Eksplozija u ruskom selu na granici s Ukrajinom, Rusija počela da povlači trupe: Putin i Makron ponovo razgovarali (FOTO/VIDEO)

29.03.2022

19:58

0

Pratite iz minuta u minut sva dešavanja sa istoka Evrope u našem blogu

Eksplozija u ruskom selu na granici s Ukrajinom, Rusija počela da povlači trupe: Putin i Makron ponovo razgovarali (FOTO/VIDEO)
ukrajina 2903 - Copyright Profimedia/AP Photo/Vadim Ghirda//Emrah Gurel/Petros Giannakouris

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 34. dan.

Prethodni dan obeležila je izjava ukrajinskog predsednika koji je signalizirao da je Ukrajina sada u poziciji da razgovara o neutralnosti ako se borbe zaustave. Uz neutralnost, Ukrajina bi se takođe odrekla svoje ambicije da se pridruži bezbednosnom savezu NATO, što je jedan od razloga koji je Rusija navela za pokretanje specijalne operacije.

Ukrajinske snage i dalje granatiraju gradove Donbasa i blokiraju evakuaciju stanovništva kroz humanitarne koridore. Ruske snage zauzele su predgrađa Marijupolja, u čijem centru se nastavljaju borbe protiv nacionalističkih ukrajinskih trupa. Pregovori delegacija održaće se 29-30. marta u Istanbulu.

Šta dosad znamo o sukobu?

- 34. dan ruske oslobodilačke vojne operacije u oblasti Donbas

- Očekuju se pregovori u Istanbulu

- Rusi osvojili predgrađe Marijupolja

- Putin predložio ukrajinskim vojnicima da predaju oružje

- Bajden bio u Poljskoj

- Britanski premijer Džonson nudi pomoć ukrajinskom predsedniku, Kina ostaje pri odluci da ne osudi rusku oslobodilačku akciju 

- Rusija prvi put upotrebila sistem "Kinžal"

- Pregovori Rusije i Ukrajine "na pola puta"

- Sankcije uvedene protiv Rusije privremene

- NATO za sada ne reaguje, postavljene trupe na istoku Evrope

Pratite 24sedam BLOG uživo...

23.40 UN: Više od 10 miliona izbeglih i raseljenih u Ukrajini

Više od 10 miliona Ukrajinaca, uključujući više od polovine dece u Ukrajini, napustilo je svoje domove od početka sukoba u toj zemlji, izjavila je predstavnica Ujedinjenih nacija za humanitarna pitanja, obraćajući se Savetu bezbednosti UN.

23.05 Zelenski o mirovnim pregovorima sa Rusijom

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da se signali iz mirovnih pregovora sa Rusijom mogu nazvati pozitivnim, ali je i dodao da oni nisu ugušili eksplozije ruskih granata.

Zelenski je poručio da Kijev ne vidi razlog da veruje rečima nekih ruskih predstavnika i rekao da Ukrajina može da veruje samo konkretnom rezultatu pregovora, prenosi Rojters.

22.15 - Razgovarali lideri Britanije, Italije, Francuske i SAD

Lideri Velike Britanije, Italije, Francuske, Nemačke i SAD ponovili su danas u telefonskom razgovoru neophodnost podrške rusko-ukrajinskim pregovorima u pokušaju uspostavljanja primirja u Ukrajini, saopštila je danas pres-služba italijanskog premijera Marija Dragog.

- Pet lidera je ponovilo važnost bliske koordinacije u pružanju pomoći ukrajinskom stanovništvu i vlastima, posebno stavljajući pažnju pitanju obezbeđenja humanitarnih koridora i podrške izbeglice. Oni takođe dele mišljenje o neophodnosti podrške tekućim pregovorim (između Rusije i Ukrajine) i obezbeđivanja što skorijeg prekida vatre - navodi se u saopštenju koje je preneo TAS S.
 

21.55 - Zarobljeni ukrajinski vojnici priznali: Kijev je naredio režiranje snimaka masovnih ubistava civila?

Ukrajinske vlasti naložile su ekstremističkim bataljonima da režiraju montirane video-snimke o pljački i masovnim ubistvima koje, navodno, izvode ruski vojnici, saopštio je načelnik Nacionalnog Centra za upravljanje odbranom Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.

- Prema svedočenju ukrajinskih vojnika koji su se predali, u ekstremističkim bataljonima sistematski stižu naredbe od kijevskih vlasti da pripremaju montirane vide-snimke o zverstvima i masovnim ubistvima civila, pljački i uništavanju socijalne infrastrukture, koje su, navodno, počinili ruski vojnici - izjavio je Mizincev, a prenosi Sputnjik.

21.25 - Mizincev: Rusija iz Marijupolja evakuisala 108.000 građana

Rusija je bez učešća Ukrajine evakuisala iz Marijupolja više od 108.000 stanovnika, saopštio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom general-pukovnik Mihail Mizincev.

Profimedia
 

20.53 - Eksplozija u ruskom selu na granici s Ukrajinom

Eksplozija je odjeknula u ruskom selu Krasni Oktobar, kod Belgoroda, na granici sa Ukrajinom, saopštio je gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

Kako je naveo, među civilima nema žrtava.

Drugi detalji nisu saopšteni.

20.15 - Nemačka, SAD, Francuska, Velika Britanija i Italija održaće pritisak sankcijama protiv Rusije

Lideri Nemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Velike Britanije i Italije su se dogovorili da održe veliki pritisak sankcijama protiv Rusije, navodi se u saopštenju pres službe nemačke Vlade nakon zajedničke video-konferencije.

- Danas je nemački kancelar Olaf Šolc održao telefonsku konferenciju sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, premijerom velike Britanije Borisom Džonsonom i premijerom Italije Mariom Dragi, kako bi razmotrili dalje zajedničke postupke s obzirom na agresivni rat Rusije protiv Ukrajine. Lideri država i vlada su se dogovorili da aktivno podrže Ukrajinu - navodi se u saopštenju.

AP Photo/Michael Sohn
Nemački kancelar Olaf Šolc

Ukazano je da su se lideri dogovorili da održe veliki pritisak sankcijama protiv Rusije. Učesnici pregovora su ponovo pozvali predsednika Rusije Vladimira Putina da podrži sporazum o prekidu vatre, povuče vojsku iz Ukrajine i razreši krizu diplomatskim putem.

20.01 - Bajden: Videćemo da li će Rusija sprovesti ono što predlaže

Američki predsednik DŽozef Bajden izjavio je danas da ostaje da se vidi da li će Rusija preduzeti bilo kakve akcije da smanji svoje vojne operacije u Ukrajini, dodajući da će Vašington i njegovi saveznici nastaviti sa snažnim sankcijama i pomoći Ukrajini.

- Videćemo da li će sprovesti ono što ponovo predlažu - rekao je on novinarima u Beloj kući posle sastanka sa premijerom Singapura Li Sijenom Lungom, dodajući da će Vašington nastaviti da "pomno prati šta se dešava".

19.36 - Luksembrug zamrznuo rusku imovinu vrednu dve i po milijarde evra

Vlasti Luksemburga su u okviru sankcija zamrznule rusku imovinu vrednu dve i po milijarde evra, saopštilo je Ministarstvo finansija te zemlje.

- Ministar finansija Luksemburga Juriko Bakes je informisao parlament o procesu implementacije sankcija Evropske unije protiv Rusije. Danas su operatori u Luksemburgu zamrznuli imovinu vrednu dve i po milijarde evra - navodi se na Tviteru Ministarstva finansija Luksemburga.

19.33 - Otkriveni detalji razgovora Putina i Makrona

Sputnik/Alexei Nikolsky AFP POOL/Ludovic Marin
 

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov francuski kolega Emanuel Makron razgovarali su o razvoju situacije u vezi s Ukrajinom uključujući poslednju rundu pregovora u Istanbulu, saopštio je danas Kremlj.

Dodaje se da su Putin i Makron takođe razgovarali o odluci Rusije da zatraži isplate u rubljama za isporuku ruskog gasa Evropskoj uniji, prenosi agencija Rojters.

19.20 - Si-En-En: Rusija počinje da povlači trupe iz oblasti oko Kijeva

Rusija počinje da povlači određene snage iz oblasti oko ukrajinskog glavnog grada Kijeva u okviru, kako SAD ocenjuju, velike promene strategije Moskve, izjavila su dva visoka američka zvaničnika za Si-En-En.

Ruske snage koje se sada povlače iz nekih oblasti sa severa fokusiraće se na jug i istok.

SAD već posmatraju ova kretanja koja su u toku, uključujući taktičku grupu ruskog bataljona koji napušta okolna područja oko Kijeva.

AP Photo
 

Ministarstvo odbrane Rusije odlučilo je da radikalno smanji borbena dejstva na kijevskom i černigovskom pravcu, izjavio je zamenik ministra odbrane Aleksandar Fomin.

18.28 - Ruski programeri napravili alternativu za Plej prodavnicu

Ruski programeri napravili su alternativu Gugl Plej prodavnici (Google Play store), koja se zove "Nash Store" i planiraju da je pokrenu 9. maja, na Dan pobede u Drugom svetskom ratu, saopštila je danas organizacija koja stoji iza ove inicijative.

- Nažalost, Rusi više ne mogu normalno da koriste Gugl Plej za kupovinu aplikacija i programeri su izgubili izvor prihoda - rekao je direktor projekata organizacije "Digital Platforms" Vladimir Žikov, prenosi Rojters.

17.42 - Velika Britanija zaplenila superjahtu ruskog biznismena

Britanija je zaplenila superjahtu vrednu 38 miliona funti u vlasništvu ruskog biznismena, koja je bila usidrena u finansijskom kvartu Kanari varf u Londonu, saopštila je danas britanska vlada.

Jahta holandske proizvodnje duga 58,5 metara, po imenu Faj, zaplenjena je na osnovu vladinih sankcija protiv Rusije, što je prvi put da su propisi korišćeni za zaplenu jednog broda, preneo je Rojters.

Vlada je saopštila da je Faj u vlasništvu ruskog biznismena, ali da je to vlasništvo namerno dobro skriveno, pri čemu kompanija na koju je brod registrovan ima sedište na ostrvima Sent Kits i Nevis, a brod nosi maltešku zastavu.

AP Photo/Bishr Eltoni, File
 

17.30 - Pušilin: Ukrajini se ne sme verovati

Predsednik samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin ocenio je da se Ukrajini ne sme verovati tokom pregovora.

On je, komentarišući rezultate pregovora Kijeva i Moskve u Turskoj, rekao da Donjeck ima sedmogodišnje iskustvo u pregovorima sa Ukrajinom, prenosi RIA Novosti.

- Ukrajini se ne sme verovati ni kada je nešto potpisala. Ne može se verovati ni kada se Ukrajini pridruže zemlje garanti - govorim o Nemačkoj i Francuskoj - smatra Pušilin.

17.26 - Kadirov pozvao da se „uđe u Kijev“ i da se on osvoji

Lider Čečenije Ramzan Kadirov izjavio je da se ruska specijalna operacija u Ukrajini ne može zaustaviti, da je potrebno završiti ono što je započeto i uzeti Kijev.

- Potrebno je da se završi započeto, ne treba se zaustavljati. Potrebno je ući u Kijev i uzeti ga. Da su nas ostavili kod Kijeva, ubeđen sam da bismo ušli u Kijev i zaveli red. Još jednom potvrđujemo da smo spremni da odemo na bilo koje mesto i izvršimo bilo koju naredbu bilo koje težine - rekao je Kadirov obraćajući se na velikom skupu vojnih snaga u Groznom.

16.50 - Pušilin: Vojnici da vode računa o ženama i deci

Operacija u Donbasu ide de po planu, protivnik se krije iza žena i dece, o čemu vojnici moraju da vode računa, saopštio je lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

AP Photo/Alexei Alexandrov
Denis Pušilin

16.40 - Irska proteruje zvaničnika ruske ambasade

Irska je zatražila od četiri visoka zvaničnika ruske ambasade da napuste zemlju, saopštilo je danas ministarstvo spoljnih poslova.

- Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je ruskog ambasadora da ga obavesti da je od četiri visoka zvaničnika zatraženo da napuste zemlju - prenosi Rojters.

Kako je navedeno u saopštenju, razlog za tu odluku je što njihove aktivnosti nisu bile u skladu sa međunarodnim standardima diplomatskog ponašanja.

16.35 - Belgija proteruje ruske diplomate

Belgija je odlučila je da protera 21 osobu koje su akreditovane kao ruske diplomate pri ruskoj ambasadi u Briselu i generalnom konzulatu u Antverpenu zbog navodne umešanosti u špijunažu i ugrožavanje bezbednosti zemlje, saopštila je danas ministarka spoljnih poslova Belgije, Sofi Vilmes.

Šefica belgijske diplomatije ovu odluku Savezne vlade iznela je pred Belgijskim federalnim parlamentom, a prenela ju je i na svom Tviter nalogu.

 

 

Proterane ruske diplomate moraju da napuste teritoriju Belgije u roku od 15 dana, dodaje se u izveštajima lokalnih medija.

16.21 - Poljska zabranjuje uvoz uglja iz Rusije

Poljska uvodi zabranu na uvoz uglja iz Rusije, saopštio je portparol Vlade Petar Miler.

Po njegovim rečima, Vlada je izradila projekat "O odlukama u oblasti borbe protiv podrške agresiji Rusije na Ukrajini".

16.13 - Zaharova: Nadamo se da Bajdenova emotivna stanja neće dovesti svet na ivicu katastrofe

Moskva se nada da emotivnost američkog predsednika Džozefa Bajdena, kojoj je Bela kuća pripisala njegove oštre izjave na račun ruskog predsednika Vladimira Putina, neće odvesti svet na ivicu katastrofe, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je rekla da se nada da takve emocije neće dovesti do toga da pod njihovim uticajem američki predsednik učini nešto nepopravljivo i opasno za ceo svet, prenosi RIA Novosti.

Profimedia
Marija Zaharova

15.12 - Rusija: Uhapšeni odgovorni za mučenje ratnih zarobljenika

Ruski komandosi su uhapsili odgovorne za mučenje ruskih ratnih zarobljenika u Ukrajini, izjavio je danas zamenik predsednika Odbora za civilno društvo pri ruskoj Državnoj dumi Vladimir Šamanov.

- Oni koji su mučili naše vojnike nisu ostali dugo na slobodi. Našim komandosima su bila potrebna tri dana da uhapse ova čudovišta. Oni danas puze pred našim nogama tražeći milost - izjavio je Šamanov, a prenosi ruska agencija TASS.

Prema njegovim rečima, dvojica uhapšenih muškaraca su članovi grupe navijača jednog lokalnog fudbalskog kluba.

15.09 - Pregovori se nastavljaju u video-formatu

Direktna runda razgovora Rusije i Ukrajine u Istanbulu je završena, a konsultacije će biti nastavljene u video formatu, izjavio je za agenciju RIA Novosti izvor u ruskoj delegaciji.

Taj izvor je naveo da će ruska delegacija danas napustiti Istanbul.

14.45 - Čavušoglu: Najznačajniji napredak u pregovorima

Maxim Shemetov/Pool Photo via AP
Mevlut Čavušoglu

Razgovori između ukrajinskih i ruskih pregovarača koji su održani danas u Istanbulu najznačajniji su napredak u dosadašnjim pregovorima, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu nakon završetka sastanka dve delegacije.

Čavušoglu je pozdravio postizanje kompromisa i jedinstven stav dve zemlje o odredenim pitanjima i poručio da se rat mora okončati što je pre moguće, prenosi agencija Rojters.

On je takođe rekao da se očekuje da će se kasnije razgovarati o "težim pitanjima" između ukrajinskih i ruskih ministara spoljnih poslova, dodajući I da će se lideri dve zemlje sastati naknadno.

14.18 - Ruski pregovarač otkrio kakve predloge je dala Ukrajina i kada će biti moguć sastanak Putina i Zelenskog

Delegacije Rusije i Ukrajine sastale su se danas u Istanbulu na novoj rundi pregovora o okončanju specijalne vojne operacije koju je Moskva pokrenula 24. februara.

Ruska delegacija je dobila "jasno artikulisan stav" Ukrajine tokom pregovora u Istanbulu 29. marta, izjavio je glavni ruski pregovarač Vladimir Medinski. On je dodao da su današnji pregovori bili "konstruktivni" po svojoj prirodi.

Medinski je precizirao da će stav Kijeva razmotriti Moskva i predstaviti ga predsedniku Vladimiru Putinu. Nakon toga, Kremlj će dati odgovor da li je saglasan da se predlozi Kijeva unesu u konačni sporazum između Rusije i Ukrajine, objasnio je pregovarač.

14.10 - Zamenik ruskog ministra odbrane: Rusija će drastično smanjiti vojnu aktivnost u okolini Kijeva i Černigova

13.58 - Džonson: Prekid vatre nedovoljan za ukidanje sankcija Rusiji

Sporazum o prekidu vatre između Rusije i Ukrajine ne bi bio dovoljan za ukidanje britanskih sankcija, izjavio je danas britanski premijer Boris Džonson na sastanku sa svojim ministima.

Leon Neal/Pool via AP
 

13.29 - Iz Ukrajine je navodno pucano na ruski kontrolni punkt Tjotkino na rusko-ukrajinskoj granici u Kurskoj oblasti, saopštio je gubernator regiona Roman Starovojt.

13.28 - Završeni pregovori u Istanbulu

Trajali su oko 3 sata

13.00 - Peskov: Ličnim uvredama nije mesto u retorici šefa države

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je danas da lične uvrede ne mogu da ne ostave traga u odnosima predsednika država, dodajući da njima ne bi trebalo da bude mesto u retorici šefa države.

12.56 - Rusija proteruje 10 diplomata baltičkih zemalja

Rusija je danas proterala 10 diplomata baltičkih zemalja kao recipročnu meru, javlja Rojters pozivajući se na saopštenje ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Doneta je odluka o proterivanju po troje diplomata iz Estonije i Letonije, kao i četvoro zaposlenih u ambasadi Litvanije.

12.47 - Makron danas razgovara sa Putinom

Francuski predsednik Emanuel Makron razgovaraće danas sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, navodi se u saopštenju Jelisejske palate, a prenosi Rojters.

Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

12.44 - Rusija proteruje po troje diplomata iz Letonije i Estonije

12.39 - Moskva: Zapad pokrenuo sajber agresiju protiv Rusije

Sajber agresija koju je Zapad pokrenuo protiv Rusije imaće posledice i biće utvrđeni njeni izvori, saopštilo je danas rusko Ministartstvo spoljnih poslova.

12.00 - Podoljak: Bezbednosne garancije i primirje teme pregovora

Bezbednosne garancije i organizovanje primirja radi rešavanja humanitarnih problema teme su današnjih razgovora u Turskoj između Ukrajine i Rusije, saopštio je Mihail Podoljak savetnik ukrajinskog predsednika.

10.47 - Bilans u Donjecku

Više od 60 civila poginulo je u Donjeckoj Narodnoj Republici za 40 dana u granatiranjima ukrajinskih trupa, više od 740 je ranjeno, među kojima je 53 dece, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre. Za poslednja 24 časa ranjene su 33 osobe.
Tokom eskalacije ukrajinska vojska je 1.485 puta otvarala vatru na DNR.

Profimedia/Mikhail Tereshchenko/TASS
 

10.46 - Pogođena zgrada uprave u Nikolajevu u raketnom napadu

Glavna zgrada gradske uprave u ukrajinskom gradu Nikolajevu pogođena je i oštećena jutros u raketnom napadu, saopštio je regionalni guverner Vitalij Kim.

10.40 - Rusija očekuje prekretnicu u pregovorima u Istanbulu

Ruska strana očekuje prekretnicu i prvi značajan rezultat u pregovorima sa Ukrajinom u Istanbulu, javlja ruska agencija TAS S pozivajući se na jedan izvor upoznat sa pregovaračkim procesom.

10.13 - Erdogan: Spremni za organizaciju sastanka Putina i Zelenskog

Napredak u pregovorima između ruske i ukrajinske strane otvorio bi put za sastanak dvojice predsednika ovih zemalja, i Anakara je spremna za njegovu organizaciju, poručio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

10.10 - Počeo bilateralni sastanak šefova delegacije Rusije i UKR

Bilateralni sastanak šefova delegacija Rusije i Ukrajine Vladimira Medinskog i Davida Arahamija počeo je danas u Palati Dolmabahče u Istanbulu

Turkish Presidency via AP
 

9.44 - Australija uvodi sankcije ruskim pojedincima

Australija je danas predstavila prvi paket sankcija protiv ruskih državljana osumnjičenih za krivična dela u vezi sa korupcijom, kao i protiv onih koje australijske vlasti smatraju saucesničima u slučaju smrti advokata Sergeja Magnickog, navodi se u saopštenju australijske ministarke spoljnih poslova Maris Pejn.

09.15 - Erdogan se obratio ruskoj i ukrajinskoj delegaciji

Tusrki predsednik Redžep Tajip Erdogan se obratio ukrajinskoj i ruskoj delegaciji, i rekao da su i Zelenski i Putin "dragoceni prijatelji".

Turkish Presidency via AP
 

- Vreme je da rusko-ukrajinski razgovori donesu rezultat - rekao je Erdogan po dolasku u palatu.

08.47 - Ruska delegacija stigla na mesto pregovora

Ruska delegacija je stigla u palatu Dolmabahče u Istanbulu gde treba da se održe pregovori Rusije i Ukrajine.

08.45 - Ukrajinska delegacija stigla na razgovore sa Rusijom

Ukrajinska delegacija stigla je na pregovore sa Rusijom u palatu Dolmabahče u Istanbulu.

Profimedia
 

08.41 - Erdogan stigao na razgovore Rusije i Ukrajine u Istanbulu

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan stigao je na mesto pregovora Rusije i Ukrajine u palatu Dolmabahče u Istanbulu.

Ranije je najavljeno da će se turski predsednik sastati sa obe delegacije.

08.19 - Rusija uputila protestnu notu Hrvatskoj

Rusija je uputila protestnu notu Hrvatskoj zbog tooga što je Ministar spoljnih poslova Goran Grlić Radman predsednika Rusije Vladimira Putina nazvao Ratnim zločincem.

08.11 - 15.000 izbeglica iz Donbasa

Preko 15.000 izbeglica iz Donbasa stiglo je u Rusiju u poslednja 24 sata.

Tanjug/AP Photo/Felipe Dana)
 

08.00 - Rusi uništili ukrajinska oklopna vozila - pojavio se snimak

Snimak uništavanja ukrajinskih oklopnih vozila helikopterima Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije. Udari se nanose vođenim projektilima sa udaljenosti do 5 km.

07.35 - Očekuju se pregovori u Istanbulu 

U Istanbulu se danas održava nova runda pregovora Moskve i Kijeva. Očekuje se da razgovori počnu u 9.30 sati u predsedničkoj rezidenciji Dolmabahče.

Veliki broj novinara već se okupio ispred rezidencije. Mere bezbednosti su pojačane.

07.32 -  Peskov: Rusija neće upotrebiti nuklearno oružje zbog Ukrajine

Rusija će pribegnuti nuklearnom oružju samo u slučaju da joj bude ugroženo "postojanje“, a nikako zbog ishoda trenutnog sukoba sa Ukrajinom, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Imamo koncept bezbednosti koji veoma jasno kaže da samo kada postoji pretnja za postojanje države, u našoj zemlji, možemo da upotrebimo i mi ćemo stvarno upotrebiti nuklearno oružje da otklonimo pretnju za postojanje naše zemlje -  izjavio je juče Peskov američkoj televiziji PBS, prenosi Rojters.

07.28 -  Zelenski traži naftni embargo za Rusiju

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je zapadne države da hitno pooštre sankcije Rusiji i uvedu embargo na naftu, kako bi sprečile Moskvu da eskalira mere protiv njegove zemlje.

U noćašnjem video-obraćanju naciji, Zelenski je, vidno iznerviran, rekao da je Zapad prošle godine pogrešno proračunao, kada je odložio sankcije i da je zatim usledila invazija, prenosi Rojters.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

- Rat punog obima je počeo. Sada ima mnogo nagoveštaja i upozorenja da će navodno oštrije sankcije, poput embarga na isporuku ruske nafte Evropi, biti uvedene ako Rusija upotrebi hemijsko oružje - rekao je Zelenski koji je povremeno udarao rukama o sto.

07.02 - Ukrajinci gađali Donjeck

Ukrajinske trupe u sedam ujutro su granatirale Petrovski okrug Donjecka, ispalivši osam granata kalibra 122 mm, koje su zabranjene Minskim sporazumima, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Ukrajinske snage takođe su granatirale Mihajlovku u DNR minama kalibra 120 mm, dodaje se u saopštenju predstavništva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike