Poljska neće slati avione F-16 Ukrajini: Moravjecki otkrio zbog čega

02.06.2023

17:55

0

Poljsko ratno vazduhoplovstvo zvanično ima 48 američkih lovaca

Poljska neće slati avione F-16 Ukrajini: Moravjecki otkrio zbog čega
Mateuš Moravjecki - Copyright AP Photo/Michal Dyjuk

Varšava nema dovoljno aviona F-16 ili sistema protivvazdušne odbrane Patriot da ih pošalje u Ukrajinu, ali druge zemlje bi to trebalo da urade odmah, rekao je poljski premijer Mateuš Moravjecki novinarima u četvrtak.

- Imamo premalo aviona F-16, tako da u ovom trenutku, danas, nema takvih očekivanja od nas - rekao je Moravjecki na konferenciji za novinare u zamku Mimi u Moldaviji, prvog dana samita Evropske političke zajednice, prema na Poljskom radiju.

Poljsko ratno vazduhoplovstvo zvanično ima 48 lovaca F-16, od kojih su 12 trenažne varijante. Naručilo je 48 lakih aviona Golden Eagle iz Južne Koreje i 32 F-35 iz SAD, ali oni još nisu isporučeni.

- Predali smo naše Migove, dobre avione, dobre lovce i to se veoma ceni - dodao je poljski premijer.

Moravjecki je takođe napomenuo da mu se ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zahvalio na organizovanju „koalicije“ F-16, misleći na nastojanje nekoliko članica NATO-a da Kijevu pošalju lovce koje su dizajnirale SAD. Dok su mnoge zemlje, uključujući Poljsku, ponudile obuku ukrajinskih pilota, ostaje nejasno odakle bi ti avioni zapravo dolazili.

Poljski premijer je takođe imao loše vesti za Kijev u vezi sa zamenama za PVO sisteme Patriot koji su oštećeni ili uništeni u ruskim raketnim udarima.

AP Photo/Michal Dyjuk
Mateuš Moravjecki

- Kao što nemamo dovoljno lovaca F-16, ne možemo da predamo ni naše sisteme Patriot Ukrajini iz istog razloga - rekao je Moravjecki, dodajući da je važno da druge zemlje koje imaju Patriote „podele ove sisteme sa Ukrajinom što je pre moguće“.

Patriot i F-16 su najnovija oružja koja je Kijev zahtevao od Zapada da bi pojačao borbene sposobnosti svojih snaga protiv Rusije, posebno u svetlu njene planirane kontraofanzive.

Ukrajinska vlada je već dobila nemačke tenkove Leopard i britanske Čelendžer, raketne bacače HIMARS američke proizvodnje, razne vučne i samohodne NATO artiljerije, kao i prenosive protivtenkovske i protivvazdušne rakete. Poljska je, u međuvremenu, postala središte za isporuku oružja Ukrajini iz drugih zemalja i poligon za obuku ukrajinskih vojnika.

SAD i EU su takođe pružile direktnu finansijsku pomoć Kijevu da bi vlada Ukrajine nastavila da funkcioniše. Rusija je upozorila da vojna pomoć Kijevu čini zapadne zemlje defakto direktnim učesnicima u sukobu i rekla da će strani sistemi naoružanja biti tretirani kao legitimni ciljevi na bojnom polju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike