Lukašenko: Amerika želi jednim udarcem da uništi Evropu i Rusiju kako bi se domogla Kine

27.11.2022

13:44

0

Autor: 24sedam

"Zbog toga Vladimiru Zelenskom ne daju mogućnost da uspostavi dijalog s Ruskom Federacijom",smatra Lukašenko

Lukašenko: Amerika želi jednim udarcem da uništi Evropu i Rusiju kako bi se domogla Kine
Aleksandar Lukašenko - Copyright Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

- Sjedinjene Američke Države žele jednim udarcem da unište Evropu i da pregaze Rusiju, pa da se preko nje približe Kini - izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

- To su nerealne stvari, nerealne. Valjda u vojsci u Americi nisu budale, ali to je apsolutno nerealno – pokrenuti takav rat, na takvom frontu. Zbog toga Vladimiru Zelenskom ne daju mogućnost, šta god on da priča, ne daju mu mogućnost da uspostavi dijalog s Ruskom Federacijom - rekao je Lukašenko u intervjuu za televizijski kanal „Rusija 1“.

Lukašenko se osvrnuo na incident s raketama koje su 15. novembra pogodile teritoriju Poljske na granici s Ukrajinom, a za koje su Zapad i Poljska prvobitno tvrdili da su ruske, da bi se potom ispostavilo da su ispaljene iz ukrajinskih PVO sistema S-300.

AP Photo/Vasilisa Stepanenko
Poljski vojnici

- Imajte u vidu da u trenutku paljbe iz S-300 u vazduhu ništa rusko nije letelo. To je u blizini naših granica. Mi, takođe, vidimo celu Ukrajinu. Imamo dovoljno snaga i sredstava. Vidimo šta se dešava u vazduhu. Znači, preko Poljske Zelenski nastavlja da pravi tu zbrku, da je produbljuje , da izaziva eskalaciju. Oni sve rade radi eskalacije. A to zabrinjava. To govori da ih Amerikanci snažno drže za jedno mesto. Samostalni, pametni ljudi tako ne postupaju - rekao je Lukašenko.

Predsednik Belorusije je rekao da je greška Kijeva to što postavlja uslove za početak pregovora s Rusijom koja je, kako je rekao, uvek pružala ruku za dijalog.

- Greška Ukrajinaca, Vladimira Zelenskog, jeste u tome što narušava klasične principe pregovaračkog procesa. Utoliko pre što razgovara s ogromnom Rusijom. Ne mogu se postavljati nikakvi preliminarni uslovi - rekao je Lukašenko.

AP Photo/Efrem Lukatsky
Vladimir Zelenski

On je pozvao kijevsku vlast da sedne za pregovarački sto, pa da onda postavlja uslove.

- Drugi klasičan princip su kompromisi. Ne treba da se ubiju svoji sa svojima. Jedna krv teče našim venama. Vidim da Rusija to razume. Da li to razume Ukrajina? Videćemo uskoro. Tu je izlaz. Treba se u tom pravcu kretati - dodao je Lukašenko.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike