Upozorenje Severnoj Koreji: SAD, Japan i Južna Koreja planiraju zajedničke vojne vežbe

15.04.2023

09:42

0

SAD, Japan i J.Koreja planiraju zajedničke vojne vežbe zbog pretnji S.Koreje

Upozorenje Severnoj Koreji: SAD, Japan i Južna Koreja planiraju zajedničke vojne vežbe
Ilustracija - Copyright South Korea Defense Ministry via AP

Sjedinjene Američke Države, Japan i Južna Koreja potvrdili su u zajedničkom saopštenju da su razgovarali o organizovanju vojnih manevara protivraketne i protivpodmorničke odbrane, odvraćanja i reagovanja na severnokorejske nuklearne i raketne pretnje.

Trilateralni razgovori o toj temi su održani u petak u Vašingtonu, s ciljem da se razmene bezbednosne procene okruženja na Korejskom poluostrvu i šire u regionu, kao i da se razmotre konkretni načini za produbljivanje trilateralne vojne saradnje, navedeno je u zajedničkom saopštenju, prenosi Rojters.

- Predstavnici tri zemlje pozvali su Severnu Koreju da odmah obustavi sve destabilizujuće aktivnosti i upozorili da bi u slučaju severnokorejskog nuklearnog testiranja usledio snažan i odlučan odgovor međunarodne zajednice - navodi se u saopštenju.

Saopštenje je usledilo nakon što je Severna Koreja u petak objavila da je izvršila testiranje nove interkontinentalne balističke rakete na čvrsto gorivo (ICBM), čiji će razvoj "radikalno unaprediti severnokorejske oružane snage".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike