Varšava ostaje bez sredstava: Poljska planira da naplaćuje hranu i smeštaj ukrajinskim izbeglicama

29.11.2022

16:20

0

Vlada je iznela detaljno razrađen plan

Varšava ostaje bez sredstava: Poljska planira da naplaćuje hranu i smeštaj ukrajinskim izbeglicama
Ukrajinske izbeglice - Copyright AP Photo/Markus Schreiber

Poljska vlada saopštila je danas da planira da ukrajinskim izbeglicama naplaćuje hranu i smeštaj nakon četiri meseca boravka u državnom smeštaju.

- Državljani Ukrajine koji borave u Poljskoj u centrima za kolektivni smeštaj učestvovaće u troškovima smeštaja i obroka - navodi se u saopštenju vlade, prenosi Rojters.

U saopštenju se ističe i da će oni koji borave u takvom smeštaju, na primer u hotelskim sobama ili školskim domovima koje finansira država, duže od 120 dana moraće da pokriju 50 odsto troškova dnevno po osobi, a posle 180 dana to bi iznosilo 75 odsto.

Iz ovog plana bi, kako se navodi, bili isključeni oni koji su nesposobni za rad zbog godina ili invaliditeta, kao i trudnice.

Vlada želi da se nova pravila primenjuju od 1. marta naredne godine, a predlog zakona će ići u parlament gde se očekuje da će biti usvojen.

Više od milion ukrajinskih izbeglica našlo je privremeni dom u Poljskoj, zapadnom susedu Ukrajine, nakon što je Rusija 24. februara pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini.

Međutim, nakon početne javne podrške izbeglicama, resursi Poljske presušuju i izbeglicama je sve teže da nađu stanove i dobiju podršku, jer se zemlja suočava sa krizom troškova života i opterećenjima budžeta, navodi britanska agencija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike