Pelosi ipak ide na Tajvan?

01.08.2022

11:05

0

"Kineska vojska neće sedeti skrštenih ruku"

Pelosi ipak ide na Tajvan?
pelosi1 - Copyright AP Photo/Mariam Zuhaib

Predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa, Nensi Pelosi, ne odustaje od posete Tajvanu i  najverovatnije će posetiti ostrvo tokom svoje azijske turneje, prenose američki i japanski mediji, pozvajući se na visoke zvaničnike iz Tajpeja i Vašingtona.

Trebalo bi da se sastane sa liderkom Tajvana Cai Ing Ven i drugim tamošnjim zvaničnicima.

Kako se navodi, Pelosi će verovatno stići na Tajvan sutra uveče po lokalnom vremenu.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđan upozorio je da kineska vojska "neće sedeti skrštenih ruku", ukoliko Pelosi poseti Tajvan.

Pelosi je stigla danas u Singapur, čime je započela azijsku turneju, ali se dalje zvanično ne zna da li će otići i na Tajvan.

Ukoliko poseti Tajvan, Pelosi bi bila najviši zvaničnik SAD u poseti Tajvanu još od 1997. godine, kada je tadašnji predsednik Predstavničkog doma Njut Gingrič boravio na ostrvu.

Kina smatra Tajvan delom svoje teritorije, a Vašington ostrvu pruža veliku podršku, kako vojno tako i opasnom retorikom. Peking vidi zvaničan američki kontakt sa Tajvanom kao ohrabrivanje da Tajpej dođe do nezavisnosti, ali američki lideri to negiraju.

Američki zvaničnici su dodali da Ministarstvo odbrane radi danonoćno kako bi posmatrali bilo koje poteze Kine u regionu da bi osigurali da Pelosi bude bezbedna.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike