Zelenski postavio ultimatum NATO-u: Očekuje da se ispune njegovi uslovi da bi bio poslušan

01.06.2023

10:16

0

Ukrajinski predsednik, prema rečima neimenovanih izvora, tera mak na konac

Zelenski postavio ultimatum NATO-u: Očekuje da se ispune njegovi uslovi da bi bio poslušan
Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski preskočiće sastanak NATO-a u Litvaniji u julu osim ako Alijansa Kijevu ne obezbedi bezbednosne garancije koje želi, izvestio je u sredu Fajnenšel tajms, pozivajući se na neimenovane izvore.

Zelenski je „jasno stavio do znanja liderima NATO-a da neće prisustvovati samitu u Vilnjusu bez konkretnih bezbednosnih garancija i mape puta za pristupanje“, navodi list.

Ukrajina je zvanično podnela zahtev za pridruživanje bloku koji predvode SAD u septembru 2022, uz obrazloženje da je kolektivna odbrana koju pruža članicama neophodna za bezbednost Kijeva. Član 5 Severnoatlantskog ugovora predviđa da se oružani napad na jednu članicu NATO-a „smatra napadom na sve njih“.

Dok su nordijske i baltičke države, kao i Poljska, snažno podržale kandidaturu Ukrajine, francuski predsednik Emanuel Makron sugerisao je u sredu da bi Kijevu moglo da se ponudi „nešto između bezbednosti koja se pruža Izraelu i punopravnog članstva“.

FT je citirao četiri neimenovana zvaničnika u aprilu koji su rekli da su SAD i Nemačka protiv toga da se Kijevu obezbede „dublje veze“ sa Alijansom, uključujući potencijalnu mapu puta.

AP Photo/Matthias Schrader
Vladimir Zelenski

- Tražićemo načine da podržimo evroatlantske aspiracije Ukrajine, ali trenutne potrebe u Ukrajini su praktične i zato bi trebalo da budemo fokusirani na izgradnju ukrajinskih odbrambenih i odvraćajućih kapaciteta - rekao je prošlog meseca Derek Hogan, najviši zvaničnik Stejt departmenta odgovoran za evropska pitanja.

Litvanska premijerka Ingrida Simonite, koja će biti domaćin NATO događaja od 11. do 12. jula, u petak je izjavila da bi bilo „veoma tužno“ ako bi neko mogao da protumači ishod samita u Viljnusu kao „pobedu Rusije”.

Moskva vidi širenje NATO-a na istok kao pretnju svojoj nacionalnoj bezbednosti i navela je politiku otvorenih vrata bloka kao razlog za vojni sukob sa Ukrajinom. Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Galužin rekao je nedavno da je neutralnost Ukrajine jedan od uslova za trajni mir između Ukrajine i Rusije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike