Koje oružje bi Izrael mogao da upotrebi tokom kopnene ofanzive u Pojasu Gaze?

29.10.2023

09:21

0

Tačni planovi vlade nisu otkriveni, ali se može pretpostaviti šta bi vojska mogla da upotrebi na terenu

Koje oružje bi Izrael mogao da upotrebi tokom kopnene ofanzive u Pojasu Gaze?
Copyright Profimedia

Usred palestinsko-izraelskog sukoba koji je u toku izraelski premijer Benjamin Netanjahu priprema izraelske odbrambene snage za kopnenu ofanzivu u pojasu Gaze. Ovo podrazumeva raspoređivanje napredne vojne opreme, iako vrsta oružja koja će se koristiti ostaje nepoznata.

Izrael je u četvrtak započeo prodor u Pojas Gaze, raspoređujući oklopne i inženjerijske jedinice kao prethodnicu široj kopnenoj operaciji.

Akcije Izraela usledile su nakon ofanzive paravojne grupe Hamas 7. oktobra na njegovim južnim teritorijama. Napad je odneo živote više od 1.400 Izraelaca, a stotine ljudi je uzeto za taoce.

Dok se kopnene snage mobilišu za potencijalnu operaciju u Gazi, izraelsko ministarstvo odbrane može iskoristiti ogromnu rezervu naoružanja iz odbrambenog sektora zemlje. Međutim, tačni planovi vlade u tom pogledu nisu otkriveni.

Koja vojna oprema IDF će se najverovatnije koristiti u Gazi

Jedna stavka vojnog hardvera koja bi se mogla prikazati je ROOK višenamensko robotsko bespilotno kopneno vozilo (UGV). ROOK UGV, rezultat zajedničkog poduhvata izraelskih Elbit Systems i Roboteam-a, dizajniran je za vrhunsku upravljivost i nosivost.

Profimedia
ROOK UGV

Vozilo, koje je teško 1.200 kilograma i dugo 2,7 metara, široko 1,6 metara i visoko 1,2 metra, dizajnirano je sa niskim centrom gravitacije. Ovakav dizajn daje prioritet stabilnosti tokom ključnih trenutaka, kao što je evakuacija povređenog osoblja ili isporuka osnovnih zaliha tokom borbenih operacija. Belo LED i infracrveno osvetljenje obezbeđuju vidljivost tokom noćnih misija.

ROOK može da podnese nosivost od 1.200 kilograma i da pravi HD snimke od 360 stepeni danju i noću. UGV se može pohvaliti maksimalnom brzinom od 30 kilometara na čas i radnim dometom od otprilike 1.000 metara.

Oklopni transporter "eitan" je još jedno oružje koje bi IDF mogao da koristi u kopnenoj kampanji u Gazi. Napredno oklopno vozilo na točkovima 8x8 (APC) ima savremenu zaštitu i vrhunsku vatrenu moć. Dizajnirano za svestranostost, što mu obezbeđuje mobilnost trupa na različitim terenima.

Profimedia
Eitan

Sa težinom između 30 i 35 tona, vozilo se proteže osam metara u dužinu i može imati raspon do tri metra u širinu i visinu. Moderne dnevne i noćne periferne kamere su od vitalnog značaja, a u njemu ima prostora za za tročlanu posadu.

"Eitan" uključuje sistem aktivne zaštite "iron fist" kompanije Elbit Systems (APS). Opremljen je kupolom kalibra 30 milimetara, dodatno poboljšanom udaljenom mitraljeskom stanicom kalibra 12,7 milimetara i topom od 7,62 milimetara. Može da dostigne brzine veće od 90 kilometara na čas, sa velikim dometom od 1.000 kilometara.

Izraelske odbrambene snage su spremne da rasporede flotu glavnih borbenih tenkova, uključujući Merkava III Baz, Merkava IV, Merkava Mk 4 Meil Ruach i najnoviju petu generaciju Merkava Barak.

Profimedia
 

Ovi tenkovi su poznati po svojoj ogromnoj težini, vatrenoj moći, snažnim motorima između 1.200 i 1.500 konjskih snaga i potencijalnoj brzini do 60 kilometara na čas. Međutim, IDF-ov novi tenk Merkava Barak privukao bi pažnju vojnih stručnjaka jer se reklamira kao opremljen Rafaelovim najsavremenijim pionirskim sistemom aktivne zaštite WindGuard i njegovim mnoštvom inovativnih tehnoloških mogućnosti.

Očekuje se da će Rafaelov sistem Fire Weaver biti u aktivnoj službi u IDF tokom kopnene operacije. Zajedničko ulaganje izraelske Direkcije za istraživanje i razvoj odbrane (DDR&D) i Rafael Advanced Defence Systems proizvelo je ovaj novi sistem sa ubrzanim angažovanjem i optimizovanom operativnom efikasnošću na terenu sinhronizacijom osoblja i mašina.

System Fire Weaver koristi AI za brzu procenu detalja borbenog okruženja, kao što su ciljne lokacije, saveznici i bitni orijentiri. Ovi neprocenjivi podaci odmah se prenose na različite platforme i doprinose razumevanju situacije osoblja na terenu. Štaviše, ove informacije se neprimetno integrišu sa ekranima opreme, uključujući nišane za oružje.

Profimedia
Namer

Očekuje se da će "namer" takođe učestvovati u kopnenoj ofanzivi u Gazi. Po uzoru na legendarni tenk Merkava IV, očekuje se da će pružiti zaštitu visokog kalibra za pešadijske operacije. Opremljen je Rafaelovim Mini-Samson RCVS i neprimetno integriše višeslojnu senzorsku tehnologiju za akviziciju cilja.

Namerov arsenal uključuje mitraljez od 12,7 milimetara i minobacač od 60 milimetara i uređaje za lansiranje dimnih granata. Ima mogućnost automatizovanog suzbijanja požara i odbrane od nuklearnih, bioloških i hemijskih opasnosti kako bi se povećala bezbednost. Motor tenka Merkava III od 1.200 konjskih snaga pokreće vozilo.

Bonus vdieo

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike