"Federalnim vlastima će trebati mnogo rezača žice": Teksas planira da podigne ogradu duž cele granice sa Meksikom (FOTO/VIDEO)

29.01.2024

14:28

0

Tenzije između državnih i federalnih vlasti

"Federalnim vlastima će trebati mnogo rezača žice": Teksas planira da podigne ogradu duž cele granice sa Meksikom (FOTO/VIDEO)
Teksas - Copyright Profimedia

Vlasti Teksasa nameravaju da postave ograde od bodljikave žice duž cele dužine državne granice sa Meksikom, koja se proteže na više od 3 hiljade kilometara.

Ova odluka je izazvala tenzije između državnih i federalnih vlasti.

Potguverner Den Patrik je izjavio da će federalnim vlastima biti potrebno "mnogo rezača žice" da preseku svu bodljikavu žicu, ukazujući na očekivani otpor Teksasa prema bilo kakvom pokušaju uklanjanja ograde.

Spor između Teksasa i savezne vlade oko postavljanja bodljikave žice na granici sa Meksikom podigao je tenzije do te mere da se pojavljuju priče o mogućem građanskom ratu. Majkl Maluf, nekadašnji viši bezbednosni analitičar Ministarstva odbrane SAD, izrazio je zabrinutost zbog ovog razvoja događaja.

Migrantska kriza postaje sve veći problem koji opterećuje administraciju predsednika Džoa Bajdena. Nakon što je stupio na funkciju, Bajden je nameravao da opozove sve restriktivne mere uvedene od strane svog prethodnika, Donalda Trampa. Međutim, suočava se sa otporom pojedinih republikanskih, odnosno "crvenih" država, kao što je Teksas. Ova država je u martu 2021. pokrenula operaciju "Usamljena zvezda", koja je ujedinila Nacionalnu gardu i Ministarstvo za javnu bezbednost Teksasa u odgovoru na migrantsku krizu.

Nedavno, Nacionalna garda Teksasa je zauzela deo američko-meksičke granice, čime je otežan pristup federalnim agentima granične patrolne službe. Ovaj potez je doveo do povećanja pravnih sporova između države i federalne vlade. Vrhovni sud SAD je odlučio da federalna vlast ima pravo da preseče bodljikavu žicu na granici, ali je Teksas dobio podršku 25 republikanskih guvernera u svojoj borbi "protiv invazije migranata".

Situacija sa imigracijom postaje sve haotičnija. Guverner Teksasa, Greg Abot, zajedno sa 25 drugih republikanskih državnih čelnika, snažno se suprotstavlja politici Bajdenove administracije.

Uoči izbora 2024. godine, očigledna je politička linija koja deli "plave" (demokratske) i "crvene" (republikanske) države. Majkl Maluf izražava bojazan da bi, ukoliko se trenutna politička dinamika nastavi i Bajden ponovo pobedi na izborima, moglo doći do ozbiljnih unutrašnjih sukoba u SAD.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike