Britanski medij tvrdi: Kina odbila da dozvoli Blinkenu da poseti Peking

15.04.2023

11:12

0

Fajnenšel tajms je izveštavao o ovom pitanju pozivajući se na četiri neimenovana izvora

Britanski medij tvrdi: Kina odbila da dozvoli Blinkenu da poseti Peking
Entoni Blinken - Copyright Stefani Reynolds/Pool Photo via AP, File

Kina je navodno odbila da ponovo zakaže posetu američkog državnog sekretara, pošto je Entoni Blinken otpočeo put u Vijetnam u nameri da ojača veze sa ovom zemljom.

Do posete dolazi pošto je Kina odbila da dozvoli Blinkenu da poseti Peking zbog zabrinutosti da će FBI objaviti rezultate istrage o navodnom kineskom "špijunskom" balonu oborenom u februaru, izvestio je u subotu Fajnenšel tajms, pozivajući se na izvore.

Kina je rekla SAD da nije spremna da ponovo zakaže putovanje koje je Blinken otkazao u februaru, dok je ostalo nejasno šta će Bajdenova administracija uraditi sa izveštajem, navodi list, pozivajući se na četiri osobe upoznate sa pregovorima.

FBI i Savet za nacionalnu bezbednost odbili su da saopšte da li će rezultati istrage biti objavljeni.

Ministar spoljnih poslova Kine Ćin Gang pokrenuo je to pitanje pred Amerikancima koji su prošlog meseca prisustvovali Kineskom razvojnom forumu u Pekingu, potvrdile su tri osobe upoznate sa  događajem.

Profimedia
 

On je istragu FBI opisao kao još jedan problem koji doprinosi narušavanju ionako destabilizovanih američko-kineskih odnosa.

Pitanje je izazvalo podele unutar Bajdenove administracije, pri čemu se neki zvaničnici zalažu da bude skinuta oznaka tajnosti sa dokaza i omogućeno njihovo javno objavljivanje, kako bi se dokazalo da se balon bavio izviđanjem, navodi Fajnenšel tajms.

Američki Kongres će verovatno zatražiti da budu objavljeni rezultati istrage, dok druga struja u američkoj administraciji tvrdi da bi to poremetilo napore da se ponovo pokrene preko potreban angažman na visokom nivou između Vašingtona i Pekinga u trenutku kada su odnosi dve zemlje na najnižem nivou od uspostavljanja diplomatskih odnosa 1979. godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike