Jicak Rabin i tragika Bliskog istoka: Da li je mir između Izraela i Palestine ikada bio moguć? (FOTO)

04.11.2023

09:13

0

Autor: I. P.

Jicak Rabin, peti premijer Izraela, bio je predan miru, ali je postao žrtva ekstremizma iz redova sopstvenog naroda

Jicak Rabin i tragika Bliskog istoka: Da li je mir između Izraela i Palestine ikada bio moguć? (FOTO)
Copyright Profimedia

Ubistvo Jicaka Rabina dogodilo se na današnji dan - 4. novembra 1995. godine, i šokiralo je svet, ali i pokazalo koliko su jake bile unutrašnje podele u Izraelu i koliko je duboko rasprostranjeno protivljenje mirovnom procesu među jevrejskim ekstremistima.

Protivljenje mirovnom procesu

Dok je Rabin pokušavao da gradi mostove s Palestincima i postigne trajni mir, jevrejski ekstremisti su ga videli kao izdajnika. 

Njegovo uključivanje u sporazume, kojim je traženo uspostavljanje palestinske samouprave u delovima Zapadne obale i Pojasa Gaze, izazvalo je oštro protivljenje određenih jevrejskih ekstremističkih grupa unutar Izraela. 

Ove grupe su smatrale da je svaki ustupak prema Palestincima izdaja jevrejske zemlje i identiteta.

Profimedia
 

 

Ubistvo kao refleksija duboke podele

Kada je Jicak  Amir, mladi izraelski ortodoksni Jevrejin i ekstremista, usmrtio Rabina, nije samo okončao život jednog od najvećih lidera Izraela, već je i ogolio duboke podele unutar izraelskog društva.

Amir je smatrao da je Rabinova politika kompromisa sa Palestincima izdaja i da mora biti zaustavljen po svaku cenu.

Prvi premijer Izraela koji je rođen zemlji

Jicak Rabin je bio izraelski vojnik i političar. Rođen je u Jerusalimu, gde je završio poljoprivrednu školu. Rabin se borio u jevrejskom Palmahu protiv britanskih vlasti, a učestvovao je i u oružanim akcijama protiv Višijevske Francuske u Siriji i Libanu. Tokom Prvog izraelsko-arapskog rata 1948. komandovao je odbranom Jerusalima, a u završnoj fazi rata vodio je operacije protiv Egipćana u pustinji Negev.

Rabin je brzo napredovao u redovima izraelske armije, pa je 1964. postao načelnik glavnog štaba. Njegove zamisli o brzoj mobilizaciji rezerve i uništenju neprijateljskog vazduhoplovstva na zemlji pokazale su se odlučujućim u ratu 1967.

Godinu dana nakon rata okončao je vojnu karijeru i preuzeo mesto ambasadora u SAD. Godine 1973. ušao je u politiku i nakon ostavke Golde Meir 1974. postao je peti izraelski premijer i prvi koji je rođen u Izraelu. U aprilu 1977, nakon serije skandala, bio je prisiljen da vođstvo stranke prepusti Šimonu Peresu.

Od 1984. do 1990. Rabin je bio ministar odbrane i delimično je odgovoran za politiku čvrste ruke prema Palestincima u početku Intifade. Godine 1992. vratio se na čelo Laburista i nakon izbora postao premijer.

Nakon tajnih pregovora, 1993. je potpisao sporazum s dugogodišnjim neprijateljem Jaserom Arafatom, a 1994. dobio je Nobelovu nagradu za mir zajedno sa izraelskim ministrom spoljnih poslova Šimonom Peresom i palestinskim vođom Jaserom Arafatom.

Profimedia
 

Na mirovnom skupu 1995. ubio ga je izraelski ekstremista Jigal Amir, a njegovom smrću bliskoistočni mirovni proces je usporen. U trenutku smrti imao je 73 godine.

Preispitivanje izraelskog društva

Nakon ubistva, Izrael se našao na raskršću. Mnogi su počeli da preispituju kako je moguće da se jevrejski ekstremizam razvio do te mere da je jedan od njihovih odlučio da ubije svog premijera.

Bilo je to vreme duboke introspekcije za Izraelce, suočavanje sa rastućom radikalizacijom unutar društva i pitanje kako je politička i religijska netrpeljivost dovela do takvog nasilja.

Poslednji sukob kao dokaz da je Rabinova ideja doživela poraz?

Jicak Rabin je bio lider koji je smatrao da Izrael može postići mir sa svojim susedima kroz dijalog i kompromise. 

U svetlu najnovijih događaja na Bliskom istoku, i poslednjih sukoba u kojima se na prostoru Gaze sprovodi etničko čišćenje, možemo zaključiti da su snage bliske ideji Jicaka Rabina definitivno poražene u Izraelskom društvu. 

Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike