Dugin: Eskalacija u Izraelu izazvaće lančanu reakciju, sada je islamski svet na testu

07.10.2023

23:45

0

Autor: M. Vu.

Palestinci bi mogli da računaju na saosećanje međunarodne levice, ali SAD predvode neokonzervativci i globalisti

Dugin: Eskalacija u Izraelu izazvaće lančanu reakciju, sada je islamski svet na testu
dugin1 - Copyright Profimedia

Eskalacija u Izraelu mogla bi da izazove lančanu reakciju, a trenutna situacija predstavlja test za muslimanski svet, ocenio je ruski filozof Aleksandar Dugin.

"Palestinci nemaju šanse u takvom ratu, jer ne mogu da unište Izrael niti da mu nanesu značajan vojni poraz, ali ni Izrael nema za šta da se bori. Palestina je tehnički izraelska teritorija koju ne kontroliše i ne može to da učini ni pod kojim uslovima. Podjednako je nemoguće fizički uništiti sve Palestince", piše Dugin o trenutnoj situaciji na društvenoj mreži Iks (nekadašnji Tviter).

Kako navodi, da smo u drugačijoj međunarodnoj situaciji, Palestinci bi mogli da računaju na saosećanje međunarodne levice, ali SAD predvode neokonzervativci i globalisti. Njima sigurno nije stalo do Palestinaca, mada ni njima nije previše bliska izraelska nacionalistička politika.

Tanjug/AP Photo/Moti Milrod
 

Lančana reakcija kao logički nastavak?

Ali, smatra Dugin, lančana reakcija – a posebno ponašanje islamskih država (pre svega Irana, Turske, Saudijske Arabije, drugih zalivskih država i Egipta) – može biti logičan nastavak. Ili su barem ovo možda imali na umu Hamasovi stratezi kada su odlučili da započnu sukob.

"Multipolarnost jača, stega zapadne hegemonije u kolektivnom ne-zapadu slabi. Saveznici Zapada u islamskom svetu – posebno Turska i Saudijci – ne slede automatski svaki nalog iz Vašingtona. Ovo je situacija u kojoj će islamski svet, koji je nedavno provokativno pristupio BRIKS-u, biti stavljen na test", navodi Dugin.

Upozorava da bi konflikt mogao da se prelije i na druge teritorije.

"Ne može se isključiti umešanost Irana i Hezbolaha, što znači potencijalno širenje sukoba na teritorije Libana i Sirije. U samom Izraelu ima dovoljno Palestinaca koji žestoko mrze Jevreje. Sve ovo može imati nepredvidive posledice", navodi Dugin. 

Komentarišući potencijalnu reakciju Vašingtona, Dugin navodi da SAD ne odgovara trenutna eskalacija.

"Po mom mišljenju, SAD i globalisti će sada pokušati sve da obustave, jer od dalje eskalacije ne mogu ništa dobro da postignu", navodi ruski filozof.

Tanjug/AP Photo/Moti Milrod
 

Dodaje i da ne treba praviti poređenja sa sličnim događajima u drugim delovima sveta, jer, kako navodi, SAD podržavaju teritorijalni integritet drugih država, odnosno pravo na secesiju dotičnih regiona, kako i kada im odgovara.

"Nema pravila. U stvari, i mi bi trebalo da se ophodimo na isti način (i zaista to radimo). Ispravno je ono što je nama povoljno", kaže Dugin.

Kakav će biti stav Rusije?

Kako kaže, za Rusiju je teško da izabere stranu u aktuelnom konfliktu, kao i da ima pozitivnih i negativnih aspekata u oba izbora. 

"Veze sa Palestincima su drevne i, oni su, naravno, žrtve, ali i desni bok Izraela pokušava da vodi neutralno prijateljsku politiku prema Rusiji i na taj način odstupa od divlje i nedvosmislene rusofobije kolektivnog Zapada", navodi Dugin.

Kako ističe, mnogo će zavisiti od toga kako se događaji budu odvijali u budućnosti.

Eshatološka dimenzija konflikta

Ruski filozof ističe da ne treba zaboraviti eshatološku dimenziju konflikta, podsetivši da je operacija Palestinaca nazvana "Potop Al Akse", prema muslimanskoj svetinji, ali i da u Izraelu postoji ideja izgradnje Trećeg hrama na Hramovnoj gori, što je nemoguće bez rušenja ove džamije.

Prema njegovom razmišljanju Palestinci pokušavaju da rasplamsaju eshatološki senzibilitet muslimana – kako šiita, koji su sve osetljiviji na ovo pitanje, tako i sunita (uostalom, nisu im strani razlozi za smak sveta i konačnu bitku). Izrael i cionizam su Dedžal za muslimane.

"Koliko je to ozbiljno, videćemo uskoro, ali je u svakom slučaju jasno da oni koji ignorišu eshatologiju neće razumeti ništa o velikoj modernoj politici. I to ne samo na Bliskom istoku, mada je tamo očiglednije", zaključio je Dugin.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike