Pravo diplomatsko poniženje! Ursula fon der Lajen dobila status kakav zaslužuje

10.04.2023

18:13

0

Fon der Lajen je jasno stavljeno do znanja da Kina neće činiti ustupke kada je reč o Tajvanu

Pravo diplomatsko poniženje! Ursula fon der Lajen dobila status kakav zaslužuje
Copyright Tanjug/AP Photo/Andy Wong)

Šefici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen je presela poseta Kini.

Nakon završene posete, zvanični Peking je Ursulu fon der Lajen poslao da se vrati u Evropu kao regularan putnik na aerodromu, bez VIP ili bilo kakvog posebnog tretmana.

Francuski političar Florijan Filipo istakao je kako su kineske vlasti ignorisale šeficu Evropske komisije prilikom posete ovoj zemlji.

Ona je bila u pratnji francuskog predsednika Emanuela Makrona prilikom njegove posete Кini, a bivši poslanik u Evropskom parlamentu i lider pokreta Patriote istakao je da je ona bila prilično besna zbog prijema i tretmana koji je imala.

- Bedan prijem, potpuno zanemarivanje, čak je morala da napusti zemlju redovnim letom! Bila je besna! Divno! - napisao je on na Tviteru.

Ranije je evropsko izdanje Politika prenelo da je Fon der Lajen tokom posete Кini dočekana hladno, dok je Makron primljen sa punim počastima.

Ludovic Marin/Pool Photo via AP
 

Кako su naveli, šeficu Evropske komisije dočekao je ministar za životnu sredinu Кine, što ne odgovara rangu Fon der Lajen.

Prilikom sastanka sa predsednikom Kine Si Đinpingom, Fon der Lajen je jasno stavljeno do znanja da Kina neće činiti ustupke kada je reč o Tajvanu.

Uz doček i sastanak, u Politiku je istaknuto i to da se francuski predsednik Emanuel Makron mnogo češće sastajao sa kineskim liderom Si Đinpingom, nego što je to činio sa Fon der Lajen, i to u ovom periodu kada su odnosi Kine i SAD-a prilično zategnuti.

Ursula fon der Lajen održala je govor u Centru za evropsku politiku uoči posete Kini koji je kineski ambasador u EU Fu Cong u najmanju ruku ismejao, rekavši da onaj ko je pisao njen govor zapravo ne razume Kinu i njene stavove. 

Podsetimo, tenzije u odnosima između SAD i njenih saveznika iz EU i Pekinga postale su izraženije nakon posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu početkom avgusta 2022. godine. 

Ubrzo nakon dolaska Pelosi, kineska vojska je počela vazdušne i pomorske vojne vežbe u blizini Tajvana i probna lansiranja konvencionalnih projektila u moru istočno od tog ostrva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike