Amerika na ivici građanskog rata! Teksas aktivirao Nacionalnu gardu, još nekoliko država obećalo da će poslati svoju, Bajden u problemu

26.01.2024

17:09

0

Vrhovni sud je u ponedeljak doneo odluku sa pet glasova "za" i četiri "protiv" kojom se agenti savezne granične patrole ovlašćuju da uklone ogradu od žilet-žice na granici sa Meksikom, što je pokrenulo vrtlog haosa

Amerika na ivici građanskog rata! Teksas aktivirao Nacionalnu gardu, još nekoliko država obećalo da će poslati svoju, Bajden u problemu
Copyright Profimedia

Guverneri koji su članovi Republikanske partije iz 25 država okupili su se iza guvernera Teksasa Grega Abota nakon što je rekao da pravo njegove države na samoodbranu zamenjuje „bilo koji savezni statut koji je u suprotnosti s tim“ nakon što je Vrhovnog suda presudio da dozvoljava federalnim agentima da ruše granične barijere koje je postavila država vlasti.

Demokrate su tada počele da pozivaju predsednika Džoa Bajdena da preuzme kontrolu nad Nacionalnom gardom Teksasa usred navoda guvernera Grega Abota da je Bela kuća „prekršila sporazum” između Vašingtona i država o imigracionoj politici.

- Guverner Greg Abot koristi Nacionalnu gardu Teksasa da opstruiše i stvori haos na granici. Ako Abot prkosi jučerašnjoj presudi Vrhovnog suda, predsednik sada treba da uspostavi isključivu federalnu kontrolu nad Teksaškom nacionalnom gardom - napisao je na društvenim mrežama predstavnik Hoakin Kastro, demokrata iz Teksasa.

 

 

Vrhovni sud je u ponedeljak doneo odluku sa pet glasova za i četiri protiv kojom se agenti savezne granične patrole ovlašćuju da uklone ogradu od žilet-žice koju su na granicu sa Meksikom postavile vlasti Teksasa po Abotovim uputstvima.

Trupe Nacionalne garde ranije su raspoređene u parku Šelbi u Igl Pasu u Teksasu, u blizini reke Rio Grande koja je postala glavno središte ilegalne imigracije iz Meksika i blokirale su agente granične patrole da pristupe parku. Jedinice Garde će nastaviti da „štite suverenitet naše države" i „držaće liniju u parku Šelbi da bi odvratile i sprečile nezakonit ulazak u državu Teksas", navodi se u saopštenju Nacionalne garde.

Kontroverzna sudska presuda izazvala je strahove od velike ustavne krize u Sjedinjenim Državama, a Abot je izdao „Izjavu o ustavnom pravu Teksasa na samoodbranu“, naglašavajući pravo države da se brani od „invazije“ ilegalnih imigranata i optužujući predsednika Bajdena za kršenje i odbijanje sprovođenja zakona o imigraciji.

AP Photo/Eric Gay, File
Greg Abot

Ovlašćenje da se brani od invazije „vrhovni je zakon zemlje i zamenjuje sve savezne statute koji su u suprotnosti s njim“, napisao je Abot.

- Nacionalna garda Teksasa, Teksaško odeljenje za javnu bezbednost i drugo osoblje Teksasa deluju na osnovu tog ovlašćenja, kao i državnog zakona, kako bi obezbedili granicu Teksasa - rekao je guverner.

Abotove kolege guverneri republikanci iz više od dvadeset država okupili su se u podršci teksaškom „ustavnom pravu na samoodbranu“, a neki od njih su obećali da će poslati sopstvene formacije Nacionalne garde u državu ako bude zatraženo da pomognu u obezbeđivanju granice.

Bivši predsednik i kandidat republikanaca Donald Tramp pozvao je „sve države koje žele“ da rasporede jedinice Nacionalne garde „u Teksasu kako bi sprečile ulazak ilegalaca i da ih vrate preko granice“.

AP Photo/Charles Krupa
 

- Suočen sa ovom katastrofom nacionalne bezbednosti, javne bezbednosti i javnog zdravlja, Teksas se s pravom pozvao na klauzulu o invaziji i mora da dobije punu podršku da odbije invaziju - rekao je Tramp u saopštenju objavljenom u četvrtak, dodajući da bi „svi Amerikanci“ trebalo da „podrže mere zdravog razuma“ koje preduzima ova država.

Drugi republikanci optužili su predsednika Bajdena i Vašington da se igraju vatrom.

- Federalni saveznici insceniraju građanski rat, a Teksas treba da stoji na svom terenu - rekao je republikanski predstavnik Luizijane Klej Higins reagujući na sudsku presudu donetu u ponedeljak.

Profimedia/Brandon Bell
 

- Ovo mišljenje je nesavesno i Teksas bi trebalo da ga ignoriše u ime agenata koji će biti dovedeni u lošiji položaj zbog mišljenja i politike Bajdenove administracije - napisao je u utorak republikanski predstavnik Teksasa Čip Roj na društvenim mrežama.

Demokrata koji je postao nezavisni predsednički kandidat Robert F. Kenedi Mlađi, koji je sproveo niz nezavisnih istraga o graničnoj krizi, takođe je pohvalio vlasti Teksasa u borbi protiv federalaca.

- Teksas je u pravu. Bajdenov neuspeh da obezbedi granicu ne ostavlja državama drugog izbora osim da preuzmu stvari u svoje ruke - napisao je ona u objavi na društvenim mrežama.

Bela kuća je dala vlastima Teksasa rok do petka da odstupe, a državni tužilac Ken Pakston rekao je da Ostin (glavni grad Teksasa) ne planira da se povinuje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike