Zašto američki evangelisti toliko podržavaju Izrael? "Sat počinje da otkucava"

17.11.2023

21:12

0

Autor: N.P.

Konzervativci smatraju da su SAD bliski saveznik Izraela i da treba stati uz "jedinu demokratiju u regionu Bliskog istoka"

Zašto američki evangelisti toliko podržavaju Izrael? "Sat počinje da otkucava"
U Vašingtonu je održan veliki proizraelski skup - Copyright AP Photo/Mark Schiefelbein

Otkad je palestinski Hamas 7. oktobra upao na izraelsku teritoriju i ubio oko 1.400 ljudi, jedni od najglasnijih u pružanju podrške Izraelu su američki republikanci, tačnije, konzervativni evangelistički hrišćani.

Konzervativci smatraju da su SAD bliski saveznik Izraela i da treba stati uz "jedinu demokratiju u regionu Bliskog istoka".

Kako prenosi BBC, ne radi se samo o tome.

Evangelisti su ključni deo Republikanske partije, a ti religiozni glasači, ali i političari, imaju duboke veze sa Državom Izrael.

- Postoji snažan osećaj da su Jevreji božiji narod. I postoji teološka pretpostavka u određenim evangelističkim krugovima da je uspostavljanje moderne Države Izrael ispunjenje biblijskog proročanstva - rekao je Kristofer Rolston sa Univerziteta "Džordž Vašington".

Novi predsedavajući Predstavničkog doma SAD Majk Džonson ima snažne evangelističke veze.

Kongresmen iz Luizijane se nedavno u Vašingtonu obratio prisutnima tokom velikog "marša za Izrael", kada je citirao i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

- Rat između Izraela i Hamasa je rat između dobra i zla, između svetlosti i tame, između civilizacije i varvarstva - naveo je.

Zanimljivo je da je okupljeni narod na tom skupu vikao "ne prekidu vatre", što je redak slučaj da se na protestu učesnici ne zalažu za primirje već za nastavak rata.

Džonson je istakao da su pozivi za prekid vatre u Gazi "nečuveni".

- Nadam se da današnje okupljanje služi kao podsetnik celom svetu, ali i onima unutar naših granica, da SAD ponosno stoje sa Izraelom i Jevrejima zauvek - rekao je.

Zajedno sa drugim govornicima, među kojima su bili demokrata Čak Šumer, vođa poslanika Republikanske partije Hakim Džefriz i republikanski senator Džoni Ernst, uhvatio se za ruke i povikao: "Stojimo uz Izrael".

AP Photo/Mark Schiefelbein
Republikanci i demokrate zajedno uz Izrael tokom marša u Vašingtonu

- Ne postoji mnogo stvari koje mogu tako lako da ujedine lidere obe partije, ali opstanak Države Izrael nas ujedinjuje i ujedinjuje sve Amerikance - dodao je Džonson.

Potom se na skupu pred Belom kućom pojavio kontroverzni pastor iz Teksasa Džon Hejgi. On je ujedno i predsednik organizacije, osnovane 2006, Hrišćani ujedinjeni za Izrael, koja navodno broji oko 10 miliona članova.

Hejgi je 2008. godine rekao da je Holokaust bio deo božjeg plana da Jevreje vrati u Izrael. Tadašnji republikanski kandidat za predsednika Džon Mekejn odbio je podršku Hejgija uglavnom zbog takvih komentara.

Uprkos svemu i jasnim ranijim antisemitskim izjavama, našao se u Vašingtonu na "maršu za Izrael".

Hejgi je istakao da hrišćani i Jevreji treba da se ujedine i da se ne može zauzimati "sredina" u sukobu Izraela i Hamasa.

Čekanje sudnjeg dana

Uz propovednički govor, uobičajen za evangelističke sveštenike, rekao je: "Bog Avrama, Isaka i Jakova garantuje da će doći izbavljenje Izraela, kao što se proglašava svake godine za vreme Pashe. Izrael je zenica oka Božjeg. Izrael je svetli grad na brdu. Bog kaže za Izrael: Izrael je moj prvorođeni sin."

Grupa Ujedinjeni hrišćani za Izrael je već 7. oktobra, nakon što se pročulo za napad Hamasa, napisala na Iksu: "Teroristima koji su izabrali ovu borbu, čujte ovo, šta uradite Izraelu, Bog će vama uraditi. Uprkos današnjem jecanju, radost će doći zato što Bog koji bdi nad Izraelom niti drema niti spava."

AP Photo/Jacquelyn Martin
Džon Hejgi čeka sudnji dan

Prema određenim verovanjima, kada se približi kraj ovoga sveta, Jevreji će preći u hrišćanstvo ili će nestati u plamenu.

Može se reći da evangelisti podržavaju Izrael jer već veruju da se sudnji dan bliži, a dešavanja u čijem centru je Izrael samo svedoče o tome.

Hejgi, kao i veliki broj njegovih sledbenika, smatra da je prisustvo Jevreja u Izraelu predznak Isusovog drugog dolaska na zemlju.

Potom je krilo Južne baptističke konvencije, deniminacije koja broji 45.000 crkava u SAD, izdalo "evangelističko saopštenje o podršci Izraelu".

U saopštenju, 2.000 evangelističkih lidera, mada nisu svi imenovani, ističe da "u potpunosti podržavaju izraelsko pravo i dužnost na samoodbranu u slučaju daljih napada".

Palestinci skoro da nisu pomenuti iako su se našli na žestokom udaru izraelske avijacije. Procenjuje se da je od 7. oktobra u bombardovanjima stradalo više od 11.300 ljudi.

Profimedia
 

- Iako naše teološke perspektive o Izraelu i Crkvi mogu da se razlikuju, mi smo ujedinjeni u tome da napade na jevrejski narod nazovemo posebno problematičnim, pogotovo što su u prošlosti bili često na meti svojih suseda otkad ih je Bog nazvao njegovim narodom u doba Avrama - navedeno je u saopštenju, između ostalog.

Takođe su se pozvali na deo iz Poslanice Rimljanima Novog zaveta: "Ako li zlo činiš, boj se, jer ne nosi mača uzalud, jer je Božiji sluga osvetnik, da izlije gnjev na onoga koji zlo čini."

Ono što je suština evangelističke podrške Izraelu je verovanje da povratak Jevreja u taj region označava početak dolaska antihrista, koji će vladati sedam godina, nakon čega će se ponovo na Zemlji pojaviti Isus Hrist.

Upravo zbog toga, izraelsko-palestinsko pitanje dominiralo je propovedima u mnogim evangelističkim crkvama otkad je Hamas napao Izrael. 

- Bog se sprema da brani Izrael na tako natprirodan način da će to izbiti vazduh iz pluća diktatora na Zemlji, ali mi živimo na ivici najveće serije natprirodnih događanja koje je svet ikada video, bio spreman ili ne - rekao je Hejgi u decembru 2022.

Prema njegovom objašnjenju, kada su Jevreji prisutni u Izraelu, "sat počinje da otkucava".

AP Photo/Jacquelyn Martin
"Marš za Izrael" u Vašingtonu održan je 14. novembra

- Uskoro će se pojaviti antihrist i njegovo sedmogodišnje carstvo koje će biti uništeno u bici armagedona. Onda će Isus Hrist svoj tron postaviti u Jerusalimu. Uspostaviće svoje carstvo kome neće biti kraja - rekao je.

Hejgi je jednom prilikom kazao da su Jevreji sami na svoj vrat navukli stradanje jer su uznemirili Boga, a Hitlera je nazvao "jevrejskim polušanom".

Inače, njegova grupa Hrišćani ujedinjeni za Izrael lobirala je da se Ambasada SAD u Izraelu premesti iz Tel Aviva u Jerusalim, što je predsednik Donald Tramp i učinio 2018.

Tramp je tada i rekao da je to učinio "za evangeliste", a Hejgi mu je služio kao savetnik.

Strah od pada imperije

Sa druge strane, postoji i struja unutar evangelističke crkve koja ima malo drugačiji pristup Izraelu.

Pominje se Knjiga postanja (12:3) u kojoj Bog kaže Avramu: "Blagosloviću one koji tebe uzblagosiljaju, i prokleću one koji tebe usproklinju; i u tebi će biti blagoslovena sva plemena na zemlji."

Istoričar američke religije Danijel Hamel rekao je da ove teze mogu da se koriste i na nacionalnom nivou.

Pixabay
Jerusalim

- Mogao bi neki pastor da kaže: Pogledajte Rimsko carstvo i kako su progonili Jevreje, pa je Rim pao. Pogledajte Britansko carstvo i kako se nisu dobro ophodili prema Jevrejima, pa su pali. Pogledajte naciste kako su progonili Jevreje i kako su pali. A mi, Amerikanci, ne želimo da budemo sledeće carstvo ili sledeća velika sila koja će pasti samo zato što nismo dovoljno blagoslovili jevrejski narod - objasnio je Hamel.

Osim toga, evangelisti čine značajan i uticajan deo Republikanske partije i ima ih dosta u Kongresu. Više od 100 članova aktuelnog saziva Kongresa se identifikuje kao evangelisti, makar u nekom širem smislu, a to se i videlo tokom nedavnih događanja.

Pošto se sledeće godine održavaju predsednički izbori u SAD, na kojima ponovo učestvuje Tramp, nema sumnje da bi evangelisti mogli da zauzmu važno mesto, pogotovo jer se ne čini da će se sukob na Bliskom istoku skoro završiti.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike