Brazil pozvao na udaljavanje od dolara: Ko je odlučio da je to valuta nakon nestanka zlatnog standarda?

15.04.2023

00:55

0

Govoreći u četvrtak u Šangaju tokom zvanične posete Kini, Lula je rekao da grupa BRIKS, koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika, treba da potraži alternativnu valutu za trgovinu

Brazil pozvao na udaljavanje od dolara: Ko je odlučio da je to valuta nakon nestanka zlatnog standarda?
Copyright AP Photo/Eraldo Peres

Brazilski predsednik Luiz Injasio Lula da Silva izjavio je da zemlje u razvoju treba da se udalje od američkog dolara u korist sopstvenih valuta kako bi se suprotstavile američkoj dominaciji nad globalnim finansijskim sistemom.

Govoreći u četvrtak u Šangaju tokom zvanične posete Kini, Lula je rekao da grupa BRIKS, koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika, treba da potraži alternativnu valutu dolaru za trgovinu.

- Svake noći se pitam zašto sve zemlje moraju da baziraju svoju trgovinu na dolaru. Zašto ne možemo da trgujemo na osnovu sopstvenih valuta? Ko je odlučio da je dolar valuta nakon nestanka zlatnog standarda? - rekao je on.

Lider levice je izrazio žaljenje što „svi zavise samo od jedne valute“, misleći na dolar, i predložio „valutu za finansiranje trgovinskih odnosa između Brazila i Kine, između Brazila i drugih zemalja“.

Lula je otpočeo svoj put u Kinu događajem povodom imenovanja bivše brazilske predsednice Dilme Rusef za šefa Nove razvojne banke, poznate i kao „BRICS banka", za koju je rekao da bi mogla da oslobodi ekonomije u usponu „od potčinjavanja tradicionalnim finansijskim institucijama, koje žele da upravljaju nama.”

AP Photo/Andre Penner
Luis Injasio Lula da Silva

Brazilski ministar finansija Fernando Hadad takođe je otputovao sa predsednikom u Kinu, gde je rekao novinarima da će Brazil imati za cilj da stvori trgovinske mehanizme za zemlje u razvoju da zaobiđu upotrebu dolara.

- Prednost je da se izbegne ludačka košulja nametnuta time što se trgovinske operacije moraju poravnati u valuti zemlje koja nije uključena u transakciju - rekao je on.

Lula je posetio Kinu u trenutku kada Peking sve više promoviše upotrebu sopstvene valute, renminbija, za poravnanje međunarodnih transakcija. Prošlog meseca Rusija je saopštila da je usvojila juan kao jednu od svojih primarnih rezervnih valuta usred masovne kampanje sankcija povezane sa sukobom u Ukrajini, ističući postepeno distanciranje nekih velikih sila od zapadnog finansijskog sistema.

Trgovina između Kine i Brazila je značajno porasla u poslednjoj deceniji, sa više od 150 milijardi dolara poslovanja zabeleženim prošle godine. Kineske firme su kupile velike količine minerala i poljoprivrednih dobara u toj južnoameričkoj zemlji i investirale u brazilsku infrastrukturu.

Brazilski predsednik stigao je u Kinu u sredu uveče i tamo će ostati do 15. aprila. Nakon govora u Šangaju, Lula je otputovao u Peking, gde se u petak sastao sa predsednikom Sijem Đinpingom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike