Zima u Kijevu: Građani će imati struju 4 sata dnevno, a najavljuje se obilni sneg

27.11.2022

09:31

0

Autor: 24sedam

Ukrajina uvela restrikcije elektrićne energije, a građani se pozivaju na što veću štednju

Zima u Kijevu: Građani će imati struju 4 sata dnevno, a najavljuje se obilni sneg
Kijev u mraku - Copyright AP Photo/Evgeniy Maloletka, File

U Kijevu se od danas očekuje obilni sneg, dnevne i noćne temperature padaju ispod nule, a milioni ljudi u gradu i oko njega ostali su bez struje i grejanja.

Mrežni operater Ukrenergo saopštio je da su proizvođači struje mogli da pokriju samo tri četvrtine potreba potrošača, zbog čega su uvedene restrikcije i isključenja širom zemlje.

Predsednik Vladimir Zelenski rekao je da su na snazi restrikcije struje u 14 od 27 ukrajinskih regija i u Kijevu, za "više od 100.000" potrošača u svakoj regiji.

- Ako potrošnja poraste uveče, broj prekida može se povećati. To još jednom pokazuje kako je važno štedeti energiju i trošiti je racionalno - rekao je Zelenski.

AP Photo/Evgeniy Maloletka, File
Građani šetaju mračnim ulicama

"Građani će imati struju najmanje 4 sata dnevno"

Sergej Kovalenko, glavni operativni direktor kompanije YASNO, koja Kijev snabdeva strujom, rekao je da se stanje u gradu popravlja, ali je i dalje "dosta teško".

Napomenuo je da bi građani tokom dana trebalo da imaju najmanje četiri sata struje

- Ako niste imali barem četiri sata struje proteklog dana, pišite DTEK Kyiv Electric Networksu, kolege će vam pomoći da shvatite u čemu je problem - napisao je Kovalenko na svojoj Facebook stranici.

U retkoj javnoj svađi među ukrajinskim zvaničnicima, Zelenski je kritikovao kijevskog gradonačelnik jer je napravio, kako je rekao, loš posao što se tiče hitnih skloništa za pomoć onima bez struje i grejanja nakon ruskih napada.

AP Photo/Evgeniy Maloletka
Restrikcije struje su postale svakodnevica

Sneg će padati do sredine nedelje

- Želeli bismo da vas podsetimo da sada svaki Ukrajinac u čijem je domu vraćena struja može pomoći drugima da je brže ponovo dobiju, jednostavno štedljivo trošeći struju - naveli su zvaničnici.

Očekuje se da će sneg u Kijevu, gradu koji je pre rata imao 2.8 miliona stanovnika, nastaviti da pada do sredine nedelje, dok se predviđa da će temperature ostati ispod nule.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike