Otkriće SZO se prožima planetom: Ovo je jedini lek koji pomaže u borbi sa koronavirusom

17.10.2020

08:23 >> 11:45

0

Generalni direktor SZO, Tedros Adhanom Gebrejesus je na nedeljnom vebinaru koji je vodio sa predstavnicima sedme sile, održao sastanak koji nije bio ni blizu r

Otkriće SZO se prožima planetom: Ovo je jedini lek koji pomaže u borbi sa koronavirusom
Copyright Pixabay

Osim što obaveštava javnost o tome kako se koronavirus kreće po planeti i gde su najveća žarišta, te kakve dodatne mere treba preduzeti u cilju prevencije kovida, otkrio je da postoji lek koji je jedini efikasan.

U pitanju je deksametazon, za koji objašnjava da je i dalje jedini koji se pokazao efikasnim kada su u pitanju teško oboleli pacijenti. To je lek koji se suprotstavlja sezonskim virusima bolje nego neki drugi, pa tako i protiv koronavirusa može da ima uspešan rezultat.

Tedros je upozorio da bi potražnja vakcina mogla da nadmaši ponude u nekim zemljama, posebno na severnoj hemisferi zbog dolaska zime.

– Zbog toga je Strateška savetodavna grupa stručnjaka za imunizaciju preporučila da među pet rizičnih grupa zdravstveni radnici i starije odrasle osobe budu najprioritetnije grupe za vakcinaciju protiv gripa tokom pandemije COVID-19. Svake godine postoji do 3,5 miliona teških slučajeva sezonskog gripa širom sveta i do 650.000 smrtnih slučajeva povezanih sa respiratornim sistemom.

Tokom ovogodišnje zime na južnoj hemisferi, broj sezonskih slučajeva gripa i smrtnih slučajeva bio je manji nego obično zbog mera preduzetih za suzbijanje COVID-19.

Prelazeći na ispitivanje solidarne terapije, Tedros je rekao da je pokazalo da dva druga leka, remdesivir i interferon, imaju mali ili nikakav efekat na sprečavanje smrti povezane sa koronavirusom ili na smanjenje vremena u bolnici.

– Za sada je kortikosteroid deksametazon još uvek jedini terapijski lek koji se pokazao efikasnim protiv COVID-19, za pacijente sa teškom bolešću.

Deksametazon se koristi u lečenju mnogih drugih stanja, uključujući reumatska oboljenja, različita stanja kože, teške alergije, astmu, hroničnu opstruktivnu bolest pluća, oticanje mozga i bolove u očima nakon operacije na oku. Takođe se koristi sa antibiotikom u slučajevima tuberkuloze.

U junu je prvi čovek SZO rekao da je zdravstveno telo objavilo da prekida s hidroksihlorokinovim delom studije.

Zatim, u julu, objavio je da više neće upisivati pacijente koji takođe dobijaju kombinaciju lopinavira i ritonavira.

Iako je broj smrtnih slučajeva zabeleženih u Evropi prošle nedelje i dalje manji od četvrtine broja zabeleženih u najgoroj nedelji u martu, hospitalizacije se povećavaju.

U utorak je Nacionalni institut za zdravstvo, vodeća američka agencija odgovorna za biomedicinska i zdravstvena istraživanja, rekla da je započela studiju da bi utvrdila da li određeni odobreni lekovi pokazuju rezultate protiv COVID-19.

Rečeno je da je eksperimentalni remdesivir pokazao kliničku korist za pacijente.

Terapiju Remdesivirom američki predsednik Donald Tramp koristio je ubrzo nakon što je primljen u Nacionalni vojno-medicinski centar nakon pozitivnog nalaza 3. oktobra.

Pandemija COVID-19 odnijela je više od 1,1 milion života u 188 zemalja i regiona od prošlog decembra.

SAD, Indija, Brazil i Rusija su trenutno najgore pogođene zemlje.

Širom sveta je zabeleženo više od 39 miliona slučajeva, dok je gotovo 27 miliona pacijenata oporavljeno, prema podacima prikupljenim na američkom Univerzitetu “Džon Hopkins”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike