Kijev traži rakete dometa većeg od 800 kilometara; Vazdušna opasnost u tri oblasti Ukrajine

28.11.2022

06:24

0

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Kijev traži rakete dometa većeg od 800 kilometara; Vazdušna opasnost u tri oblasti Ukrajine
Ilustracija - Copyright AP Photo/Bernat Armangue/Roman Chop/LIBKOS

Sukob u Ukrajini je ušao u 278. dan.

Ukrajinci zakoračili u tešku zimu, uz restrikcije struje i grejanja.

Ukrajinski premijer Denis Šmigal kaže da je deficit kapaciteta u energetskom sistemu Ukrajine 20 odsto.

Belgija, Francuska i Nemačka najavile nove pakete vojne pomoći Kijevu.

Najvažnije činjenice

U toku je 278. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ukrajina se sprema za zimu bez struje

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi 9. novembra najavili da se ipak povlače iz Hersona

- Ukrajinski projektil pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu

- Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

00.30 - Širom Rusije osvanule neobične table sa putokazima

Očekuje se da će oko 700 znakova biti postavljeno do početka decembra u gradu Belgorodu blizu ukrajinske granice.

- U prvoj fazi smo pregledali svako mesto koje može obavljati ovu funkciju i dokumentovali odgovornosti za odobravanje pristupa i nadzor stanja u skloništima - rekao je gradonačelnik Belgoroda Valentin Demidov.

Stanovnici su takođe počeli primećivati table koje upućuju na civilna skloništa u Rostovu na Donu, oko 150 kilometara istočno od okupiranog ukrajinskog lučkog grada Marijupolja.

21.54 - Vazdušna opasnost u tri oblasti Ukrajine

Sirene za upozorenje na vazdušnu opasnost oglasile su se u Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine, svedoče podaci onlajn mape koju objavljuje Ministarstvo za digitalnu transformaciju Ukrajine.

21.35 - Zvaničnik:Linija komunikacije SAD-Rusija korišćena samo jednom
 

Komunikaciona linija uspostavljena da spreči sukobe u vezi sa situacijom u Ukrajini između vojske SAD i Rusije na početku ruskog rata protiv Ukrajine do sada je korišćena samo jednom, izjavio je danas neimenovani američki zvaničnik za Rojters.

Zvaničnik, koji je zahtevao da ne bude imenovan, rekao je da su SAD inicirale poziv preko komunikacione linije kako bi saopštile svoju zabrinutost zbog ruskih vojnih operacija u blizini kritične infrastrukture u Ukrajini.

20.30 - Energetska situacija u delovima Ukrajine gotovo katastrofalna

Energetska situacija u pojedinim regionima Ukrajine je gotovo katastrofalna, sledi iz dokumenta zasnovanog na analizama kompanije „Ukrenergo“, koji je dospeo u ruke vlasti Luganske Narodne Republike.

 

- Na adresu Ministarstva odbrane Ukrajine stigle su analize iz kompanije 'Ukrenergo', prema kojima je situacija u energetskoj sferi u pojedinim regionima, nakon ruskih raketnih napada na energetske objekte blizu katastrofe. Energetski kapaciteti niza regiona izbačeni su iz stroja više od 60 odsto - navedeno je u dokumentu.

18.59 - Kijev traži rakete dometa većeg od 800 kilometara

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov traži da se njegovoj zemlji isporuče rakete dometa većeg od 800 kilometara.

- Najbolje i najefikasnije rešenje energetskog problema Ukrajine jesu rakete dometa 800 kilometara i više, koje će omogućiti znatnu uštedu generatora - napisao je Danilov na svom nalogu na Tviteru.

Tanjug/AP Photo/Hatem Moussa
 


U dometu takvih raketa mogao bi da se nađe čitav niz regiona Rusije.

SAD su ranije odbile da Kijevu isporuče sisteme dometa oko 300 kilometara zbog strahovanja da bi Ukrajina mogla da ih iskoristi za napade na rusku teritoriju, što bi dovelo do produbljivanja sukoba sa Zapadom.

18.03 - Sirene za vazdušnu opasnost

Vazdušna opasnosrt objavljena je i u Sumskoj i Černigovskoj oblasti na severo-istoku Ukrajine.
Prethodno je saopšteno da su se sirene za uzbunu oglasile u oblastima na jugu te zemlje.

16.24 - Papa Franja: Ne idem u Kijev ako ne posetim i Moskvu

Papa Franja je izjavio da neće ići u Kijev, a da ne poseti i Moskvu, prenosi list „Amerika“.

- Razmišljao sam o posetama, ali sam odlučio da ukoliko idem u posetu, idem i u Moskvu, i u Kijev, ne samo na jedno mesto - rekao je papa.

AP Photo Alessandra Tarantino
Papa Franja

16.18 - Ukrajinska vojska prebacuje rezerve s hersonskog na donjecki pravac

Ukrajinska vojska prebacuje rezerve s hersonskog na donjecki pravac, ali to su uglavnom rezervisti stariji od 55 godina, koji i ne žele da se nađu na prvoj liniji fronta, izjavio je vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

On je dodao da ukrajinske snage trpe ozbiljne gubitke zbog nedovoljne borbene spremnosti rezervista.

13.50 - Šefovi diplomatija sedam zemalja u Kijevu

Ministari spoljnih poslova sedam baltičkih i nordijskih zemalja otputovalo je danas u Kijev u znak podrške Ukrajini koja se suočava sa nestancima struje.

- Mi ministri spoljnih poslova Estonije, Finske, Islanda, Letonije, Litvanije, Norveške i Švedske, danas smo u Kijevu kako bismo izrazili solidarnost s Ukrajinom - napisao je na Tviteru litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelijus Landsbergis.

13.20 - Ukrajinsko tužilaštvo: U ratu nestalo 329 dece

Ukrajinsko glavno tužilaštvo saopštilo je danas da se 329 dece trenutno smatra nestalom u Ukrajini, dok je 12 034 deportovano u Rusiju.

U izjavi objavljenoj na društvenoj mreži Telegram, koju prenosi Gardijan stoji da je do danas 329 dece nestalo, 12 034 deportovano, a 7 819 dece pronađeno.

Naglasili su da ove brojke nisu konačne, jer se još radi na verifikaciji izveštaja koji dolaze sa fronta, kao i iz drugih delova Ukrajine.

12.40 - Kremlj pozdravlja inicijativu Vatikana za pregovore s Ukrajinom

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da Moskva pozdravlja napore nekih zemalja, uključujući i Vatikan, da pomognu u rešavanju situacije u Ukrajini, ali da takvi predlozi nisu mogući zbog stava Kijeva.

- Znamo da određeni broj stranih zvaničnika i vlada izražava spremnost da obezbede platformu za razgovore. Takvu političku volju, nesumnjivo, pozdravljamo. Ali u situaciji koju sada imamo de fakto i de jure od strane Ukrajine, takve platforme ne mogu biti tražene - rekao je Peskov, komentarišući inicijativu Vatikana da organizuje pregovore između Ukrajine i Rusije.

Pixabay
Vatikan

12.09 - Ministri spoljnih poslova NATO o većoj pomoći Ukrajini

Ministri spoljnih poslova NATO okupiće se sutra i u sredu u Bukureštu kako bi doneli odluku o većoj pomoći Ukrajini u odbrani od Rusije.

Fokus sastanka, kako je najavio generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, biće upravo na Ukrajini kojoj, kako je naveo, treba omogućiti da može da koristi svoje pravo da se brani.

10.30Kličko: Kijev se sprema za sve, u planu i evakuacija građana

10.25 - Vanredna isključenja struje u celoj Ukrajini

Deficit u energetskom sistemu Ukrajine jutros je povećan na 27 odsto i vanredna isključenja na snazi su u celoj zemlji, saopštila je kompanija Ukrenergo.

Do povećanja deficita došlo je zbog vanrednih isključenja blokova u nekoliko elektrana, a istovremeno potrošnja struje nastavlja da raste zbog pogoršanja vremenskih uslova.

9.35 - Nestanci struje do proleća?

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko nije isključio da bi nestanci struje u gradu mogle da potraju do proleća.

- Trudimo se da sve popravimo što je pre moguće, da pređemo na jasne rasporede kako ne bi bilo iznenađenja, a zatim na nesmetano snabdevanje strujom. Ali moramo biti spremni na činjenicu da restrikcije struje mogu trajati do proleća - rekao je Kličko.
Prema njegovim rečima, to je zbog velikog opterećenja energetskog sistema tokom hladne sezone.

Prekidi struje – planski, vanredni – od oktobra su skoro svakodnevni u Kijevu zbog oštećenja objekata energetske infrastrukture.

AP Photo/Evgeniy Maloletka
Kijev

9.33 - Jenjin: Oštećeno 32.000 civilnih objekata

U napadima ruskih snaga na Ukrajinu oštećeno je oko 32.000 civilnih objekata i više od 700 vitalnih infrastrukturnih objekata, izjavio je prvi zamenik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Jevgenij Jenjin.

Naveo je da u oko 520 naseljenih mesta postoje problemi u snabdevanju strujom, prenosi Ukrinform.

9.12 - Pentagon razmatra s Boingom isporuke dodatnog oružja Kijevu

Dok se Zapad bori da zadovolji ukrajinsku potražnju za dodatnim oružjem Pentagon razmatra predlog kompanije Boing da se Ukrajini isporuče jeftine, male precizne bombe koje se postavljaju na rakete kojih ima u dovoljnom broju, što bi Kijevu omogućilo da dejstvuje i daleko iza ruskih linija, javlja Rojters.

Vojni inventari SAD i saveznika se smanjuju, a kako se rat produžava, Ukrajina se suočava sa sve većom potrebom za sofisticiranijim oružjem.

AP Photo/Andrii Marienko
Ukrajinska vojska

7.15 - Zelenski: Rusija će opet izvesti raketni udar na Ukrajinu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je večeras da će Rusija sigurno pokrenuti novi raketni napad na njegovu zemlju i upozorio protivvazdušnu odbranu i građane da se pripreme da rade zajedno kako bi izdržali posledice.

-Razumemo da teroristi planiraju nove napade. Znamo to kao činjenicu. Dokle god imaju rakete, oni se, nažalost, neće smiriti - rekao je Zelenski u noćom video obraćanju, preneo je Rojters.

Predsednik Ukrajine je rekao da će predstojeća nedelja biti teška kao i prethodna, kada je meta napada bila infrastruktura elektrodistribucije Ukrajine, zbog čega je došlo do najvećih isključenja struje od počeetka rata 24. februara.

-Naše odbrambene snage se spremaju. Cela zemlja se sprema. Radili smo na svim mogućim scenarijima, a u to su bili uključeni i naši partneri- dodao je Zelenski.


 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike