Stoltenberg: Ukrajina će ući u NATO, ali prvo mora da pobedi u ratu

10.07.2023

15:23

1

Da bi NATO nastavio da podržava Ukrajinu i jača svoje sposobnosti, potrebno je i da poveća svoja ulaganja, poručio je Stoltenberg

Stoltenberg: Ukrajina će ući u NATO, ali prvo mora da pobedi u ratu
Jens Stoltenberg - Copyright AP Photo/Mindaugas Kulbis

Generalni sekretar NATO izjavio je da su svi saveznici Alijanse saglasni da će Ukrajina postati članica NATO-a, ali da prvo mora da pobedi u ratu.

- Naravno, konačne odluke će biti donete kada se svi saveznici slože i kada se sutra sastanu svi lideri. Još je rano govoriti o konkretnim rešenjima. Veoma je važno naglasiti da su svi saveznici saglasni da će Ukrajina postati članica NATO-a, svi smo saglasni da su vrata NATO-a otvorena - rekao je generalni sekretar NATO-a na zajedničkoj konferenciji za novinare sa litvanskim predsednikom Gitanasom Nausedom.

Prema rečima Stoltenberga, Ukrajina i njeni saveznici će odlučiti kada Ukrajina može da postane članica NATO-a.

- Sada je najvažniji zadatak osigurati da Ukrajina dobije rat. Dok Ukrajina ne pobedi, nećemo moći da govorimo o njenom članstvu. Izuzetno je važno da nastavimo sa pružanjem pune podrške, snabdevanjem naoružanjem, municijom, obukom ukrajinskih vojnika, rezervnim delovima, kako bi Ukrajina mogla da povrati što više teritorija, kako bi odvratila Rusiju od daljih akcija - rekao je Stoltenberg.

AP Photo/Mindaugas Kulbis
Jens Stoltenberg i Gitanas Nauseda uoči samita NATO u Litvaniji

Prema rečima generalnog sekretara NATO-a, tokom samita NATO-a biće preduzeti i drugi značajni koraci za jačanje odvraćanja i odbrane, uključujući tri nova regionalna plana, uz pomoć 300.000 vojnika u visokoj pripravnosti.

- Ovim se šalje jasna poruka da ćemo braniti svaki centimetar Litvanije, ali i čitavu teritoriju Alijanse. Takođe ćemo doneti odluke u vezi sa Ukrajinom, što će uključivati višegodišnji paket podrške - rekao je Stoltenberg.

Kako je rekao, da bi NATO nastavio da podržava Ukrajinu i jača svoje sposobnosti, potrebno je i da poveća svoja ulaganja, pa će se saveznici dogovoriti o ambicioznijem investicionom opredeljenju.

- Ovo će obeležiti devet uzastopnih godina povećanja potrošnje za odbranu između evropskih saveznika i Kanade. U stvarnosti, to će značiti 8,3 odsto povećanja ove godine. Ovo je najveći porast u decenijama - istakao je Stoltenberg. 

Na samitu koji će se održati u Viljnusu 11. i 12. jula očekuje se ukupno 48 delegacija zemalja članica NATO-a i zemalja partnera. Biće oko 2.400 članova, 40 šefova država. Sastanak ove veličine prvi put se održava u Litvaniji.

 

BONUS VIDEO


 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike