Dokaz da se SAD pitaju za sve? Blinken otkrio uslove za „trajni mir" u Ukrajini

03.06.2023

13:44

0

Američki zvaničnik smatra da bi „primirje koje jednostavno zamrzava postojeće linije“ omogućilo Rusiji da „konsoliduje“ kontrolu nad teritorijom i „ponovo napadne“

Dokaz da se SAD pitaju za sve? Blinken otkrio uslove za „trajni mir" u Ukrajini
Entoni Blinken - Copyright Saul Loeb/Pool via AP

Američki državni sekretar Entoni Blinken tvrdi da prekid vatre u Ukrajini koji bi mogao biti od koristi Rusiji ne bi doveo do trajnog mira.

U govoru u Gradskoj većnici Helsinkija u Finskoj u petak Blinken je ponovio podršku Vašingtona Kijevu i izneo svoju viziju onoga što bi dovelo do okončanja borbi između Rusije i Ukrajine.

- Sada, u narednim nedeljama i mesecima, neke zemlje će pozivati na prekid vatre. Naizgled to zvuči razumno - čak i poželjno. Uostalom, ko ne želi da zaraćene strane polože oružje? Ko ne želi da prestane ubijanje? - rekao je Blinken.

On je dodao da bi „primirje koje jednostavno zamrzava postojeće linije“ omogućilo Rusiji da „konsoliduje“ kontrolu nad teritorijom i „ponovo napadne“, tvrdeći da „to nije pravedan i trajan mir, nego Potemkinov mir". Blinken je mislio na ministra ruske vlade Grigorija Potemkina iz 18. veka i taktiku koju je koristio da bi kod ruske carice Katarine stvorio iluziju prosperiteta - da dok putuje izdaleka vidi jarko obojene kulise seoskih kća i pomisli da u pustoši zaista postoje sela.

- To bi nagradilo agresora i kaznilo žrtvu - rekao je Blinken. Umesto toga, diplomata je tvrdio da potencijalni sporazum mora da obezbedi ukrajinski „suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost“ i da bi zahtevao „puno učešće i pristanak Kijeva“. On je takođe insistirao da Rusija mora da plati „svoj udeo“ u oporavku Ukrajine nakon sukoba.

- Ako i kada Rusija bude spremna da radi za istinski mir, Sjedinjene Američke Države će se saglasiti sa Ukrajinom i drugim saveznicima i partnerima širom sveta - rekao je Blinken.

Zapadni zvaničnici su u prošlosti govorili da Kijev treba da sklapa mir samo pod sopstvenim uslovima. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski otkrio je „formulu mira" prošle godine, pozivajući Rusiju da preda svoja četiri novoinkorporirana regiona, kao i Krim. Moskva je više puta odbacila ove uslove kao neprihvatljive.

Moskva je zauzvrat insistirala da se mir može postići samo ako Ukrajina postane neutralna država tako što će odustati od svoje kandidature za pridruživanje NATO-u i ako prizna teritorijalne akvizicije Rusije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike