Konvoj "Vratite nam našu granicu" stigao u Teksas: Oko 40.000 vozača kamiona dolazi iz cele Amerike i Kanade! (FOTO/VIDEO)

03.02.2024

18:40

0

Autor: Lj. S.

Konvoj "Take Our Border Back" krenuo je ove nedelje iz Virdžinije i ima za cilj da da stigne u blizinu Igl Pasa u Teksasu

Konvoj "Vratite nam našu granicu" stigao u Teksas: Oko 40.000 vozača kamiona dolazi iz cele Amerike i Kanade! (FOTO/VIDEO)
Copyright Tanjug/AP Photo/Eric Gay

Konvoj vozila sa Amerikancima koji se protive ilegalnoj imigraciji planira danas da se okupi na tri tačke u blizini granice između SAD i Meksika, a organizatori kažu da će akcija biti usredsređena na mirne proteste i molitvu, piše Rojters.

Konvoj "Take Our Border Back" (Vratite nam našu granicu) krenuo je ove nedelje iz Virdžinije i ima za cilj da da stigne u blizinu Igl Pasa u Teksasu, mesta tekućeg sukoba između američkih državnih i saveznih vlasti oko bezbednosti granica, kao i u Jumu, Arizona, i kalifornijski San Isidro.

Tanjug/AP Photo/Eric Gay
 

Dvojica kamiondžija koji su predvodili deo konvoja - Vinsent Saben iz Masačusetsa i Kip Koltrin iz Luizijane - procenjuju da je od četvrtka ujutro u konvoju učestvovalo između 70 i 300 vozila.

Organizator Kreg Hadžins je kazao da želi da pruži podršku Nacionalnoj gardi Teksasa. Prema njegovim procenama, trebalo bi da im se pridruži 40.000 kamiona.

- Ovo su mirne demonstracije. Čujem da 40.000 vozača kamiona dolazi iz cele zemlje i Kanade - rekao je.

Nadaju se da će konvoj skrenuti više pažnje na bezbednost granica pošto je broj migranata uhvaćenih u ilegalnom prelasku granice SAD dostigao rekordne brojeve pod predsednikom Džozefom Bajdenom.

Zašto polaze baš iz Virdžinije?

Tanjug/AP Photo/Eric Gay
 

Organizatori su ukazali na Virdžiniju Bič gde su 1607. pristigli prvi engleski doseljenici pre nego što su se nastanili u Džejmstaunu.

- Tu su naši osnivači prvi put stupili na ovaj kontinent i posvetili zemlju Isusu Hristu, a jevanđelje se odatle širilo dalje - rekao je jedan od organizatora Kreg Hadžins.

Tanjug/AP Photo/Eric Gay
 

Hadžins, mornarički veteran iz Virdžinija Biča, u aprilu 2023. je organizovao skup tzv. hrišćanskih nacionalista koji žele da "ponovo sklope brak nacije i Boga".

Lokalni mediji ističu da su skupu prisustvovale brojne desničarske figure i kontroverzni propovednici.

Sukob Teksasa i Vašingtona

Tanjug/AP Photo/Eric Gay
 

Polazak konvoja iz Virdžinije produbljuje spor o bezbednosti na granicama.

- Svedoci smo nezapamćenog sukoba na granici, koji testira temelje SAD-a i ovlašćenja Vrhovnog suda - rekao je Džejmi Vakez, advokat za imigraciju.

Podsetimo, Teksas se dugo bori sa migrantskom krizom, a samo u decembru prošle godine je zabeleženo više od 300.000 prelazaka granice. Na granici sa Meksikom je postavljena i bodljikava žica, a nakon što se dvoje migranata utopilo u reci Rio Grande, situacija se zahuktala.

Vrhovni sud SAD je naložio da se žica ukloni jer ugrožava bezbednost, ali se guverner Teksasa Greg Abota usprotivio i rekao da se to neće dogoditi što je dovelo do velikog sukoba ove američke savezne države i federalnih vlasti. U međuvremenu, 26 republikanskih guvernera je podržalo Teksas u borbi protiv ilegalne migracije.

Tanjug/AP Photo/Eric Gay
 

Abot je rekao da je prekršen dogovor između savezne vlade i države i najavio da je rasporedio Nacionalnu gardu na granici.

Članovi američkog Senata u Vašingtonu rade na mogućem dogovoru oko pitanja imigracija. Izvori za CBS kažu da bi dogovor mogao da bude sklopljen sledeće nedelje. Prema dogovoru, zakon bi dao predsedniku ovlašćenje da pauzira obradu zahteva za azil tokom naglog porasta broja ilegalnih prelazaka granice.

Osim toga, govori se i o uvođenju mera brže deportacije i skraćivanja vremena čekanja na odluku o azilu.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike