Eksplozije u Nikopolju! SAD ne žele da označe Rusiju kao sponzora terorizma, saopštile koliku pomoć šalju Ukrajini

29.11.2022

20:50

0

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Eksplozije u Nikopolju! SAD ne žele da označe Rusiju kao sponzora terorizma, saopštile koliku pomoć šalju Ukrajini
Copyright AP Photo/LIBKOS/Profimedia

U toku je 279. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini.

Žestoke borbe vode se u Donbasu.

Vanredna isključenja električne energije na snazi su u celoj Ukrajini, saopštio je ukrajinski operater "Ukrenergo".

Evropski savet odlučio da se kršenje restriktivnih mera prema Rusiji tretira kao krivično delo EU.

Najvažnije činjenice

U toku je 279. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ukrajina se sprema za zimu bez struje

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi 9. novembra najavili da se ipak povlače iz Hersona

- Ukrajinski projektil pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu

- Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.22 - Zelenski: Situacija je teška
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je večeras da ruske snage pokušavaju da napreduju u Donbaskoj i Harkovskoj oblasti, i ocenio da je  situacija na prvoj liniji fronta i dalje teška.

- Situacija na frontu je teška - rekao je Zelenski u noćnom video-obraćanju. 
Ukrajinski predsednik tvrdi da ruske snage "uprkos velikim gubicima" i dalje pokušavaju da napreduju ka Donjeckoj oblasti i dobiju uporište u Luganskoj oblasti, kao i da pokušavaju da uđu u Harkovsku oblast, a "planiraju nešto i na jugu".

21.49 - Ukrajinski medij: Eksplozije odjeknule u Nikopolju

Nekoliko eksplozija ođeknulo je večeras u ukrajinskom gradu Nikopolju u Dnjepropetrovskoj oblasti, prenosi ukrajinski medij Klimenko Tajm. 

Za sada nisu objavljeni drugi detalji, navodi TASS. 

21.16 - Oružane snage Ukrajine gađale su Sudžanski okrug Kurske oblasti Rusije

Na oblast je ispaljeno 11 raketa, a pogođen je objekat za snabdevanje električnom energijom, saopštio je gubernator Kurske oblasti Roman Starovojt. Kako je naveo, dva okruga ove oblasti nemaju struje.

20.55 - Ukrajinski mediji javljaju o eksplozijama u Hersonu

20.46 - Medvedev: Ukoliko isporuči PVO sisteme Ukrajini, NATO postaje legitimna meta

Zamenik predsednika Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev rekao je danas da će ukoliko NATO počne da snabdeva Ukrajinu protivvazdušnim sistemima Patriot, oni odmah zajedno sa osobljem NATO postati legitimna meta ruske vojske.

20.24 - Bela kuća potvrdila: 53 miliona dolara za opremanje sistema za snabdevanje električnom energijom u Ukrajini

Sjedinjene Američke Države izdvojiće 53 miliona dolara za isporuku opreme za podršku sistema za snabdevanje električnom energijom Ukrajine, saopštila je novinarima na brifingu portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer.

Prema njenim rečima, oprema, uključujući transformatore i vozila u najkraćem roku biće dostavljena Kijevu.

AP Photo/Susan Walsh
Karin Žan-Pjer

19.20 - Berlin pružio Ukrajini pomoć u vrednosti od 56 miliona evra

Nemačka vlada je pružila finansijsku pomoć Ukrajini za popravku energetske infrastrukture u iznosu od oko 56 miliona evra, a planirano je i da obezbedi više od 350 generatora, saopštio je novinarima portparol nemačke vlade Štefen Hebeštrajt.

Portparol je rekao da su nemački kancelar Olaf Šolc i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski razgovarali telefonom o situaciji u Ukrajini, kao i o snabdevanju električnom energijom.

18.58 - SAD ne žele da označe Rusiju kao sponzora terorizma

Američke vlasti ne nameravaju da uvrste Rusiju na svoju listu zemalja sponzora terorizma, smatrajući da će to dovesti do niza negativnih posledica. Konkretno, takav potez mogao bi da smeta prehrambenom sporazumu, izjavio je stalni predstavnik SAD pri OEBS-u Majkl Karpenter.

18.09 - Bajden: Prioriteti sredstva za Ukrajinu i za borbu protiv korone

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da su obezbeđivanje sredstava za Ukrajinu i finansiranje mera za borbu protiv koronavirusa njegovi prioriteti pre nego što republikanci preuzmu kontrolu nad Predstavničkim domom. 

Bajden je razgovarao sa liderima demokrata i republikanaca u Kongresu o tome šta se može učiniti u preostalim nedeljama kada demokrate i dalje kontrolišu i Dom i Senat, preneo je Rojters.

AP Photo/Susan Walsh
Džozef Bajden

Njemu su se u razgovorima pridružili predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi, lider republikanaca u Predstavničkom domu Kevin Makarti, lider većine u Senatu Čak Šumer i lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel.

17.12 - NATO odlučan da pojača pomoć Ukrajini

NATO će pojačati svoju pomoć Ukrajini i to ne samo vojnom opremom, već i u obnovi kritične infrastrukture i povećanju zaštite od raketnih napada, istakli su ministri spoljnih poslova alijanse u izjave sa konferencije u Bukureštu.

- Okupljeni smo u Bukureštu, blizu obala Crnog mora, u vreme kada ruska invazija na Ukrajinu preti evroatlantskom miru, bezbednosti i prosperitetu. Rusija snosi punu odgovornost za ovaj rat, eklatantno kršenje međunarodnog prava i principa Povelje UN. Agresija Rusije, uključujući njene uporne i nesavesne napade na ukrajinsku civilnu i energetsku infrastrukturu, lišava milione Ukrajinaca osnovnih ljudskih potreba - navodi se u zajedničkoj izjavi dostavljenoj medijima. 

16.44 - Ukrajinski zvaničnik osumnjičen za podršku ruskim snagama

Ukrajinske vlasti privele su danas jednog zvaničnika Hersona zbog sumnje da je pomagao ruskim smagama koje su preuzele kontrolu nad tim gradom u martu, potvrdio je ukrajinski državni tužilac.

U saopštenju ukrajinskog tužilaštva se kaže da je uhapšeni zvaničnik Hersona, čije ime nije navedeno, sarađivao sa okupacionim vlastima i pomagao u funkcionisanju javnih službi pod kontrolom Rusije.

AP Photo/Bernat Armangue
 

U izveštaju Rojtersa se navodi da je tužilaštvo potvrdilo da je pritvorenom zvaničniku dozvoljeno da plati kauciju.

Ukoliko osumnjičeni zvaničnik bude krivično gonjen i proglašen krivim, preti mu kazna do 12 godina zatvora.

16.38 - Poljska planira da ukrajinskim izbeglicama naplaćuje hranu i smeštaj

Poljska planira da ukrajinskim izbeglicama naplaćuje hranu i smeštaj nakon četiri meseca boravka u državnom smeštaju, saopštila je danas vlada.

15.31 - UN: Prva partija blokiranog ruskog đubriva kranuće danas iz Holandije u Afriku

Ujedinjene nacije su saopštile da će prva partija ruskog đubriva, koje je blokirano u Evropi, krenuti tokom dana iz Holandije u Afriku, konkretno u Malavi. Utovareno je 20.000 tona.

15.04 - IAEA pojačava prisustvo u ukrajinskim nuklearnim elektranama

Međunarodna agencija za atomsku energiju pojačaće prisutstvo svojih stručnjaka u svim nuklearnim elektranama Ukrajine, izjavio je direktor te organizacije Rafael Grosi nakon sastanka sa šefom ukrajinske diplomatije Dmitrijem Kulebom.

Satellite image Maxar Technologies via AP
Zaporožje

- Potvrdio sam, takođe, da će Međunarodna agencija za atomsku energiju pojačati svoje prisustvo u svim nuklearnim elektranama Ukrajine radi zaštite njihove energetske infrastrukture - napisao je Grosi na Tviteru.

14.41 - Mađarska: Neka 2023. godina bude godina mira

Predsednica Mađarske Katalin Novak izjavila je tokom posete Kijevu da se nada da će 2023. godine biti uspostavljen mir u Ukrajini.

- Ova 2022. godina je bila godina rata, neka naredna 2023. bude godina mira - kazala je ona.
Inače, Novakova boravi u poseti Kijevu pored premijera Poljske, Belgije i Litvanije.

14.05 - Moravjecki: Nećemo poslati Patriot u Ukrajinu

Poljska neće predati Ukrajini svoje protivvazdušne raketne sisteme Patriot, izjavio je premijer zemlje Mateuš Moravjecki.

- Ne. Naši sistemi Patriot, koje ćemo dobiti, nadam se, uskoro, sigurno će služiti za zaštitu poljskog neba, pošto su to samo prve baterije koje dobijamo - rekao je Moravjecki novinarima, odgovarajući na pitanje o mogućnosti prebacivanja Patriota u Ukrajini.

AP Photo/Aurelien Morissard
Mateuš Moravjecki

13.30 - Stoltenberg: Ministri inostranih poslova NATO će potvrditi pravo Ukrajine na članstvo u Alijansu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je izjavio da vrata organizacije ostaju otvorena za Ukrajinu, mada je trenutno prioritet Alijanse očuvanje jedinstva i nastavak pružanja pomoći Kijevu.

- Očekujem da će ministri inostranih poslova na sastanku u Bukureštu danas i sutra potvrditi da vrata NATO-a ostaju otvorena. To je i demonstrirano poslednjih godina: Severna Makedonija i Crna Gora su postale članice NATO-a, a sada je red na Finsku i Švedsku - rekao je Stoltenberg.

12.56 - Ukrajinska elektroenergetska mreža radi sa 70 posto kapaciteta

Ukrajina se i dalje bori da obnovi potpuno snabdevanje potrošača strujom, skoro nedelju dana nakon talasa ruskih raketnih udara koji su oštetili energetske objekte širom zemlje.

Nacionalni operater elektroenergetske mreže, Ukrenegro, saopštio je da se deficit električne energije neznatno povećao od juče nakon vanrednih isključenja nekoliko elektrana i rasta potrošnje zbog niskih zimskih temperatura.

- Proizvođači električne energije danas do 11:00 časova po lokalnom vremenu obezbeđuju 70 odsto potrošnje struje u Ukrajini. Trenutni deficit kapaciteta je 30 odsto - objavio je Ukrenergo. 

12.11 - Širom Ukrajine izdata upozorenja za vazdušne napade

Širom Ukrajine izdata su danas upozorenja na opasnost od vazdušnih napada ruskih snaga.

Ukrajinski zvaničnici prethodno su upozorili da Rusija sprema novi talas napada raketama i dronovima.

10.54 - Peskov: Ukrajina mora da pokaže spremnost da razgovara o zahtevima Rusije

Profimedia
Dmitrij Peskov

Ukrajina mora da ima političku volju i spremnost da razgovara o zahtevima koje je Rusija već iznela, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, odgovarajući na pitanje koje uslove Ukrajina mora da ispuni da bi počeli pregovori između dve zemlje.

- To treba da bude politička volja, spremnost da se razgovara o zahtevima Rusije koji su dobro poznati - rekao je Peskov. 

9.58 - Stoltenberg: Spremni da odbranimo svaki pedalj NATO teritorije

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je u Bukureštu da je vojna alijansa spremna da odbrani svaki pedalj svoje teritorije.

Rekao je da NATO nije deo konflikta u Ukrajini, ali da pruža podršku toj zemlji.

AP Photo/Alexandru Dobre
Jens Stoltenberg

9.06 - Pušilin: Ugljedar će biti pušten veoma brzo

Vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin rekao je da će Ugljedar biti pušten "vrlo brzo".

- Ugljedar je važan pravac. Neprijatelj pokušava - noću je bilo određenih pokušaja kontranapada u pravcu Pavlovke. Za neprijatelja je to bio bolan gubitak naselja, položaja. Međutim, mi znamo da zadaci moraju da se izvrše. Ugljedar će takođe biti oslobođen vrlo brzo - rekao je Pušilin.

On je istakao da oslobađanje Ugledara otvara mogućnost dolaska do Kramatorska i Slavjanska.

9.03 - Šolc nije dao tenkove zbog ruske reakcije

Nemački kancelar Olaf Šolc nije se usudio da preda tenkove Ukrajini, plašeći se ruske reakcije, rekao je u intervjuu za Deutsche Wirtschafts Nachrichten poslanik Bundestaga iz CDU-a, pukovnik u penziji Roderih Kizeveter.

- Prema mom mišljenju, kancelara je uznemirilo rašireno mišljenje u Rusiji da bi upotreba nemačkih tenkova protiv ruskih trupa bila provokacija (iz Berlina) - rekao je on.

Kizeveter je kritikovao i Šolcovu izjavu da Berlin neće preduzeti nikakve korake bez saglasnosti svojih saveznika iz NATO-a.

AP Photo/Olivier Matthys
Olaf Šolc

8.15 - U Kijevu su uvedena vanredna isključenja struje

Vanredna isključenja su počela u skladu sa uputstvima ukrajinske nacionalne kompanije Ukrenergo, prenosi Ukrinform.

Ranije je saopšteno da nadležni čine sve što je moguće kako bi svi korisnici imali struju dva do tri sata dva puta dnevno. Ukrajina se suočila sa nestašicom struje nakon što su ruske snage 10. oktobra počele da izvode masovne udare na infrastrukturne, uglavnom energeteske objekte u toj zemlji.

7.25 - Ukrajina tvrdi: Ruske snage granatirale Dnjepar

Ruske snage ispalile su nochas na Dnjepar ccetiri projektila, ali nije bilo povredjenih, izjavio je načelnik Dnjepropetrovske regionalne vojne uprave Valentin Rezničenko. Naveo je da je napad doveo do ozbiljnih osstechenja i da je izbio požar, koji su vatrogasci ugasili, prenosi Interfaks Ukrajina. Prema navodima Rezničenka, ruske snage gadjale su Nikopoljski okrug iz višecevnih raketnih bacača i teške artiljerije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike