Pelosi - recept za katastrofu: Otišla u posetu Aziji, Kina šalje besne poruke zbog Tajvana

01.08.2022

09:16

0

Za sada nije poznato da li će zaista posetiti Tajvan

Pelosi - recept za katastrofu: Otišla u posetu Aziji, Kina šalje besne poruke zbog Tajvana
pelosi - Copyright AP Photo/J. Scott Applewhite, File

Predsednica Predsedavajućeg doma američkog Kongresa, Nensi Pelosi, stigla je danas u Singapur, čime je započela azijsku turneju, ali se i dalje ne zna da li će ona posetiti Tajvan.

Pelosi će razgovarati sa predsednikom Singapura Halimahom Jakobom i premijerom Lijem Sejlungom, a sastaće se i sa brojnim članovima vlade, izjavio je portparol singapurskog ministarstva spoljnih poslova.

Očekuje se da će prisustvovati koktelu u Američkoj poslovnoj komori u Singapuru, gde novinari neće imati pristup.

Tokom vikenda, Pelosi je najavila da će posetiti još i Maleziju, Južnu Koreju i Japan, kako bi razgovarala o trgovini, pandemiji kovida, klimatskim promena, bezbednosti i "demokratskim upravljanjem".

Ona nije potvrdila novinske izveštaje da bi mogla da poseti Tajvan.

AP Photo/Andy Wong
 

Kineski predsednik Si Ðinping upozorio je američkog kolegu Džozefa Bajdena tokom telefonskog razgovora prošle nedelje da se ne meša u poslove Pekinga sa ovim ostrvom.

Peking vidi zvaničan američki kontakt sa Tajvanom kao ohrabrivanje da Tajpej dođe do nezavisnosti, ali američki lideri negiraju to.

Ukoliko poseti Tajvan, Pelosi bi bila najviši zvaničnik SAD u poseti Tajvanu još od 1997. godine, kada je tadašnji predsednik Predstavničkog doma Njut Gingrič boravio na ostrvu.

Bajdenova administracija je pokušala da uveri Peking da nema razloga za svađu i da ukoliko bi i došlo do takve posete Pelosi, da to ne bi bio znak promene američke politike.

Politiko: Tenzije sa Kinom mogu da skrenu pažnju SAD sa Ukrajine

Sve oštriji rat rečima između SAD i Kine oko Tajvana "mogao bi lako da eskalira" i pažljivo se prati u glavnim gradovima Evrope, rekle su visoke diplomate EU za Politiko, a jedan od njih je rekao da bi u najgorem scenariju po Ukrajinu, američka pažnja mogla da se preusmeri ka tenziji sa Kinom zbog Tajpeja.

Upitan da kaže da li tenzije izazivaju zabrinutost za NATO, neimenovani visoki diplomata EU je rekao "zasad ne, ali bi lako moglo da eskalira".

- U najgorem slučaju bismo mogli da vidimo kako se američka pažnja preusmerava sa Ukrajine na tenzije sa Kinom oko Tajvana - naveo je on.

Kina: Nećemo sedeti skrštenih ruku ako Pelosi ode na Tajvan

Kineska vojska "neće sedeti skrštenih ruku", ukoliko predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi poseti Tajvan, upozorio je danas portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđan.

On je na redovnom brifingu kineskog Ministarstva spoljnih poslova rekao da da bi poseta Pelosi Tajvanu, kao trećeg po rangu zvaničnika američke vlade, imala nečuvene političke posledice.

Od Brisela do Pariza, zvaničnici EU nisu želeli da se javno izjašnjavaju o sporu, pa i u trenutku kada se Kina približava riziku od vojnog sukoba sa SAD, međutim, kako dodaje Politiko, iza kulisa, evropske diplomate prihvataju činjenicu da postoji evidentna opasnost da bi situacija mogla da izmakne kontroli.

Analitičari sada apeluju na lidere EU da obrate pažnju i pripreme se na predstojeće probleme.

- Ponekad se dogodi i najgori scenario. Evropljanima bi bilo dobro da se pripreme za nepredviđene situacije, da podrže Tajvan, ali i da ostanu u bliskom kontaktu sa Pekingom, i da pomognu u deeskalaciji - rekao je potpredsednik Minhenske bezbednosne konferencije Boris Ruge.

AP Photo/Ng Han Guan, File
 

Velika Britanija je savetovala da se Tajvan naoruža, upozoravajući da "Zapad ne sme da napravi istu grešku kao sa Ukrajinom", dok je ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok nedavno opisala "samouveren i pre svega agilan stav Kine" prema Tajvanu kao globalan izazov.

Međutim, ostale evropske prestonice su uglavnom bile više oprezne u svojim komentarima.

Na pitanje o vojnom odgovoru Kine na posetu Pelosi Tajvanu, francusko ministarstvo spoljnih poslova nije želelo da komentariše ništa.

Jedan diplomata EU je rekao da je tišina u ovoj fazi očekivana, s s obzirom na to da je Tajvan, pre svega, interes Amerike, ali da će "reakcija biti drugačija ukoliko se reči pretvore u dela".

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike