Vučić na Samitu lidera Zapadnog Balkana i EU u Kotoru: Promenjen pristup EU po pitanju Plana rasta dobra prilika za region (FOTO/VIDEO)

16.05.2024

08:36

0

Tokom samita, predsednik Srbije će imati i niz važnih susreta sa evropskim i svetskim zvaničnicima

Vučić na Samitu lidera Zapadnog Balkana i EU u Kotoru: Promenjen pristup EU po pitanju Plana rasta dobra prilika za region (FOTO/VIDEO)
Copyright Printscreen/instagram/Budućnostsrbijeav

Samit lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije pod sloganom "Jedan region, zajednička vizija", održava se danas u Kotoru, uz prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji će učestvovati na panelu i imati niz važnih susreta sa zvaničnicima.

Vučić učestvuje na panelu "Aktuelna situacija i planovi za budućnost - novi plan rasta", najavila je Služba za saradnju s medijima predsednika Srbije.

Tokom samita, predsednik Srbije će imati i niz važnih susreta sa evropskim i svetskim zvaničnicima, privrednicima i predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija.

Inače, Plan rasta za Zapadni Balkan predviđa finansijsku podršku od šest milijardi evra, od kojih su dve milijarde bespovratni grantovi, a četiri milijarde povoljni krediti koje daje EU. Cilj je da se podstakne ekonomski rast regiona i ubrza socioekonomsko usklađivanje.

*** UŽIVO ***  

10.49 - Vučić: Verovatno ćemo čekati još šest godina za ulazak u EU

10.39 - Vučić: Promenjen pristup EU po pitanju Plana rasta dobra prilika za region

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je promenjen pristup EU po pitanju Plana rasta za ZB dobra prilika i na dobrobit svima u regionu.

- Veoma smo entuzijastični u vezi sa ovim planom još od prvog trenutka. Nemam naviku da se bilo kome posebno obraćam, posebno nikome u prisustvu, ali moram da kažem da je ovaj način promenjenog pristupa zapravo dobra prilika za nas na Balkanu i hvala vam svima što ovo radite - rekao je Vučić na panelu "Aktuelna situacija i planovi za budućnost - novi plan rasta".

On je napomenuo da je razumljivo što mnogi građani, kao i novinari ne razumeju o čemu se ovde razgovara, ali da je veoma važno, jer će se na samitu diskutovati o životima običnih ljudi i rešavanju njihovih problema, kao i o razvoju naših ekonomija.

- I zbog toga je ovo veoma važno i verujem da smo do sada imali dobre razgovore i složili smo se o većini stvari. Trebalo bi da smo se složili o jedne ili dve velike stvari koje su vezane za Srbiju. Sada nam nije lako ako pogledamo kompletnu situaciju naše zemlje, probleme sa vizama... Sada rešavamo probleme, imamo trenutno nekoliko problema oko kojih moramo da se složimo, ali to ćemo rešiti i nadam se da imamo na umu i da će svi ovde prihvatiti neke naše male zahteve, koji su slični i bliski vašim zahtevima, koji su nama predloženi - rekao je Vučić.

10.01 - Varhelji: Plan rasta se ostvaruje

Tanjug/Jadranka Ilić
Oliver Varhelji

Plan rasta za Zapadni Balkan se već ostvaruje, a na samitu ćemo razgovarati kako da sprovedemo sve prioritete regiona za ovu godinu, izjavio je danas evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji pred otvaranje Samita lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije u Kotoru.

Prema njegovim rečima, u okviru pomenutih prioriteta je najvažnija SEPA (Single Euro Payment Area), odnosno oblast zajedničkog plaćanja evrom.

On je naveo da svi građani i preduzeća celog regiona mogu da imaju koristi od ovog plana već od prvog dana sledeće godine.

9.59 - Vučić: Mi znamo kakva je naša poruka, svako neka donese odluku o rezoluciji

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je danas da nema nikakvu poruku za Crnu Goru po pitanju rezolucije o Srebrenici i poručio da svako treba da donese svoju odluku, a da će se Srbija u skladu sa tim ponašati u budućnosti.

9.46 - Knežević poklonio Vučiću sabrana dela Njegoša uz moćnu poruku

9.30 - Vučić: Verujem da članstvom u EU možemo da ostvarimo važne rezultate 

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da veruje da članstvom u EU možemo da ostvarimo važne rezultate.

On je uoči samita lidera Zapadnog Balkana i EU koji se u Kotoru održava pod sloganom "Jedan region, zajednička vizija" rekao da teškim reformamam možemo da se probližimo tržištu EU, koje je značajno za Zapadni Balkan.

- Verujem da članstvom u EU možemo važne rezultate da ostvarimo - rekao je on i napomenuo da tu ima "ne lakih zadataka".

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike