavaju anemoni da ga prinese ustima.

Prema izveštaju emitovanom na TV Mega, u istom području zabeležena su dva slučaja. U stvari, jedno dete je razvilo ozbiljan ekcem zbog čega je bilo hospitalizovano.

Žarne ćelije, ili nematociste, sadrže otrov koji može izazvati opekotine ili paralizu kod drugih morskih organizama i ljudi. Kontakt sa njima može biti bolan i izazvati iritaciju kože.

Nalaze se u svim okeanima, ali su najčešće u plitkim, toplim vodama. Često se nalaze na koralnim grebenima, stenovitim obalama i morskim dnom.

Kako ragovati ako vas anemona napadne

Prema rečima dermatologa Peni Dalampure, u zavisnosti od težine i obima opekotine, trag može ostati zauvek.

"Od ujeda anemona nastaju opekotine. Zavisi od broja njihovih pipaka, i naravno od broja cisti koje imaju i koje oslobađaju kiselinu koja je kaustična i izaziva bol, osip, svrab", kaže Dalampura.

Ukoliko dođe do kontakta sa morskom anemonom, isperite pogođeno područje morskom vodom (ne slatkom vodom), uklonite eventualne ostatke pipaka pincetom i potražite medicinsku pomoć. Ne trljajte pogođeno mesto jer to može pogoršati situaciju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike