RAT NA BLISKOM ISTOKU Broj Palestinaca ubijenih u izraelskim napadima premašio 35.000; Izraelski demonstranti blokirali humanitarnu pomoć

13.05.2024

13:56

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU Broj Palestinaca ubijenih u izraelskim napadima premašio 35.000; Izraelski demonstranti blokirali humanitarnu pomoć
Rat na Bliskom istoku - Copyright Profimedia

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 218. dan! 

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je otvoren novi prelaz sa severnim delom Pojasa Gaze za isporuku humanitarne pomoći - zapadni Erez.

Taj prelaz se nalazi u oblasti Zikim u Izraelu, a izgradili su ga Odeljenje za inženjering i Uprava za prelaze Ministarstva odbrane Izraela i inženjerske jedinice IDF, preneo je Tajms of Izrael.

IDF navodi da je prelaz otvoren "kao deo napora da se povećaju rute pomoći za Pojas Gaze, a posebno ka severnom delu".

                             ***UŽIVO***

22.00 UN: Broj žrtava u Gazi je više od 35.000, identifikovano 24.686

Portparol UN Farhan Hak rekao je danas da je broj žrtava u Pojasu Gaze tokom rata Izraela i Hamasa veći od 35.000, ali da se u izveštajima UN navodi 24.686 smrtnih slučajeva osoba koje su u potpunosti identifikovane.

- Broj žrtava u Gazi tokom rata Izraela i Hamasa i dalje prelazi 35.000, ali je Ministarstvo zdravlja palestinske enklave ažuriralo svoje podatke o žrtvama. Još oko 10.000 tela treba potpuno identifikovati, pa će se nakon završetka tog procesa ponovo utvrditi detalji - ko od njih su deca, a ko žene - rekao je Hak novinarima u Njujorku, preneo je Rojters.

Tanjug/AP Photo/Abdel Kareem Hana
 

Izrael je prošle nedelje postavio pitanje zašto su se brojevi smrti žena i dece "naglo prepolovili", navodi Rojters.

Hak je pojasnio da se ti brojevi odnose na identifikovana tela - 7.797 dece, 4.959 žena, 1.924 starijih osoba i 10.006 muškaraca.

- Ministarstvo zdravlja navodi da je proces potpune identifikacije detalja o žrtvama u toku - istakao je Hak.

20.12  Izraelski demonstranti blokirali humanitarnu pomoć i bacali pakete sa hranom

U najnovijem u nizu incidenata koji su se dogodili otkako je Izrael obećavao da će omogućiti neometani prolaz humanitarne pomoći u okupirani Pojas Gaze, izraelski demonstranti blokirali su danas kamione sa humanitarnom pomoći koji su se kretali ka palestinskoj enklavi bacajući pakete sa hranom na kolovoz.

Četvorica demonstranata, uključujući jednog maloletnika uhapšena su na kontrolnom punktu Tarkmija, zapadno od Hebrona na okupiranoj Zapadnoj obali, potvrdili su advokati koji zastupaju uhapšene demonstrante, prenosi Rojters.

Na video snimcima koji su objavljeni na internetu vide se demonstranti koji bacaju pakete sa hranom i rasute kutije na kolovozu.

19.50  Lider Hezbolaha zapretio Izraelu ukoliko nastavi ofanzivu u Pojasu Gaze

Šef moćne libanske militantne islamističke grupe Hezbolah Sajid Hasan Nasralah izjavio je danas da stanovnici severnog Izraela neće moći da se vrate svojim kućama za početak sledeće školske godine ako njihova vlada nastavi sa ofanzivom u Pojasu Gaze.

AP Photo/Hassan Ammar
 

Uporedo sa ratom u okupiranoj palestinskoj enklavi, Hezbolah razmenjuje vatru sa izraelskom vojskom duž južne granice Libana, prenosi Rojters.

Ova militantna grupa je potvrdila da ispaljuje rakete na Izrael kako bi podržala svog saveznika, palestinsku oružanu grupu Hamas i kako bi odvratila Izrael od napada na Liban.

19.40 UN potvrdile da je ubijen njihov član u Rafi

Ujedinjene nacije potvrdile su danas da je ubijen njihov član u Pojasu Gaze, nakon što je vozilo UN pogođeno u Rafi, najjužnijem gradu ove palestinske enklave.

Portparol generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, Farhan Hak, rekao je na konferenciji za novinare da je ukupan broj ubijenih članova osoblja UN u Gazi, od 7. oktobra, dostigao 190.

On je rekao da bi incident u Rafi mogao da se okarakteriše kao napad, navodi Al Džazira.

16.43  Roditelji izraelskih vojnika traže obustavu operacije u Rafi

Roditelji više od 900 izraelskih vojnika raspoređenih u Pojasu Gaze potpisali su pismo u kojem pozivaju izraelske odbrambene snage (IDF) da obustave planiranu ofanzivu na Rafu, nazivajući je "smrtonosnom zamkom" za njihovu decu.

- Očigledno je svakome sa zdravim razumom da se nakon meseci upozorenja i najava ofanzive na Rafu, protivničke snage aktivno pripremaju za napad naše vojske - navodi se u pismu roditelja izraelskih vojnika poslatom 2. maja, preneo je londonski dnevnik Gardijan.

Profimedia
 

U pismu koje je upućeno izraelskom ministru odbrane Joavu Galantu i načelniku generalštaba IDF general-pukovniku Herziju Haleviju, roditelji upozoravaju da su njihovi sinovi fizički i mentalno iscrpljeni.
- Sada nameravate da ih pošaljete u ovu opasnu situaciju? To nije ništa drugo do čin neopreznosti - poručili su vojnom vrhu roditelji izraelskih vojnika.

Pismo je najpre potpisalo oko 600 roditelja vojnika, ali u poslednjih nekoliko dana potpisalo ih je još 300.

15.11 Broj Palestinaca ubijenih u izraelskim napadima premašio 35.000

Broj Palestinaca ubijenih u izraelskim napadima od 7. oktobra prošle godine premašio je 35.000, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja u Gazi.

Prema saopštenju ministarstva, u napadima Izraela na Pojas Gaze do sada je poginula 35.091 osoba, dok ih je 78.827 povređeno.

Kako se dodaje, u poslednja 24 sata poginulo je 57 Palestinaca, a povređene su 82 osobe, prenosi Al Džazira.

15.05 U Južnoj Africi održana Svetska anti-aparthejd konferencija za pomoć Palestini

U Južnoj Africi završena je Svetska anti-aparthejd konferencija za pomoć Palestini, čija je tema bila rat izraelske vojske protiv Hamasa i ''ilegalni kolonijalizam izraelskih doseljenika''.

Na konferenciji su učestvovali delegati više od 20 zemalja, koji su izdali zajedničko saopštenje kojim osuđuju ''vek kolonijalizma, 75 godina Nakbe (stradanja) koje traje i 75 godina izraelskog genocida, kolonijalizma i aparthejda'', prenosi Al Džazira.

''Svedoci smo genocida koji traje poslednjih sedam meseci. Svet je gledao kao Izrael brutalno bombarduje Gazu iz vazduha, s mora i s kopna, pretvarajući ga u logor za istrebljavanje'', navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Izrael uništio sve životne uslove za ljude u Gazi, uključujući medicinske i obrazovne institucije, infrastrukturu i uslova za proizvodnju hrane.

- Baš kao što nismo prestali s borbom protiv aparthejda u Južnoj Africi dok taj sistem nije potpuno razmontiran, tako odbijamo da se predamo sve do potpunog nestanka izraelsko kolonijalno-naseljevačkog projekta'', glasi zaključak saopštenja.
 

13.50 UNRWA: Iz Rafe do sada pobeglo 360.000 Palestinaca

Oko 360.000 stanovnika Pojasa Gaze pobeglo je iz grada Rafa na jugu te palestinske enklave otkako je Izrael prošle nedelje naredio evakuaciju iz jednog dela grada, saopštila je danas Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć Palestincima u Gazi (UNRWA).

Istovremeno, ministarstvo zdravlja u Gazi koje vodi Hamas navelo je da je zdravstvenom sistemu preti kolaps "u roku od nekoliko sati", nakon što su zbog borbi blokirane isporuke goriva preko ključnih prelaza, prenosi Tajms of Izirael.

"Samo smo nekoliko sati udaljeni od kolapsa zdravstvenog sistema u Pojasu Gaze zbog nedostatka potrebnog goriva za rad generatora u bolnicama, ambulantnim vozilima i za transport osoblja", navodi se u saopštenju ministarstva.

12.30 Zdravstveni zvaničnici: Ubijeno 20 Palestinaca u Džabaliji tokom noći

Najmanje 20 Palestinaca je ubijeno, a desetine su povređene tokom noći u izraelskom vazdušnom napada na Džabaliju, saopštili su palestinski zdravstveni zvaničnici, piše "Guardian".

Izraelske odbrambene snage pojačale su napade na izbeglički kamp Džabalija na severu Pojasa Gaze, dok nastavljaju vazdušne napade na istoku grada Rafa.

11.15 Ministarstvo zdravlja u Gazi: Nekoliko sati do kolapsa zdravstvenog sistema

Zdravstveni sistem širom Gaze mogao bi da se uruši za nekoliko sati jer nedostaje gorivo za bolničke generatore, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje je pod kontrolom Hamasa. 

Twitter/Hussein
 

- Nekoliko sati nas deli od kolapsa zdravstvenog sistema u Pojasu Gaze kao rezultat neuspeha da se dopremi gorivo neophodno za rad generatora u bolnicama i vozilima  hitne pomoći - navodi Ministarstvo.

09.20 Izraelska vojska pojačala napade na izbeglički kamp Džabalija

Izraelske odbrambene snage (IDF) pojačale su svoje napade na izbeglički kamp Džabalija na severu Pojasa Gaze, dok nastavljaju vazdušne napade na istoku grada Rafa.

Prema svedočenjima stanovnika Džabalije i medijima pod kontrolom grupe Hamas, izraelski tenkovi pokušavaju da se probiju ka centru tog izbegličkog kampa koji je pod bombardovanjem IDF, prenosi Rojters.

Grupa Hamas je saopštila da se njeni pripadnici bore sa IDF istoku Džabalije, gde Izrael tvrdi da pokušava da spreči Hamas da obnovi svoje borbene kapacitete.
 

07.10 - Mišel:Neprihvatljiva naredba Izraela da se civili evakuišu iz Rafe

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel ocenio je da su neprihvatljive naredbe izraelskih vlasti za evakuaciju civila iz Rafe, na jugu Pojasa Gaze, zbog ofanzive na taj grad.

"Pozivamo izraelsku vladu da poštuje međunarodno humanitarno pravo i zahtevamo da ne preduzima kopnenu operaciju u Rafi. Prelazni punktovi moraju u potpunosti funkcionisati i omogućiti dostavu esencijalne humanitarne pomoći za izgladnele palestinske civile", poručio je Mišel u objavi na platformi Iks.

On je ukazao da se moraju nastaviti svi napori da se postigne sporazum o trajnom prekidu vatre i ponovio da je EU posvećena pravednom i sveobuhvatnom miru zasnovanom na rešenju sa dve države.

07.00 - Hamas: Izjava Bajdena o oslobađanju talaca predstavlja korak unazad u pregovorima

Izjava američkog predsednika Džozefa Bajdena da bi prekid vatre u Pojasu Gaze bio moguć ukoliko bi Hamas oslobodio taoce predstavlja korak unazad u pregovorima, saopštila je ta palestinska militantna grupa.

U saopštenju se navodi da Hamas osuđuje Bajdenovu izjavu i ocenjuje da predstavlja korak unazad u odnosu na ishode poslednje runde pregovora koja je dovela do pristanka palestinske grupe na predlog posrednika u pregovorima za prekid vatre, preneo je Tajms of Izrael.

Kako je protekao jučerašnji dan u Pojasu Gaze možete pročitati u našem blogu uživo.

Najvažnije činjenice

- Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.100 ljudi.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

U izraelskim napadima u Gazi je stradalo više od 31.000 ljudi.

- Jemenski Huti su počeli da napadaju brodove u Crvenom moru, izražavajući tako podršku palestinskom narodu, ali je ugrožena jedna od najvažnijih svetskih trgovačkih ruta.

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi. Izrael je najverovatnije 7. oktobra primenio i kontroverznu Hanibalovu direktivu.

- Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra 2023. godine.

- Južna Afrika je podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv Izraela zbog "sprovođenja genocida u Gazi". MSP je potom naredio Izraelu da preduzme mere za sprečavanje genocida.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike