Kremlj otkriva: Evo kada se Putin sastao sa Prigožinom nakon pobune Vagnera

10.07.2023

12:31

0

Putin je saslušao objašnjenja komandira Vagnera

Kremlj otkriva: Evo kada se Putin sastao sa Prigožinom nakon pobune Vagnera
Evgenije Prigožin i Vladimir Putin 2010. godine - Copyright Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je sa rukovodiocem grupe "Vagner" Evgenijem Prigožinom u Kremlju 29. juna, saopštio je Kremlj.

- Sastanak je održan u Kremlju 29. juna. Trajao je skoro tri sata - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući pisanje francuskog "Liberasiona" da je ruski lider imao sastanak sa Prigožinom nakon događaja od 24. juna.

On je istakao da je Putin saslušao objašnjenja komandira kompanije i ponudio im dalje opcije za zapošljavanje.

Peskov je rekao novinarima da je bilo pozvano 35 ljudi i da je sastanak trajao skoro tri sata.

- Predsednik je zaista imao takav sastanak. Na njega je pozvao 35 ljudi. Sve komandante odreda i rukovodstvo kompanije, uključujući samog Prigožina. Ovaj sastanak je održan u Kremlju 29. juna - naveo je Peskov. On je dodao da detalji sastanka nisu poznati.

Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

Istovremeno, „sami komandanti su izneli svoju verziju onoga što se dogodilo 24. juna, istakli su da su uporne pristalice i vojnici šefa države i vrhovnog komandanta, a takođe su rekli da su spremni da nastave da se borie za otadžbinu“.

Šef države je ocenio delovanje kompanije na frontu, kao i događaja od 24. juna.

Prema dogovoru kojim je okončana pobuna, Prigožin je trebalo da ode u Belorusiju, a krivična prijava podneta protiv njega je odbačena. Borci su dobili mogućnost da odu u Belorusiju, pridruže se regularnim oružanim snagama Rusije ili da odu kući.

Međutim, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je u četvrtak da su Prigožin i hiljade njegovih boraca u Rusiji, što pokreće pitanja o primeni sporazuma. 

U međuvremenu, ruske bezbednosne službe upale su u palatu šefa privatne vojne grupe "Vagner" u Sankt Peterburgu i objavile da su pronašle oružje, municiju, zlatne poluge, plišanog aligatora i orman pun perika.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike