Konačno mir u Mjanmaru! Vojna hunta i pobunjenici postigli dogovor zahvaljujući Kini

12.01.2024

11:09

0

Objavljeni su i detalji sporazuma

Konačno mir u Mjanmaru! Vojna hunta i pobunjenici postigli dogovor zahvaljujući Kini
Copyright Profimedia

Pobunjenički savez Alijansa tri bratstva, stacioniran na severu Mjanmara, pristao je na prekid vatra s vladajućom vojskom nakon višemesečne koordinisane ofanzive, koja je ugrozila vlast hunte. U pregovorima o primirju posredovala je Kina.

Vojska je preuzela vlast 2021. godine, a od kraja oktorba prošle godine sukobljava se sa savezom snaga etničkih manjina koje se bore za oslobađanje svojih regija, posebno duž severne granice s Kinom.

Ova zajednička ofanziva, koju je podržala paralelna prodemokratska vlada koju predvode civili, predstavljala je najozbiljniji izazov na bojnom polju za vlast od puča.

Takođe je izazvala zabrinutost u Kini zbog mogućeg poremećaja u pograničnoj trgovini i priliva izbeglica.

Vođa jedne od pobunjeničkih grupa, TNLA, potvrdio je Reutersu da su Alijansa tri bratstva i vojska pristali na "prekid vatre bez daljeg napredovanja".

Detalji dogovora uključuju uzdržavanje Alijanse od napada na neprijateljske kampove ili gradove, dok je vojska obećala da će izbegavaju vazdušne udare, bombardovanje i upotrebu teškog oružja.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova izvestilo je da su mirovni pregovori održani u kineskom gradu Kunmingu 10. i 11. januara, gde su obe strane postigle sporazum o trenutnom prekidu vatre i zaustavljanju sukoba.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike