Nezavisnost Teksasa je nadohvat ruke: Čak i oni koji je nisu hteli sada razmišljaju o njoj

01.02.2024

10:59

0

Danijel Miler, vođa Teksaškog nacionalističkog pokreta, tvrdi da je ideja o "Tegzitu" sada sveprisutna

Nezavisnost Teksasa je nadohvat ruke: Čak i oni koji je nisu hteli sada razmišljaju o njoj
Copyright AP Photo/Eric Gay

Kriza na granici između Teksasa i Meksika stvorila je značajne tenzije između države i federalnih vlasti, pokrećući rasprave o potencijalnom "Tegzitu" - nezavisnosti Teksasa.

Danijel Miler, vođa Teksaškog nacionalističkog pokreta, istakao je da je ideja o "Tegzitu" sada sveprisutna, nagoveštavajući da bi do odvajanja Teksasa od Sjedinjenih Američkih Država moglo doći brže nego što se očekivalo.

Sukob između federalnih i državnih vlasti eskalirao je nakon odluke Vrhovnog suda da dozvoli uklanjanje žilet-žice duž granice Teksasa i Meksika koju je postavio guverner Greg Abot.

Ova odluka je dovela do suprotstavljenih stavova, pri čemu je Abot tvrdio da je ustavno pravo Teksasa zaštita granica i da je njegova država pod invazijom migranta, dok su federalne vlasti intervenisale tvrdeći da je Abotova politika ekstremna.

Sa druge strane, Abota je podržalo 25 republikanskih guvernera iz drugih saveznih država, objavljujući zajedničku izjavu u kojoj naglašavaju da će i njihove nacionalne grade stati uz Teksas ako bude bilo potrebno.

Miler je u podkastu objavljenom 30. januara naglasio da je spor oko granice pojačao podršku za nezavisnost Teksasa, tvrdeći da Abotova politika predstavlja borbu za teksaška prava i suverenitet.

AP Photo/Eric Gay
 

- Ponekad se 200 godina istorije desi u jednom danu ili jednoj nedelji, to je očigledno parafraza, i evo nas. Ovo je jedna od onih situacija koja je delovala da se smiruje, a onda je sve kulminiralo iznenada i sada smo ovde - kazao je on.

- Došli smo do tačke u kojoj je Tegzit svima na umu, i onima koji su za njega i onima koji mu se protive.Mogli bismo da dobijemo ono o čemu smo oduvek pričali, glasanje o tome da teksas postane samoupravna nezavisna nacija - dodao je.

Pored toga, Miler je ukazao na frustracije državnih vlasti zbog mešanja savezne vlade u pokušaje Teksasa da kontroliše granicu. Njegove izjave o potencijalnom otcepljenju Teksasa i drugih republikanskih država postavljaju pitanje stabilnosti američke unije i ukazuju na moguće šire političke pukotine.

U razgovoru za Njuzvik, Miler je naglasio da se rasprava o granici reflektuje na političke stavove teksaških građana i podstiče neodlučne i nezavisne birače da podrže "Tegzit". Ova kriza na granici, prema njegovom mišljenju. transformiše politički pejzaž Teksasa i može ubrzati put ka nezavisnosti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike