Makron: Evropa može da bude treća sila, pored SAD i Kine

09.04.2023

16:03

0

Evropske države ne treba da postanu vazali

Makron: Evropa može da bude treća sila, pored SAD i Kine
Emanuel Makron - Copyright AP Photo/Thibault Camus

Bez strateške autonomije, Evropa rizikuje izlazak iz istorije, upozorava predsednik Francuske Emanuel Makron i navodi da Evropa može da bude "treći pol" u odnosu na SAD i Kinu. 


- Predugo Evropa nije izgradila stratešku autonomiju. Danas je ideološka bitka dobijena, ali sada moramo da primenimo ovu strategiju . rekao je Makron u intervjuu za "Eho" tokom državne posete Kini.

- Zamka za Evropu bi bila da, kada uspe da razjasni svoju stratešku poziciju, bude uhvaćena u poremećaju sveta i krizama koje nisu naše - kazao je on.

Za predsednika Francuske, strateška autonomija je ključna da spreči evropske države da postanu "vazali", kada Evropa može da bude treći put u odnosu na SAD i Kinu.

- Ne želimo da ulazimo u logiku od bloka do bloka - kaže predsednik Francuske, koji je i protiv "eksteritorijalnosti dolara". 

On je istakao da se istorija ubrzava i da nam je paralelno potrebno i ubrzanje evropske ratne ekonomije.

Na pitanje šta se može očekivati od Kine o Ukrajini posle njegovog dijaloga sa predsednikom Si Đinpingom, Makron je izjavio da misli da Kina ima isto zapažanje da je danas vreme vojno. 

- Ukrajinci pružaju otpor i mi im pomažemo. Nije vreme za pregovore, čak i ako ih pripremimo i ako moramo da postavimo prekretnice. Ovo je svrha dijaloga sa Kinom: da se konsoliduju zajednički pristupi - istakao je Makron. 
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike