Britanski novinar posetio Krim, pa se našao na ukrajinskoj "listi za odstrel" (VIDEO)

02.03.2023

22:40

0

Autor: N.P.

Kažu da je "učestvovao u ruskoj propagandi"

Britanski novinar posetio Krim, pa se našao na ukrajinskoj "listi za odstrel" (VIDEO)
Copyright Youtube/MSNBC

Britanski novinar i saradnik američke televizije NBC, Kir Simons, posle izveštavanja sa Krima se našao na crnoj listi ukrajinskog sajta Mirotvorec.

Mirotvorec (mirotvorac) se našao u žiži javnosti 2015. godine kada su ubijeni pisac i istoričar Oles Buzina i političar Oleg Kalašnjikov u Ukrajini nakon što su se njihovi profili našli na ovom sajtu.

Naredne godine su zvaničnici EU i novinarska udruženja osudili sajt zbog objavljivanja podataka više od 4.000 medijskih radnika.

Aktivisti za ljudska prava su otkrili da se na sajtu, navodno, nalaze i podaci više od 320 dece, a najmlađe je imalo svega 10 godina.

Novinar Simons se sada Ukrajincima zamerio jer je nedavno boravio na Krimu, koji oni smatraju okupiranom teritorijom, i izvestio da je većina tamošnjih stanovnika proruska.

Kako je rekao, posetio je i Sevastopolj. Bili su jedina američka novinarska ekipa koja se približila ruskoj moćnoj crnomorskoj floti u poslednjih nekoliko godina. 

Iako je ukrajinski predsednik, Vladimir Zelenski, u više navrata rekao da će Kijev vratiti Krim, a zvaničnica Stejt departmenta Viktorija Nuland kazala da želi da vidi tu oblast demilitarizovanu, Simons je istakao da ne vidi kako bi to uopšte bilo moguće.

Printscreen/myrotvorets.center
Simons se našao na sajtu Mirotvorec

- Ovo je veoma strateški važan grad za ruskog predsednika Vladimira Putina. To je vojni grad, vojska je apsolutno svuda - rekao je.

Simons je naglasio da ne može da zamisli da ukrajinske trupe prodru u Krim i zauzmu ga što je veoma razljutilo Kijev.

Ukrajinske vlasti su navele da je Simons posetom okupiranoj teritoriji prekršio ukrajinski zakon i da će mu zbog toga biti zabranjen ulazak u zemlju.

Potom se Simonsovo ime našlo na Mirotvorecu, kao i njegovi podaci. Navodi se da je prekršio ukrajinski suverenitet i učestvovao u ruskoj propagandi.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike