Sastali se Si Đinping i Lula da Silva: Odnosi Brazila i Kine diplomatski prioriteti za dve države (FOTO)

14.04.2023

23:27

0

Lula je u sredu stigao u Šangaj u zvaničnu posetu Kini, a pre sastanka sa Sijem rekao je da dve zemlje imaju izvanredan odnos koji svakim danom postaje sve jači

Sastali se Si Đinping i Lula da Silva: Odnosi Brazila i Kine diplomatski prioriteti za dve države (FOTO)
Perjanice svojih kontinenata: Si Đinping i Lula da Silva - Copyright Ken Ishii/Pool Photo via AP

Kina i Brazil trebalo bi da prodube saradnju u oblastima poljoprivrede, energetike i infrastrukture, rekao je danas kineski predsednik Si Đinping.

Na sastanku sa predsednikom Brazila Luizom Inasijom Lulom da Silvom u Pekingu, Si je rekao da su odnosi sa Brazil diplomatski prioritet za Peking, javila je televizija CCTV.

Dvojica lidera razgovarala su i o ukrajinskoj krizi i složila se da samo dijalog i pregovori mogu dovesti do održivog izlaska iz krize.

Lula je u sredu stigao u Šangaj u zvaničnu posetu Kini, a pre sastanka sa Sijem rekao je da dve zemlje imaju izvanredan odnos koji svakim danom postaje sve jači.

"Brazil i Kina moraju da rade zajedno kako naš odnos ne bi bio samo komercijalnog karaktera", rekao je Lula.

Brazil će sarađivati sa Kinom na poluprovodnicima

Kina i Brazil su se složili da naprave radnu grupu koja će otvoriti put ka saradnji u oblasti poluprovodnika, u vreme kada južnoamerička država jača odnose sa Pekingom na polju tehnologije. 

Savetnik Lule za spoljnu politiku Selso Amorim rekao je da Brazil neće staviti veto na instalacije kineskih poluprovodnika u fabrici u Brazilu, kao i da je zainteresovan za razvijanje raznih tehnologija sa Kinom.

Lula je u četvrtak posetio istraživački centar Huavejija u Šangaju, gde je obavešten o radu kineskog tehnološkog giganta.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike