Bivši američki obaveštajac: Zalužni je živ, ali teško ranjen; Kadirov: Čečenski odredi mogu da reše probleme s diverzantima

05.06.2023

07:01 >> 00:21

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Bivši američki obaveštajac: Zalužni je živ, ali teško ranjen; Kadirov: Čečenski odredi mogu da reše probleme s diverzantima
Ilustracija - Copyright Pixabay/AP Photo

Specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini, 466. dan.

Pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov rekao je da je Vladimir Putin otvoren za kontakte za postizanje ciljeva specijalne vojne operacije na druge načine.

Administracija Berdjanska je saopštila da je sistem PVO prethodno oborio šest projektila iznad grada. 

Federalna služba za vojno-tehničku saradnju izrazila je zabrinutost da rusko (sovjetsko) oružje koje se ilegalno ponovo izvozi u Ukrajinu često završava na crnom tržištu.

Kijev takođe nastavlja da granatira rusku Belgorodsku oblast, dok Amerika smatra da su ispunjeni svi uslovi da Kijev pokrene kontraofanzivu.

Najvažnije činjenice 

- Napadi dronovima na Kijev, a potom i na Moskvu

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO

- "Vagner“ dobio oružje, a Surovikin organizovao saradnju sa vojskom Rusije

23.56 - Dron bataljona Azov sleteo u Kursku oblast

Gubernator Kurske oblasti Roman Starovoit rekao je u Telegram kanalu da je dron bataljona Azov „sleteo“ u grad Sudža (organizacija je zabranjena u Rusiji).

„Sudeći po boji, pripadao je bataljonu Azov. Hvala vam na službi graničara i vojske!“ napisao je.

23.23 - „Na praznik Svete Trojice, poglavar kanonske UPC, mitropolit kijevski i cele Ukrajine Onufrije služio je liturgiju u Kijevo-pečerskoj lavri, hram je bio pun naroda“, pišu RIA Novosti.

 

22.52 - Kadirov: Čečenski odredi mogu da reše probleme s diverzantima u Belgorodskoj oblasti

Lider Čečenije Ramzan Kadirov izjavio je da protiv terorista koji povremeno pokušavaju da prodru u Belgorodsku oblast Rusije mogu da se izbore čečenski odredi i da čeka takvo naređenje.

AP Photo/Musa Sadulayev, FILE
 

Prema njegovim rečima, da bi se likvidirale banditske grupe na ruskoj teritoriji, bez posledica po civile i infrastrukturu, neophodne su posebne veštine i priprema: ne samo vojno iskustvo, nego i antiterorističko.

„Tako su obučeni čečenski borci koji već imaju iskustvo čišćenja republike od banditskog podzemlja u šumskoj i gradskoj sredini, kao i iskustvo oslobađanja gotovo četiri desetine naseljenih mesta u Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici, uključujući Marijupolj, gde su stupili u borbu s znatno brojnijim protivnikom“, naveo je Kadirov na Telegramu.

22.17 - Bivši američki obaveštajac: Zalužni je živ, ali teško ranjen

Glavni komandant Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni je teško ranjen u raketnom napadu kod Hersona, izjavio je bivši američki vojni obaveštajac Skot Riter za Jutjub kanal „Judging Freedom“.
 

Facebook/Анатолій Штефан "Штірліц"
 


„On je živ, ali je teško ranjen posle ruskog napada na komandni punkt u okolini Hersona“, rekao je oficir i dodao da je ruska avijacija uspela da po bunkerima širom Ukrajine likvidira mnoge saradnike kijevske obaveštajne službe koje si su sarađivali s kolegama iz SAD i Velike Britanije.

20.18 - Vazdušna opasnost u više oblasti Ukrajine, eksplozije u Harkovu

Vazdušna opasnost objavljena je u Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti koji je pod kontrolom Kijeva, pokazuju podaci onlajn mape Ministarstva za digitalnu transfomaciju Ukrajine.

Ukrajinski mediji su preneli da eksplozije odjekuju u Harkovu.

18.30 Varšava se ogradila od poljskih plaćenika u Ukrajini

Poljske vlasti su saopštile da nikako nisu povezane s poljskim plaćenicima u Ukrajini, iz takozvanog „Poljskog dobrovoljačkog korpusa“, koji su ranije saopštili da su učestvovali u napadu na teritoriju Belgorodske oblasti Rusije.

- Poljski dobrovoljački korpus koji se spominje u medijima ni na koji način nije povezan s Oružanim snagama Poljske ili bilo kojom poljskom ustanovom - napisao je na Tviteru portparol ministra specijalnih službi Stanislav Žarin.

18.10 Bela kuća: Kontraofanziva će omogićiti Kijevu da osvoji strateške teritorije

Sjedinjene Američke Države veruju da bi eventualna kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine omogućila Kijevu da osvoji strateški važne teritorije koje su sada pod kontrolom Rusije, izjavio je pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

- Uvereni smo da će kontraofanziva omogućiti Ukrajini da oduzme Rusiji strateški važne teritorije - rekao je Salivan u intervjuu za televizijski kanal Si-En-En, ne precizirajući o kojim je teritorijama reč.

Prema njegovim rečima, Vašington namerava da pomogne Kijevu da postigne maksimalni napredak na bojnom polju, kako bi mogao da zauzme povoljniju poziciju za budućim pregovaračkim stolom.

17.30 Brisel će tražiti od Kijeva objašnjenje

Ministarstva inostranih poslova i odbrane Belgije će se „prvom prilikom“ obratiti ukrajinskim vlastima radi razjašnjenja u vezi s korišćenjem naoružanja belgijske proizvodnje u Belgorodskoj oblasti Rusije, preneo je u nedelju belgijski list „Soar“ pozivajući se na izvor.

U Briselu naglašavaju da je oružje bilo namenjeno isključivo za ukrajinske oružane snage sa ciljem „zaštite svoje teritorije i stanovništva“.

16.51 Sprečen pokušaj ukrajinskih snaga da probiju zaporoški front

Oružane snage Ukrajine, uključujući poljske plaćenike, pokušale su u nedelju da probiju zaporoški front u područku Vremevske izbočine, ali su potisnuti, izgubivši najmanje 10 jedinica oklopne tehnike i oko 50 vojnika, izjavio je predsednik pokreta „Zajedno s Rusijom“ Vladimir Rogov.

Prema njegovim rečima, sada su u toku intezivne borbe.

16.30 - Poljski plaćenici: Učestvovali smo u napadu na Belgorodsku oblast Rusije

Poljski plaćenici u Ukrajini saopštili su da su učestvovali u napadu na teritoriju Belgorodske oblasti Ukrajine.

- vi nam postavljaju jedno pitanje, da li smo učestvovali u operaciji na teritoriji Belgorodske oblasti. Odgovor je nedvosmislen: naravno - napisao je na Telegram kanalu „Poljski korpus ohotniči“, koji se oglašava kao zvanični kanal poljskih plaćenika u Ukrajini.

16.08 - Ukrajnska vojska poziva na "operativnu tišinu" uoči očekivane kontraofanzive

Ukrajinska vojska je danas zamolila za "operativnu tišinu" oko dugo očekivane kontraofanzive protiv ruskih snaga.

- Planovi vole tišinu. Neće biti najave početka - navelo je Ministarstvo odbrane Ukrajine u video snimku objavljenom na Telegramu.

15.35 - Ukrajina formirala prvu grupu pilota za obuku na lovcima F-16

Portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ignjat rekao je danas da je Ukrajina formirala prvu grupu pilota koji će ići na obuku na lovcima F-16.

- Ovde (u Ukrajini) moramo da se borimo, ali u inostranstvu moramo da učimo. U prvom krugu za obuku može biti nekoliko desetina pilota, a među njima će, zapravo, biti najbolji i najiskusniji piloti. Prioritet imaju oni koji dobro govore engleski - rekao je Ignjat.

U listu prioriteta biće stavljeni i mlađi piloti, koji će ubuduće biti mentori još mlađim kolegama, a planirana je obuka na F-16 i za inženjere i starešine.

Profimedia
 

15.10 - Ukrajinske trupe ispalile 15 NATO granata na Donjeck i Gorlovku

Ukrajinske trupe granatirale su dva okruga Donjeck i Gorlovka za 45 minuta, ispalivši 17 NATO granata kalibra 155 mm i pet granata kalibra 152 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine.

Pored toga, misija je izvestila da su ukrajinski vojnici u 14.45 ispalili pet granata kalibra 152 mm na centralni gradski okrug Gorlovka.

14.47 - Erdogan će u Istanbulu razgovarati sa Stoltenbergom o pristupanju Švedske NATO

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan primiće danas generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga u Istanbulu.

Na sastanku će uglavnom fokus biti na proces pristupanja Švedske NATO-u.

Turska i dalje odbija da da zeleno svetlo za ulazak Švedske u NATO, zahtevajući izručenje kurdskih aktivista koje smatra teroristima, a koji su dobili politički azil u Švedskoj. 

13.50 - Proukrajinske grupe zarobile dva ruska vojnika, traže razgovor sa Gladkovom

Grupa proukrajinskih boraca saopštila je da je zarobila dvojicu ruskih vojnika tokom borbi u ruskoj Belgorodskoj oblasti.

Oni su ponudili da predaju vojnike, ali da zauzvrat budu primljeni "samo na dva minuta" kod regionalnog guvernera Vjačeslava Gladkova.

U objavi na Telegramu, proukrajinske grupe Legija slobode Rusije i Ruski dobrovoljački korpus saopštile su da se bespotrebni krvavi rat koji se vodi već godinu i po dana, sada prelio na teritoriju ruske Belgorodske oblasti.

13.46 - Zelenski: Od početka rata stradalo najmanje 500 dece

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da je od početka ruske operacije u toj zemlji poginulo najmanje 500 ukrajinske dece.

Profimedia
Vladimir Zelenski

13.36 - Peskov: Isporuke raketa dugog dometa Kijevu dovešće do eskalacije tenzija

Snabdevanje Kijeva raketama dometa 500 kilometara i više dovešće do još jednog zaokreta u spirali napetosti, pa Rusija treba da bude pribranija i jača kako bi nastavila započeto, izjavio je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

- Nivo taktičko-tehničkih karakteristika tog naoružanja koje se koristi stalno raste. Sada već vidimo početak rasprave o snabdevanju, na primer, iz Francuske, Nemačke projektilima dometa od 500 kilometara i više. Ovo je potpuno drugačije oružje, koje će dovesti do još jednog zaokreta u spirali eskalacije napetosti - rekao je Peskov.

13.25Peskov: Putin je izdavao uputstva posle napada dronom na Moskvu

12.07 - Ukrajina nema dovoljno oružja za kontraofanzivu

Ukrajini nedostaje oružje za uspešnu kontraofanzivu, izjavio je Igor Žovkva, zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog i njegov glavni savetnik za spoljne poslove.

- Nisam vojno lice, radim na diplomatskom frontu i moj zadatak je da tražim više oružja, više podrške, više municije. Ako želite uspešnu kontraofanzivu potrebno vam je sve što vam je na raspolaganju, uključujući artiljeriju, oklopna vozila i tenkove, tako da je verovatno da nemamo dovoljno naoružanja - rekao je Žovkva.

AP Photo/Libkos
Ukrajinska vojska

11.08 - Novi talas ruskih raketnih udara

Rusija je rano jutros pokrenula novi talas vazdušnih udara na Ukrajinu i izvršila raketiranje aerodroma u centralnoj Ukrajini, ali nije bilo napada na prestonicu Kijev, saopštile su ukrajinske vlasti.

Portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga Jurij Ihnat, rekao je lokalnoj televiziji da su četiri od šest krstarećih projektila oborena, ali dva su pogodila aerodrom u blizini grada Kropivnicki u centralnoj Ukrajini.

9.30 - Ruske PVO snage oborile su pet ukrajinskih dronova

Ruske PVO snage oborile su tokom noći pet ukrajinskih dronova, a još četiri su onesposobljena i prizemljena sredstvima za elektronsko ratovanje. U napadu nije bilo žrtava i povređenih, saopštio je šef Krima Sergej Aksjonov.

On je dodao da je u jednom privatnom domaćinstvu u mestu Džankoje pronađena jedna neeksplodirana bespilotna letelica.

7.10 - Guverner Belgorodske oblasti: Noć prošla nemirno

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov rekao je da je ukrajinska vojska tokom proteklog dana ispalila oko 600 granata u regionu. Pet osoba je poginulo, 16 je povređeno, oštećene su kuće i automobili. Rekao je i da je „noć prošla nemirno“, uključujući i da je protiv Belgoroda radila PVO. 

7.00 - U pravcu južnog Donjecka, napredni pravci grupe Vostok otvorili su i uništili izviđačku grupu neprijatelja“, rekao je Oleg Čehov, šef pres centra grupe Vostok.

 

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike