Zelenski najavljuje referendum: Time se može izmeniti Ustav i postići neutralnost Rusije

28.03.2022

10:13

0

Ukrajinski predsednik kaže da je ta procedura mnogo brža

Zelenski najavljuje referendum: Time se može izmeniti Ustav i postići neutralnost Rusije
Profimedia

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio je da će narodni referendum omogućiti izmenu Ustava o neutralnom statusu Ukrajine za nekoliko meseci, što bi bilo brže od parlamentarne procedure za ustavne amandmane.

- Promene ovog ili onog statusa, a bezbednosne garancije podrazumevaju neutralan status, to je ustavna promena. To su dve sednice parlamenta, a dve sednice su godišnje. Možete li zamisliti koliko sve ovo može da traje? Referendum je korak brže. Jer samo narod može da odluči da će biti takvog statusa i takvih garancija. Referendum će biti za nekoliko meseci, a izmene ustava preko parlamenta će trajati najmanje godinu dana, u skladu sa važećim zakonima - rekao je Zelenski u intervjuu ruskim novinarima objavljenom na sajtu kabineta predsednika, prenosi Interfaks.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

Zelenski je naglasio i da je Ukrajina spremna da izmeni Ustav u smislu neutralnog statusa.

- Bezbednosne garancije i neutralnost, nenuklearni status naše države, spremni smo da idemo na to. To je prva osnovna tačka za Rusku Federaciju. I koliko se sećam, oni su zbog toga započeli rat. Razgovara se o pitanju bezbednosnih garancija za Ukrajinu. To je već duboko razrađeno - rekao je ukrajinski predsednik.

On je još naglasio da ne bi voleo da to bude još jedan sporazum koji bi ostao samo na papiru.

- Mene interesuje da ovo ne bude još jedan papir kao što je Budimpeštanski memorandum. Stoga smo zainteresovani da se on pretvori u ozbiljan sporazum koji će potpisati svi garanti ove bezbednosti. Mora da ga ratifikuju parlamenti zemalja garanta i mora biti referendum u Ukrajini - dodao je Zelenski.

Takođe, kako je naglasio, sporazum o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu ne može biti potpisan dok su ruske trupe u Ukrajini.

Ukrajinski predsednik je posebno istakao i da se na sastancima ukrajinske i ruske delegacije nije razgovaralo o pitanjima denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine, navodi Interfaks.

 

BONUS VIDEO

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti