Kako je izbio smrtonosni požar na Havajima? Teoretičari zavere već imaju svoje ideje

17.08.2023

21:13

1

Autor: N.P.

Ima i onih koji smatraju da su bogataši namerno podmetnuli požare na Mauiju

Kako je izbio smrtonosni požar na Havajima? Teoretičari zavere već imaju svoje ideje
Copyright Foto: AP Photo/Rick Bowmer

Smrtonosni požari na Havajima, koji su odneli više od 110 života, nastali su kombinacijom kopnenih i atmosferskih uslova koji su stvorili "vatreno vreme".

Vatrena stihija potpuno je opustošila grad Lahajnu, inače veoma popularnu turističku destinaciju.

Šta je prouzrokovalo požar na Mauiju?

Veći deo Havaja bio je pod crvenim upozorenjem na rizike od požara, ali je tačan uzrok izbijanja vatre i dalje nepoznanica.

- Ne znamo šta je tačno pokrenulo požare, ali je Nacionalna meteorološka služba unapred upozorila na suve uslove koji vladaju - rekao je general-major Kenet Hara iz Nacionalne garde Havaja.

Foto: Tanjug/ The Maui News via AP/ Matthew Thayer (MBI)
 

Zajedno sa niskom vlažnošću vazduha i snažnim vetrovima, stvorili su se uslovi za paklenu situaciju.

- Vetrovi su duvali nekontrolisano. Svuda je bilo srušenih dalekovoda. Odlučili smo da nije bezbedno da budemo tamo - rekao je Dž. D. Hesemer, koji je imao firmu u Lahajni.

Guverner Havaja Džoš Grin istakao je da je kombinacija vremenskih uslova dovela do požara.

- Prema mojim procenama, to je proizvod globalnog zagrevanja u kombinaciji sa sušom i superolujom, jer smo nedaleko od obale imali uragan koji je doneo snažne vetrove - rekao je.

Uragan "Dora" se kretao preko Pacifika stotinama kilometara južno od havajskih ostrva, a u pitanju je bila oluja kategorije 4. Vetrovi su duvali oko 100 kilometara na čas na Mauiju, zbog čega su oboreni mnogi dalekovodi, a kuće oštećene.

Profimedia
 

Inače, tužba je podneta protiv glavnog snabdevača električnom energijom na Havajima. Tvrdi se da su dalekovodi koje je preneo uragan "Dora" doveli do širenja požara u Lahajni.

- Ovi dalekovodi su predvidivo zapalili brzu, smrtonosnu i destruktivnu vatru u Lahajni, koja je uništila kuće, preduzeća, crkve, škole i istorijska kulturna mesta - navodi se.

Nacionalna meteorološka služba je uoči požara saopštila da postoje značajne razlike u atmosferskom pritisku između uragana i vazdušne mase na severu Havaja koje su iznad ostrva stvorile takvo polje pritiska, koje u kombinaciji sa suvim vremenskim uslovima predstavlja ozbiljnu pretnju za nastanak požara.

Međutim, sirene koje su širom ostrva postavljene da se oglašavaju u slučaju raznih pretnji, jednostavno se nisu aktivirale. Umesto toga, zvaničnici su građanima slali poruke upozorenja na mobilne telefone, ali ih mnogi nisu ni dobili, što je moglo potencijalno da spase mnogobrojne živote.

Foto: AP Photo/Rick Bowmer
 

Meštani su naveli da su hidranti ostali bez vode, što je vatrogascima onemogućilo da suzbiju požare.

Kako požari obično počinju?

Skoro 85 odsto požara u SAD uzrokuju ljudi, podaci su Službe nacionalnih parkova. Mogu nastati nemarom tokom kampovanja, paljenjem ostataka ili neadekvatnim bacanjem opušaka. Postoje i namerne paljevine.

Udari gromova i vulkanske aktivnosti su dva prirodna uzroka požara, ali se češće dešava da grom pokrene plamen.

AP Photo/Rick Bowmer
 

Određeni vremenski uslovi takođe mogu izazvati požare i pojačati njihovo širenje, zajedno sa jakim vetrovima, niskom vlažnošću vazduha, nestabilnim atmosferskim uslovima i olujama.

Često se događa da grom udari u drvo i tako izazove požar, a vetrovi mogu prozrokovati varnice na dalekovodima koje se potom brzo šire ukoliko su u okolini suvo granje i trava.

Teorije zavera

Ipak, teoretičari zavera nisu gubili vreme, pa su izneli i svoje pretpostavke o tome kako su nastali požari na Havajima.

Navodno, vatrenoj stihiji su doprineli specijalni svemirski laseri, a na društvenim mrežama se pojavio i snimak koji pokazuje kako je drveće ostalo netaknuto, što je samo "još jedan dokaz da požari nisu bili prirodni".

- Sve je spaljeno sem drveća, ali ako na to ukažete, vi ste teoretičar zavere - naveo je jedan tviteraš.

Ubrzo se pojavilo i pojašnjenje da određeno drveće može preživeti šumske požare zahvaljujući slojevima termalne izolacije koju im obezbeđuje njihova kora, uvenulo lišće ili vlažno tkivo.

- To nije neobično - rekao je profesor asistent na Univerzitetu u Oregonu Kristofer Dan, koji ističe da stabla mogu preživeti požare zbog količine vode koju sadrže.

Kada je reč o svemirskim laserima, pojavile su se fotografije koje pokazuju izvesni snop svetlosti koji stiže sa neba i stvara vatrene lopte na Mauiju.

- Ovo je napad na ljude oružjem koje direktno koristi energiju - naveo je jedan korisnik društvenih mreža.

AP Photo/Rick Bowmer
Teoretičarima zavere je sumnjivo i drveće

Ipak, ispostavilo se da se radi o kontrolisanom paljenju u jednoj rafineriji u Ohaju 2018. godine, a svetlosni snop je bio samo presijavanje tokom fotografisanja.

Druge teorije kažu da su požari namerno podmetnuti kako bi se starosedelački narod uklonio sa Mauija, da bi vlada mogla područje da transformiše u pametni grad vođen veštačkom inteligencijom.

Drugi teoretičari su istakli i da su požare podmetnuli bogataši poput Džefa Bezosa ili Opre kako bi vredno zemljište uzeli za sebe.

Inače, vatrogasci se i dalje na Mauiju bore sa požarima, a vatra u Lahajni je lokalizovana 85 odsto, naveli su zvaničnici.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike