Kijevu obećano članstvo u NATO-u uz "pedeset hiljada uslova"! Tramp: Bajdenova odluka dovela svet bliže trećem svetskom ratu

12.07.2023

21:47 >> 00:59

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Kijevu obećano članstvo u NATO-u uz "pedeset hiljada uslova"! Tramp: Bajdenova odluka dovela svet bliže trećem svetskom ratu
Ilustracija - Copyright Pixabay/AP Photo

Rat u Ukrajini ušao je u 503. dan.

Ukrajinski ekonomista i politikolog Oleg Šoskin tvrdi da bi snižavanje rejtinga ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog navodno moglo da dovede do njegovog svrgavanja

Zamenik premijera Ruske Federacije Marat Husnulin rekao je da su radovi na otklanjanju posledica vanrednih situacija u Kahovskoj HE skoro završeni. 

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pristao da podnese protokol o prijemu Švedske u Alijansu na ratifikaciju u parlamentu

Prvi put od završetka Hladnog rata, NATO se složio oko planova za odgovor na navodni ruski napad, tvrdi Rojters. 

Najvažnije činjenice

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Napadi dronovima na Kijev, a potom i na Moskvu

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

00.09 - Rusija: Priveden osumnjičeni za ubistvo službenika odeljenja za mobilizaciju

Istražitelji su danas u Krasnodarskom okrugu priveli muškarca zbog sumnje da je umešan u nedavno ubistvo službenika odeljenja za mobilizaciju u gradskoj upravi Krasnodara, saopštio je ruski Istražni komitet.

"Istražitelji ruskog Istražnog komiteta, u saradnji sa MUP-om Rusije i Federalnom službom bezbednosti, priveli su u Krasnodarskom okrugu muškarca, rođenog 1959. godine, zbog sumnje da je umešan u ubistvo Stanislava Ržickog, zamenika načelnika odeljenja za mobilizaciju gradske uprave Krasnodara", piše u saopštenju, prenosi TASS.

23.54 - Nebenzja: Rusija zadržava pravo da samostalno istraži eksploziju Severnog toka

Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja da Moskva zadržava pravo da samostalno istraži mesto eksplozije gasovoda "Severni tok".

Profimedia
 

"Zadržavamo pravo da sprovedemo sopstvenu istragu. Skrenuli smo pažnju na tvrdnju u pismu vlasti Nemačke, Danske i Švedske da je pristup mestu zločina navodno otvoren. Polazimo od činjenice da u tom slučaju naši istražni organi i stručnjaci mogu da ga nezavisno i u bilo kom trenutku da ispitaju u okviru krivičnog postupka koji je pokrenulo Generalno tužilaštvo Ruske Federacije po članu o aktu međunarodnog terorizma", rekao je Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN, prenosi TASS.

Dodao je da Moskva čeka konkretne korake Danske, Švedske i Nemačke za sprovođenje transparentne istrage o diverziji.

23.30 - NATO: Ne tražimo konfrontaciju sa Rusijom, ali ona nije naš partner

NATO ne traži konfrontaciju sa Rusijom i ne predstavlja pretnju za Moskvu, navodi se u kominikeu Alijanse nakon završetka prvog dana samita u Vilnjusu.

"Tražimo stabilnost i predvidljivost u evroatlantskom području i između NATO i Rusije. NATO ne traži konfrontaciju i ne predstavlja pretnju za Rusiju. U svetlu njene neprijateljske politike i delovanja, ne možemo smatrati Rusiju našim partnerom", ističe se u saopštenju.

22.58 - Lavrov: Ukrajinski sukob traje jer Zapad želi da pobedi Rusiju rukama kijevskih marioneta

Konfrontacija u Ukrajini se neće završiti dok Zapad ne odustane od opsesivne ideje da Rusiji nanese strateški poraz posredstvom Kijeva, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu indonezijskom izdanju „Kompas“.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 

- Zašto oružana konfrontacija u Ukrajini ne prestaje? Odgovor je veoma jednostavan – ona će trajati dok Zapad ne odustane od planova očuvanja svoje dominacije i opsesivne ideje da nanese Rusiji strateški poraz rukama svojih kijevskih marioneta. Za sada nema znakova promene takvog stava i vidno je da Amerikanci i njihovi vazali nastavljaju da grozničavo pumpaju Ukrajinu oružjem i guraju predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da nastavlja borbena dejstva - rekao je Lavrov.

21.46 - Tramp: Bajdenova odluka dovela svet bliže trećem svetskom ratu

Bivši predsednik SAD Donald Tramp izjavio je u utorak da nedavna odluka predsednika Džozefa Bajdena da Ukrajini isporuči kasetnu municiju vuče Sjedinjene Američke Države bliže trećem svetskom ratu.

AP Photo/File
 

20.34 - Grad Tokmak u Zaporoškoj oblasti gađan je kasetnom municijom, saopštile su hitne službe oblasti.

20.07 - Orban: Ukrajini treba isporučiti mir, a ne oružje

Mađarski premijer Viktor Orban danas je poručio da je Ukrajini potreban mir, a ne oružje.

- Mađarska pozicija koju ćemo zastupati je nepromenjena. Ukrajini treba isporučiti mir, a ne oružje - rekao je Orban na Fejsbuku u video-obraćanju iz Viljnusa, gde se održava dvodnevni NATO samit, prenosi MTI.

On je pozvao na prekid vatre i hitan početak mirovnih pregovora, navodeći da su desetine hiljada Mađara u direktnoj opasnosti.

19.03 - Zelenski: Ukrajina će NATO učiniti jačim

Ukrajina će NATO učiniti jačim, poručio je danas predsednik te zemlje Volodimir Zelenski.

- NATO će učiniti Ukrajinu bezbednijom, a Ukrajina će NATO učiniti jačim - rekao je Zelenski tokom zajedničkog obraćanja sa litvanskim predsednikom Gitanasom Nausedom u Vilnjusu gde se održava NATO samit.

18.35 - Obuka ukrajinskih pilota za upravljanje avionima F-16 počeće u avgustu

AP Photo/Mindaugas Kulbis
 

Koalicija od 11 članica NATO-a počeće obuku ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionima F-16 u avgustu u Danskoj, a centar za obuku biće osnovan u Rumuniji.

Danska i Holandija prednjače u međunarodnim naporima da se obuče ukrajinski piloti i pomoćno osoblje, da se pomogne oko održavanja aviona i da se na kraju omogući snabdevanje Ukrajine F-16 u ratu protiv Rusije, prenosi Rojters.

18.12 - Šojgu: Rusija bi mogla da bude prinuđena da upotrebi kasetnu municiju protiv Ukrajine

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je danas da bi Rusija mogla da bude prinuđena da upotrebi "slično oružje" protiv Ukrajine, kojoj će Sjedinjene Američke Države poslati kasetnu municiju.

- Rusija se uzdržala i uzdržava se od upotrebe kasetne municije tokom specijalne operacije. U slučaju da SAD isporuče kasetnu municiju Ukrajini, Oružane snage Rusije biće prinuđene da upotrebe slično oružje protiv Oružanih snaga Ukrajine - poručio je Šojgu, prenosi TAS S.

18.08 - Milanović: Obećanje Ukrajini je uz "pedeset hiljada uslova"

Profimedia
Zoran Milanović

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas u Vilnjusu da je Ukrajini obećano članstvo u NATO "uz pedeset hiljada uslova", što sigurno neće zadovoljiti Ukrajinu čiji je predsednik Vladimir Zelenski već izrazio nezadovoljstvo.

- To je jedno obećanje uz pedeset hiljada uslova što sigurno neće zadovoljiti Ukrajince, ali to je takva odluka, mi tu ne možemo ništa da promenimo - rekao je Milanović novinarima posle prvog sastanka šefova država i vlada u Viljnusu. 

17.54 - Zaharova: NATO duboko umešan u sukob u Ukrajini

NATO je duboko umešan u ukrajinski sukob kroz obezbeđivanje oružja, plaćenika, sredstava i obaveštajnih podataka Ukrajini, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u intervjuu katarskoj televiziji Al Džazira.

- Da li zaista mislite da NATO nije u ratu sa Rusijom? U stvari, NATO daje svo oružje, borce, plaćenike, instruktore, savetnike i obaveštajne podatke kijevskom režimu. NATO je definitivno uključen u vojne aktivnosti tamo, nema sumnje. NATO je taj koji je doveo kijevski režim dovde - istakla je Zaharova, prenosi TAS S.

17.36 - Lavrov: Rusija će preduzeti mere zbog širenja NATO

Moskva zna koje mere da preduzme kako bi osigurala svoju bezbednost nakon ulaska Švedske i Finske u NATO, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

AP Photo/Eraldo Peres
Lavrov

- Definitivno ćemo doneti zaključke u zavisnosti od toga koliko će NATO brzo i ekstenzivno koristiti teritoriju Finske i Švedske. Nema sumnje da će to biti urađeno, jer i Helsinki i Stokholm već razgovaraju sa Sjedinjenim Američkim Državama o raznim pitanjima koja se odnose na razmeštanje infrastrukture tog vojnog saveza tačno na ruskoj granici sa Finskom i veoma blizu naše granice sa Švedskom - istakao je on na konferenciji za novinare posle razgovora sa visokim diplomatom Omana Sajidom Badrom bin Hamadom bin Hamudom Al Busaidijem, prenosi TASS.

17.33 - Članice NATO-a se složile da je ''budućnost Ukrajine u Alijansi''

Lideri zemalja članica NATO-a saglasili su se danas na samitu u Viljnusu da budućnost Ukrajine leži u Alijansi, ali nisu Kijevu uručili poziv ili naveli konkretnu vremensku odrednicu za pristupanje koje je Ukrajina tražila.

- Budućnost Ukrajine je u NATO-u. Bićemo u poziciji da uputimo poziv Ukrajini da se pridruži Alijansi kada se saveznici slože i ispune uslovi - navodi se u deklaraciji koju su lideri zemalja članica Alijanse dogovorili danas.

17.30 - Stoltenbeg najavio poziv Ukrajini za pridruženje NATO-u

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je danas na pres konferenciji u Vilnjusu da će Alijansa pozvati Ukrajinu da se pridruži "kad se saveznici dogovore i kad se ispune uslovi".

Dodao je i da proces pristupanja neće imati dve faze, nego samo jednu.

- Večeras se sastajem sa Zelenskim. Sutra će se održati sastanak Saveta NATO oko Ukrajine - rekao je Stoltenberg.

AP Photo/Markus Schreiber
 

17.13 - Rogov: Ponovo granatiran Berdjansk

Ukrajinske snage ponovo su granatirale Berdjansk, verovatno raketama „storm šedou“, izjavio je lider zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

On je naglasio da je dejstvovao PVO sistem i da je, kako se pretpostavlja, na grad ispaljeno šest raketa „storm šedou“.

Rogov je istakao da su sve rakete, sem jedne bile oborene i dodao da je usled granatiranja pričinjena šteta.

16.31 - Norveška šalje dodatnu vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će dodeliti dodatnih 2, 5 milijarde kruna (240 miliona dolara) u cilju vojne podrške Ukrajini, saopštio je premijer zemlje Jonas Gar Stjore.

U njegovoj izjavi na sajtu Vlade Norveške ističe da će time ukupan iznos vojne pomoći Ukrajini u 2023. godini dostići 10 milijardi norveških kruna (oko 95 miliona dolara).

Osim toga, Oslo će ove godine poslati Kijevu oko 30 miliona dolara u okviru sveobuhvatnog paketa pomoći NATO.

16.26 - Duda: Treba da stvorimo jasan i direktan put za ulazak Ukrajine u NATO

AP Photo/Czarek Sokolowski
Andžej Duda

Predsednik Poljske Andžej Duda izjavio je danas na samitu u Vilnjusu da NATO mora da stvori direktan i jasan put za ulazak Ukrajine u Alijansu.

Duda je napomenuo da je Poljskoj stalo do interesa svog istočnog suseda Ukrajine, koja se više od godinu dana brani od Rusije.

- Nama je u interesu da se Rusija povuče sa okupiranih teritorija Ukrajine i da se uspostavi međunarodni poredak. Verujemo da će NATO, kao alijansa, podržati Ukrajinu i voditi efikasnu politiku - naglasio je Duda, prenosi Ukrinform.

16.16 - Francuski „skalp“ već stigao u Ukrajinu

Francuska je počela da isporučuje Ukrajini značajan broj raketa dugog dometa „skalp", pošto je od Kijeva dobila uveravanja da će se one koristiti samo unutar ukrajinskih „međunarodno priznatih granica“, preneo je Rojters, pozivajući se na francuski vojni izvor.

Francuska je počela da isporučuje Ukrajini „značajan broj“ krstarećih raketa „skalp" koje će biti instalirane na avionima koji nisu zapadnog tipa.

16.11 - Sijarto: Orban razgovarao sa Erdoganom o članstvu Švedske u NATO

AP Photo/Darko Vojinovic, File
Sijarto

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da je premijer Viktor Orban razgovarao sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom o članstvu Švedske u NATO, na dvodnevnom samitu u Vilnjusu koji je počeo danas.

- Buduće članstvo Švedske u NATO je takođe stalna tema diskusije tokom protekla dva dana. Premijer Viktor Orban razgovarao je sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, a razgovori o tome biće nastavljeni - napisao je Sijarto na Fejsbuku.

15.40 - Ukrajinski predsednik Zelenski stigao u Vilnjus

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski doputovao je danas u Vilnjus na samit NATO.

On je u glavni grad Litvanije stigao poljskim državnim avionom oko 15.45 časova. 

14.44 - Sunak i Erdogan saglasni o važnosti sporazuma o izvozu žita Crnim morem

Britanski premijer Riši Sunak i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan složili su se oko važnosti produženja sporazuma o izvozu žita Crnim morem, koji omogućava Ukrajini da izvozi žito iz svojih crnomorskih luka, saopšteno je danas iz Sunakovog kabineta.

- Predsednik Erdogan je obavestio premijera o nedavnoj poseti ukrajinskog predsednika Zelenskog Turskoj i oni su se složili o važnosti obezbeđivanja produženja sporazuma o izvozu žita Crnim morem - navodi se u saopštenju Sunakovog kabineta nakon sastanka dvojice lidera na samitu NATO-a u Litvaniji.

14.08 - Peskov: Moskva veoma dobro razume posvećenost Ankare obavezama u NATO

AP Photo/Pavel Golovkin
Dmitrij Peskov

Moskva veoma dobro razume posvećenost Ankare obavezama prema NATO-u, ali istovremeno sarađuje sa Ankarom u raznim pravcima, rekao je danas novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov. 

- Turska je članica Severnoatlantske alijanse i ima svoje obaveze kojih se pridržava. To nikada nije bilo tajna za nas i nismo imali iluzija o tome. Tako se odnosimo prema odluci Ankare, s tim u vezi sve razumemo veoma dobro - rekao je Peskov.

Prema njegovim rečima, Ruska Federacija i Turska imaju nesuglasice i Kremlj ih ne krije.

13.44 - Valentina Matvijenko: Ne postoje preduslovi za mirovne pregovore s Ukrajinom

Ne postoje ni najmanji preduslovi za mirovne pregovore sa Ukrajinom, izjavila je danas tokom posete Kini predsednica gornjeg doma ruskog Saveta federacije Valentina Matvijenko.

- Mi i Kina smo realni u pogledu onoga što se dešava. Za početak mirnog dijaloga potrebna je politička volja, politički realizam i nezavisnost. Ništa od ovoga ne vidimo u Ukrajini. Tako da, nažalost, danas nema ni najmanjih preduslova za mirovne pregovore - rekla je ona.

14.40 - Sijarto: Ulazak Ukrajine u NATO predstavljao bi ratnu pretnju celoj Alijansi

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas da bi integracija Ukrajine u NATO značila neposrednu ratnu ratnu pretnju celoj Alijansi, kao i da je samit u Vilnjusu prilika da se donese "odgovorna odluka" o perspektivama Ukrajine za pridruživanje tom vojnom savezu i izbegne dalja eskalacija rata.

AP Photo/John Minchillo
Peter Sijarto

13.24 - Severna Koreja osudila američko slanje kasetne municije Ukrajini

Severna Koreja osudila je danas odluku predsednika SAD Džozefa Bajdena da pošalje kasetnu municiju Ukrajini, ocenivši taj potez kao "zločinačko delo" i zatražila hitno povlačenje plana o isporuci municije.

- Snažno osuđujem odluku SAD da Ukrajini daju oružje za masovno uništenje kao opasan zločin, jer pokušava da gurne svet u novu nesreću, i snažno zahtevam da se ono odmah povuče - izjavila je severnokorejska ministarka spoljnih poslova Čoe Son Hui. 

13.22Zelenski pobesneo na NATO: Apsurdno je da Ukrajina ne dobije poziv za članstvo

12.34 - Nemačka će uputiti novu vojnu pomoć Ukrajini od 700 miliona evra

Nemačka vlada uputiće novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 700 miliona evra, saopštilo je danas nemačko ministarstvo odbrane.

Paket uključuje dva raketna sistema "patriot" iz zaliha Bundesvera, 40 dodatnih pešadijskih borbenih vozila "marder", 25 dodatnih borbenih tenkova "leopard 1A5", kao i pet tenkova "bergepancer 2", navelo je ministarstvo. 

U saopštenju se navodi da novi paket vojne pomoći Ukrajini uključuje i dodatnih 20.000 komada artiljerijske municije.

12.29  - Švedska dobila zeleno svetlo i od Mađarske za ulazak u NATO

12.07 - Makron: Francuska će Ukrajini dati rakete dugog dometa

Francuska će početi da snabdeva Ukrajinu raketama dugog dometa kako bi mogla da se brani, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.

On je po dolasku na samit NATO-a u Vilnjusu u Litvaniji odbio da iznese detalje o tome koliko i kojih projektila će biti dato Ukrajini. 

Ludovic Marin, Pool via AP
Emanuel Makron

11.32 - Gavrilov: Potezi SAD eskaliraju sukob u Ukrajini, na zanima ih sudbina Evrope

Potezi Sjedinjenih Država dovode do eskalacije sukoba u Ukrajini, a sudbina Evrope ih ne zanima, izjavio je šef ruske delegacije na pregovorima u Beču za pitanja vojne bezbednosti i kontrolu naoružanja Konstatin Gavrilov.

On je dodao da će se na samitu NATO-a u Vilnjusu mnogo govoriti o, kako je naveo, "transatlantskom jedinstvu" i "odlučnosti", ali da činjenice pokazuju da sudbina Evropljana malo zanima Sjedinjene Države.

10.45 - Stoltenberg: NATO će na samitu reći da Ukrajina može da bude članica u budućnosti

Zemlje članice NATO-a jasno će reći na samitu Alijanse u Vilnjusu da Ukrajina može da postane članica vojnog saveza u budućnosti, izjavio je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je istakao po dolasku na samit da očekuje da će saveznici poslati jasnu, jedinstvenu i pozitivnu poruku o putu ka članstvu Ukrajine u NATO-u.

AP Photo/Mindaugas Kulbis
Jens Stoltenberg

9.03 - Stoltenberg: U slučaju Ukrajine trebalo bi da se ukloni zahtev za usvajanje MAP

Zemlje NATO-a trebalo bi da uklone usvajanje Akcionog plana za članstvo (MAP) kao zahtev u slučaju Ukrajine, koja će u budućnosti postati članica Alijanse, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. 

Stoltenberg je naglasio da je Ukrajina prešla dug put otkako je NATO doneo odluku 2008. godine da bi sledeći korak bio usvajanje Akcionog plana za članstvo.

8.52 - Tokovinjin: Novi planovi NATO-a povećavaju rizik od direktnog sukoba sa Rusijom

Novi regionalni odbrambeni planovi NATO-a, koji bi trebalo da budu odobreni na samitu 11-12. jula u Vilnjusu, konsolidovaće liniju konfrontacije Alijanse prema Rusiji za dugi niz godina, ocenio je ambasador Rusije u Belgiji Aleksandar Tokovinjin.

Tokovinjin, koji je trenutno zadužen za kontakte sa sedištem NATO-a u Briselu, izjavio je da takve odluke "povećavaju rizik od direktnog sukoba Rusije i članica bloka".

8.49 - Bela kuća: NATO šalje Ukrajini pozitivan signal povodom pridruživanja Alijansi

NATO će Ukrajini poslati jedinstveni "pozitivan signal" povodom nastojanja Kijeva da se pridruži Alijansi na današnjem samitu u Litvaniji, izjavio je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven. 
        
On je rekao da će američki predsednik Džozef Bajden otpočeti u konsultaciji sa Kongresom neophodne korake za isporučivanje američkih borbenih aviona F-16 Turskoj.

AP Photo/Virginia Mayo
 

7.35 - Ukrajina: Ukrajinske snage uhvatile "u zamku" ruske trupe u okolini Bahmuta

Ukrajina je saopštila da su ukrajinske snage uhvatile "u zamku" ruske trupe u okolini Bahmuta, gde ukrajinske trupe osvajaju položaje u sklopu kontraofanzive.

Prema ruskim izveštajima, moskovske snage su odbile i zaustavile ukrajinsko napredovanje na istoku i jugu zemlje. "Bahmut. Neprijatelj je uhvaćen u zamku", napisao je na Telegramu komandant kopnene vojske Ukrajine general Oleksandr Sirski.

Sirski je naveo da je Bahmut potpuno pod ukrajinskom vatrom i da se ruske snage potiskuju sa svojih položaja, preneo je Rojters. Ukrajinski brigadni general Oleksandr Tarnavski napisao je da su ruske snage na južnom frontu izgubile oko stotinu vojnika tokom 24 sata.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je prethodno da kontraofanziva napreduje sporije nego što se očekivalo. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske snage odbile ukrajinske napade u tri dela Donjecke oblasti, uključujući Kliščivku, žarište sukoba poslednjih dana u blizini Bahmuta. Ministarstvo je takođe navelo da su ruske snage osujetile ukrajinske napade na jugu, uključujući u blizini sela Rivnopil, za koje su ukrajinske snage rekle da su ga zauzele pre dve sedmice.

7.20 - Ubijen Ržicki, bio na ukrajinskoj crnoj listi

Zamenik načelnika gradskog odeljenja za mobilizacioni rad, Stanislav Ržicki, ubijen je u Krasnodaru, a ranije je uvršćen u onlajn bazu podataka „Mirotvorac“, crnu listu na kojoj se objavljuju imena i adrese osoba koje Ukrajina smatra neprijateljima.

Podaci Ržickog uneti su u bazu podataka ukrajinskog sajta „Mirotvorac“, a njegova fotografija sada ima status „likvidirana“, javljaju RIA Novosti. Sajt "Mirotvorac" poznat je po, kako navode RIA Novosti, skandaloznim publikacijama u kojima objavljuje podatke novinara, pripadnika milicije samoproglašenih republika DNR i LNR i drugih građana, nazivajući ih „izdajnicima otadžbine“.

7.10 - Moskva: Terorizam Kijeva na Rusiju ne bi bio moguć bez podrške Zapada predvođene SAD

Terorističke akcije Kijeva ne bi bile moguće bez finansijske, tehničke i logističke pomoći zapadne koalicije predvođene SAD, koja, u stvari, sponzoriše zločinačke aktivnosti režima Zelenskog, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije u saopštenju.

Prema njihovim navodima, Kijev je 9. jula pokušao da udari na rusku teritoriju raketama S-200 na transportni prelaz Kerčkog moreuza, na aerodrom Morozovsk u Rostovskoj oblasti i na aerodrom Šajkovka u Kaluškoj oblasti.

Pored toga, istog dana su radili sistemi PVO u regionu Brjanska, ruske PVO snage odbile napad, rakete su uništene, a usled razletanja gelera oštećeno je nekoliko zdanja.

"Uvereni smo da će svi odgovorni za ovaj zločin krivično odgovarati. Pored toga, na ove i druge terorističke nalete kijevskog režima odgovoriće Oružane snage Rusije, koje će u okviru specijalne vojne operacije otkloniti pretnje bezbednosti našoj zemlji i ruskim građanima koji dolaze s ukrajinske teritorije", naglašeno je u saopštenju.

7.00 - Stoltenberg: Švedska obećala da će modernizovati carinsku uniju između Turske i EU

Švedska je obećala da će „uložiti napore“ u modernizaciju carinske unije između Turske i EU i intenzivirati pregovore o bezviznom režimu u zamenu za pristanak Ankare da ukine veto na članstvo Stokholma u NATO-u, izjavio je za TASS generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg .

 

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike