Nadrealna paukova mreža u kojoj se osećaj za vreme i prostor brzo gubi: Hamasovi tuneli najveća pretnja za izraelske trupe

30.10.2023

07:22

0

Odlučan neprijatelj u sistemu tunela ili pećina može izabrati gde će borba početi - i često odrediti kako će se završiti

Nadrealna paukova mreža u kojoj se osećaj za vreme i prostor brzo gubi: Hamasovi tuneli najveća pretnja za izraelske trupe
Copyright Tanjug/AP/Jack Guez

Jedna od najvećih pretnji i za izraelske trupe i za 2,3 miliona Palestinaca zarobljenih unutar enklave u Gazi zakopana je duboko pod zemljom. Ogroman lavirint tunela koji je izgradila militantna grupa Hamas proteže se preko gustog naselja, skrivajući borce, njihov raketni arsenal i preko 200 talaca koje sada drže nakon napada na Izrael 7. oktobra, piše Asošijejted pres (AP).

Raščišćavanje i urušavanje tih tunela biće od ključnog značaja ako Izrael želi da demontira Hamas.

Ali borbe u gusto naseljenim urbanim oblastima i kretanje pod zemljom mogli bi da oduzmu izraelskoj vojsci neke od njenih tehnoloških prednosti, dok bi Hamasu dali prednost i iznad i ispod zemlje.

Tanjug/AP/Jack Guez
 

- Obično kažem da je to kao da hodate ulicom i čekate da vas udare pesnicom u lice - konstatuje penzionisani major američke vojske Džon Spenser, predsedavajući Studija urbanog ratovanja na Institutu za moderni rat u Vest Pointu.

Urbani branioci, dodao je, "imali su vremena da razmisle o tome gde će biti i postoje milioni skrivenih lokacija na kojima mogu biti. Oni mogu da biraju vreme angažmana - ne možete da vidite njih, ali oni mogu da vide vas".

Izraelska vojska je tokom noći u subotu saopštila da su njeni ratni avioni pogodili 150 podzemnih ciljeva Hamasa u severnoj Gazi, opisujući ih kao tunele, borbene prostore i drugu podzemnu infrastrukturu. 

Borbe u tunelima se smatraju nekima od najtežih za vojsku. Odlučan neprijatelj u sistemu tunela ili pećina može izabrati gde će borba početi - i često odrediti kako će se završiti - s obzirom na obilje mogućnosti za zasedu.

Tanjug/AP/Jack Guez
 

To je posebno primenljivo u Pojasu Gaze, gde se nalazi Hamasov sistem tunela koji je Izrael nazvao "Metro".

Veruje se da Hamas ima ogromnu podzemnu mrežu koja se proteže širom Gaze, što mu omogućava da prenosi oružje, zalihe i borce van vidokruga izraelskih dronova.

Politički lider Hamasa Jehija Sinvar tvrdio je 2021. da militantna grupa ima 500 kilometara tunela. 

Izraelska vojska zna za ovu pretnju od najmanje 2001, kada je Hamas koristio tunel za detonaciju eksploziva ispod izraelske granične stanice. Od 2004. godine, odred izraelske vojske Samur, ili "lasice", fokusirao se na lociranje i uništavanje tunela.

Izrael je u prošlosti bombardovao iz vazduha i koristio eksploziv na zemlji da uništi tunele. Ali potpuno savladavanje Hamasa će zahtevati čišćenje tih tunela, gde militanti mogu iskočiti iza izraelskih trupa koje napreduju.

Arijel Bernštajn, bivši izraelski vojnik koji se borio u ratu 2014, prisetio se da tuneli imaju dezorijentišući, nadrealni efekat, stvarajući slepe tačke dok su borci Hamasa iskočili niotkuda i napadali.

Tanjug/AP/Jack Guez
 

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je u petak da očekuje tešku kopnenu ofanzivu, upozorivši da će biti potrebno mnogo vremena da se uništi Hamasova ogromna mreža tunela.

Moderne vojske su se uglavnom oslanjale na vazdušne napade da bi urušile tunele. Izraelski udari u Gazi do sada u ovom ratu ubili su više od 8.000 ljudi, prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze. Ali ti udari mogu naneti samo ograničenu štetu podzemnoj mreži.

Izraelka opisala tunel

Hamas je u ponedeljak oslobodio 85-godišnju Joševedu Lifšic čime su potvrđene sumnje da su militanti stavili taoce u tunele. Lifšic je opisala kako je Hamas odveo u sistem tunela za koji je rekla da je izgledao kao paukova mreža.

Čišćenje tunela sa taocima zarobljenim unutra će verovatno biti "spor, metodičan proces", a potencijalne borbe sa kojima se suočavaju izraelski vojnici takođe će biti klaustrofobične i zastrašujuće. Mnoge tehnološke prednosti izraelske vojske će se urušiti, dajući Hamasu prednost, upozorila je profesorka na izraelskom Univerzitetu Rajhman Dafne Ričmond-Barak.

- Kada uđete u tunel, on je veoma uzak, mračan i vlažan, i vrlo brzo gubite osećaj za prostor i vreme. Imate strah od nepoznatog, ko dolazi iza ugla? Niko ne može da dođe i spasi vas. Jedva možete da komunicirate sa spoljnim svetom i svojom jedinicom - rekla je Ričmond-Barak za AP.

Ratno polje bi moglo naterati izraelsku vojsku na vatrene okršaje u kojima bi taoci mogli slučajno da budu ubijeni. Eksplozivne zamke takođe mogu da detoniraju, zakopavajući žive i vojnike i taoce, upozorila je Ričmond-Barak.

Čak i uz te rizike, ona je rekla da tuneli moraju biti uništeni da bi Izrael postigao svoje vojne ciljeve.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RT Balkan

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike