Tenzije između SAD i Kine ne prestaju: Pentagon objavio selfi američkog pilota dok je nadletao kinesku špijunsku letelicu (FOTO/VIDEO)

23.02.2023

11:41

0

Autor: L. Đ. T.

Visoki zvaničnik Stejt departmenta rekao je ranije ovog meseca da su letovi "otkrili da je balon na velikoj visini bio sposoban da sprovodi operacije prikupljanja obaveštajnih podataka"

Tenzije između SAD i Kine ne prestaju: Pentagon objavio selfi američkog pilota dok je nadletao kinesku špijunsku letelicu (FOTO/VIDEO)
Kineski špijunski balon - Copyright Department of Defense via AP

Američko ministarstvo odbrane objavilo je selfi snimljen u kokpitu špijunskog aviona U-2, dok je jedan avijatičar leteo iznad kineskog balona za nadzor koji je ranije ovog meseca oborila američka vojska.

Selfi, koji je snimio pilot U-2, prikazuje senku aviona na balonu i jasnu sliku tereta balona dok je prelazio kontinentalne Sjedinjene Države. CNN je prvi izvestio o postojanju selfija.

Balon su prvo uočile SAD 28. januara, a na kraju ga je oborila američka vojska kod obale Južne Karoline.

U.S. Navy via AP
Američki mornari izvlače delove kineskog balona iz vode

Visoki zvaničnik Stejt departmenta rekao je ranije ovog meseca da su letovi "otkrili da je balon na velikoj visini bio sposoban da sprovodi operacije prikupljanja obaveštajnih podataka".

Zvaničnici su rekli da su odlučili da ne obaraju balon iznad SAD zbog njegove veličine, strahujući da bi krhotine koje padaju mogle da povrede civile ili imovinu na zemlji, piše CNN.

General Glen Vanherk, komandant Severnoameričke vazdušne komande (NORAD), kasnije je rekao da je balon bio visok 60 metara sa tovarom i težio nekoliko hiljada kilograma. Ranije je njegova veličina upoređena sa tri autobusa, a viši vojni savetnik je rekao “Foks njuzu” da je polje otpada bilo široko oko 11 kilometara, sa dubinom vode od procenjenih 14 metara.

Zvaničnici su takođe tvrdili da balon nije bio u stanju da sprovede značajno prikupljanje obaveštajnih podataka, delom zato što su SAD preduzele korake da se zaštite od njega odmah nakon što su ga uočile.

U-2 je jednosed, visokovisinski izviđački i osmatrački avion. Pošto avioni redovno "lete na visinama preko 20.000 metara", piloti "moraju da nose kompletno odelo pod pritiskom slično onima koje nose astronauti". 

Na selfiju objavljenom u sredu jasno se vidi da pilot leti iznad balona, koji je bio na 18.000 metara kad je primećen iznad Montane.

Selfi je snimljen nedelju dana nakon što je balon ušao u vazdušni prostor SAD u blizini Aljaske, a NORAD je poslao borbene avione da izvrši pozitivnu identifikaciju, rekli su zvaničnici odbrane.

Ipak, zvaničnici koji su pratili balon mislili su da nema razloga za uzbunu. U to vreme, prema američkim zvaničnicima, očekivalo se da će balon ploviti iznad Aljaske i nastaviti na severnoj putanji koju bi obaveštajni i vojni zvaničnici mogli da prate i proučavaju.

Umesto toga, ubrzo nakon što je balon prešao preko kopna, uzbunio je zvaničnike svojim neočekivanim skretanjem na jug.

Kad se našao iznad američke teritorije, SAD su poslale špijunske avione U-2 da prate njegovo kretanje. Komadi otpada balona nakon što ga je F-22 oborio raketnim projektilom AIM-9x iznad Atlantika 4. februara prebačeni su u laboratoriju FBI u Virdžiniji na proučavanje.

Zamenica pres sekretara Pentagona Sabrina Sing rekla je u sredu da je povraćen i teret balona, navodi CNN.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike