Bivša liderka Mjanmara Aung San Su Ći premeštena u kućni pritvor

17.04.2024

07:30

0

Ona se suočava sa 27 godina zatvora za krivična dela u rasponu od izdaje i primanja mita do kršenja zakona o telekomunikacijama, što su optužbe koje ona negira

Bivša liderka Mjanmara Aung San Su Ći premeštena u kućni pritvor
Aung San Su Ći - Copyright AP Photo/Aung Shine Oo

Bivša liderka Mjanmara i dobitnica Nobelove nagrade Aung San Su Ći (78) premeštena je iz zatvora gde služi višegodišnju kaznu, u kučni pritvor, rekao je potparol vojne vlade ove zemlje za medije.

- Pošto je vreme izuzetno toplo, nije premeštena samo Aung San Su Ći, već svi oni kojim su potrebne mere predostrožnosti, posebno starijim zatvorenicima i mi radimo na njihovoj zaštiti od toplotnog udara - saopštio je portparol vojne vlade Zav Min Tun, ali nije razjasio gde se tačno nalazi bivša državna savetnica.

Su Ći se 15 godina nalazila u kućnom pritvoru ukupno pod prethodnom vojnom vladom, odakle je održala čuveni govor o demokratiji i slobodi preko metalnih kapija kuće u kojoj je držana, prenosi Rojters. Mjanmarska vojska je uhapsila Su Ći (78), nakon što je njena vlada srušena tokom puča 2021. godine.

Ona se suočava sa 27 godina zatvora za krivična dela u rasponu od izdaje i primanja mita do kršenja zakona o telekomunikacijama, što su optužbe koje ona negira.

U februaru, njen sin Kim Aris rekao je da se Sun Ći nalazi u samici i da je dobro raspoložena "čak i ako njeno zdravlje nije tako dobro kao što je bilo u prošlosti". Vlada nacionalnog jedinstva Mjanmara, odnosno vlada ove zemlje u egzilu, kao i svetski lideri pozvali su na hitno puštanje Sun Ći i svrgnutnog predsedika U Vin Minta, koji se prema navodima medija, takođe nalazi u kućnom pritvoru.

'- Dobro je što su ih preselili ih iz zatvora u kuće, jer je situacija u kući bolja nego u zatvoru. Međutim, oni moraju biti bezuslovno oslobođemo. Oni (vojna vlada) moraju preuzeti punu odgovornost za zdravlje i bezbednostAung San Su Ći i U Vin Miinta - rekao je za Rojters portparol Kjau Zau.

Kada je došla na funkciju državnog savetnika, Aung San Su Ći je izazvala kritike nekoliko zemalja, organizacija i ličnosti zbog neaktivnosti Mjanmara kao odgovora na genocid nad muslimanskom manjinom Rohingja u državi Rakajn i odbijanja da prizna da je vojska Mjanmara počinila masakre. Pod njenim vođstvom, Mjanmar je takođe izazvao kritike zbog krivičnog gonjenja novinara, a 2019. Aung San Su Ći se pojavila pred Međunarodnim sudom pravde gde je branila vojsku Mjanmara od optužbi za genocid nad Rohingja populacijom. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike